A köles elkészítése

A köles elkészítése nem bonyolult, de néhány “trükköt” azért alkalmazni kell, hogy ne legyen kesernyés mellékíze, és puha, de ne ragadós végeredményt kapjunk. Ezeket a fogásokat tudhatod meg ebből a kipróbált receptből.

Mielőtt a főzéshez hozzálátnánk, néhány hasznos tanács:

  • A kölest, akárcsak a köleslisztet, érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat.
  • Általános szabály, hogy ha köretet szeretnénk készíteni (nem pedig kását), akkor a kölest háromszoros mennyiségű vízben kell megfőzni, vagyis 1 csésze köles puhára főzéséhez 3 csésze víz szükséges.
  • Ahhoz, hogy a köles kesernyés mellékízét elvegyük, főzés előtt forró vízzel, többször alaposan át kell mosni. Tapasztalataim szerint az egyszerű átöblítés nem elég, nekem csak a receptben írt módszer vált be.
kölesfőzés

Az alábbi recepttel 100 g kölesből kb. 230 g főtt kölesünk lesz.

Hozzávalók:

1 csésze köles

3 csésze víz + kb. 2 l forró víz a köles átmosásához

só ízlés szerint (én 180 g köleshez 1/2 mokkáskanálnyit szoktam tenni)

Elkészítés:

  1. Felforralunk kb. 2 l vizet.
  2. Külön kimérünk 3 csésze vizet, és elkeverjük benne a sót.
  3. A kölest egy tálban felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva átkeverjük, átmossuk. Leszűrjük, majd az egészet még négyszer megismételjük.
  4. Ezután újra felöntjük forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Megint jól átkeverjük, alaposan leöblítjük és leszűrjük. Ha jó alaposan átmostuk, látni fogjuk, hogy az áztató/mosóvíz már nem zavaros.
  5. Egy teflonos serpenyőben, folyamatosan kevergetve, közepes lángon addig pirítjuk a kölest, amíg aranyszínű lesz (pár percig tart).
  6. Lassan hozzáöntjük a 3 csésze vizet. Ezután lefedjük.
  7. Megvárjuk, amíg felforr, majd kisebbre vesszük a lángot és addig főzzük, amíg beszívja az összes vizet. Ne kevergessük, legfeljebb időnként toljuk félre a kölest egy fakanállal, és nézzünk alá, hogy van-e még ott víz. (Ha főzés közben sokszor megkeverjük, nagyobb mennyiségű vizet szív magába és túl tömény lesz, illetve később jobban kiszárad.) A főzési idő a köles mennyiségétől függ, 100 g köles kb. 8 perc alatt megfő.
  8. Amikor a köles beszívta a vizet, lekapcsoljuk a lángot, és lefedve 15 percig állni hagyjuk.
  9. 15 perc után áttesszük egy tálba, fellazítjuk egy villával, és újra lefedjük.

A köles melegen igazán finom.

A maradék főtt kölest lefedve tartsuk a hűtőben, és egy-két nap alatt fogyasszuk el, mert nem áll el sokáig. Ha mikróban melegítjük újra, ne felejtsük el letakarni egy tányérral, hogy ki ne száradjon.

Ez is érdekelhet:

hajdinafőzés
Hajdina főzése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük