A köles elkészítése

A köles elkészítése nem bonyolult, de néhány „trükköt” azért alkalmazni kell, hogy ne legyen kesernyés mellékíze, és puha, de ne ragadós végeredményt kapjunk. Ezeket a fogásokat tudhatod meg ebből a kipróbált receptből.

Mielőtt a főzéshez hozzálátnánk, néhány hasznos tanács:

  • A kölest, akárcsak a köleslisztet, érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat.
  • Általános szabály, hogy ha köretet szeretnénk készíteni (nem pedig kását), akkor a kölest háromszoros mennyiségű vízben kell megfőzni, vagyis 1 csésze köles puhára főzéséhez 3 csésze víz szükséges.
  • Ahhoz, hogy a köles kesernyés mellékízét elvegyük, főzés előtt forró vízzel, többször, alaposan át kell mosni. Tapasztalataim szerint az egyszerű átöblítés nem elég, nekem csak a receptben írt módszer vált be.
kölesfőzés

Az alábbi recepttel 100 g kölesből kb. 230 g főtt kölesünk lesz.

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles,
  • 3 csésze víz + kb. 2 l forró víz a köles átmosásához,
  • só ízlés szerint (én 180 g köleshez 1/2 mokkáskanálnyit szoktam tenni).

Elkészítés:

  1. Felforralunk kb. 2 l vizet.
  2. Külön kimérünk 3 csésze vizet, és elkeverjük benne a sót.
  3. A kölest egy tálban felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva átkeverjük, átmossuk. Leszűrjük, majd az egészet még négyszer megismételjük.
  4. Ezután újra felöntjük forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Megint jól átkeverjük, alaposan leöblítjük és leszűrjük. Ha jó alaposan átmostuk, látni fogjuk, hogy az áztató víz már nem zavaros.
  5. Egy teflonos serpenyőben, folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig pirítjuk a kölest, amíg aranyszínű lesz (pár percig tart).
  6. Lassan hozzáöntjük a 3 csésze vizet. Ezután lefedjük.
  7. Megvárjuk, amíg felforr, majd kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük, amíg beszívja az összes vizet. Ne kevergessük, legfeljebb időnként toljuk félre a kölest egy fakanállal, és nézzünk alá, hogy van-e még ott víz. (Ha főzés közben sokszor megkeverjük, nagyobb mennyiségű vizet szív magába, és túl tömény lesz, illetve később jobban kiszárad.) A főzési idő a köles mennyiségétől függ. 100 g köles kb. 8 perc alatt megfő.
  8. Amikor a köles beszívta a vizet, lekapcsoljuk a lángot, és lefedve 15 percig állni hagyjuk.
  9. 15 perc után áttesszük egy tálba, fellazítjuk egy villával, és újra lefedjük.

A köles melegen igazán finom.

A maradék főtt kölest lefedve tartsuk a hűtőben, és egy-két nap alatt fogyasszuk el, mert gyorsan megromlik. Ha mikróban melegítjük újra, ne felejtsük el letakarni egy tányérral, hogy ki ne száradjon.

Ez is érdekelhet:

hajdinafőzés
Hajdina főzése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük