A növényi tejekről

Annak, aki egyáltalán nem ihat tejet, valamilyen növényi tejre kell áttérnie. Ezekről írtam össze néhány hasznos információt azok számára, akik most ismerkednek velük.

növényi tejek

Gyorsan tudjuk le a rossz hírt: egyik növényi tejnek sincs tehéntej íze. A jó hír viszont, hogy jó ízű tejpótlókat is lehet kapni, illetve készíteni. Arról, hogy melyiknek van jobb íze, és melyiknek kevésbé, sokan sokfélét mondanak. Ugyanaz az ital valaki szerint nagyon finom, másnak egyáltalán nem ízlik. Mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik nála a „nyerő”.

Növényi tejhez háromféleképp lehet hozzájutni:

  • boltban vásároljuk meg,
  • otthon, a hagyományos konyhai eszközökkel készítjük el,
  • vagy vásárolunk egy magtejkészítő gépet, és azzal készítjük el magunknak.

1. Bolti növényi tejek:

Mellettük szól, hogy nincs munka az elkészítésükkel. Hátrányuk, hogy elég drágák. Néhány hasznos infó azoknak, aki most ismerkedik velük:

  • Az ízük nemcsak aszerint különbözhet, hogy miből készítik őket (rizsből, kókuszból, stb.), hanem gyártók szerint is. Ha tehát pl. az egyik fajta rizstej nem ízlett, még nem jelenti azt, hogy nem fogsz találni az ízlésednek megfelelőt.
  • Sok bolti tejpótlóhoz (főleg a rizs- és szójatejekhez) olajat adnak. Ettől némelyik megfekszi az ember gyomrát, így aki nem bírja a túl zsíros ételeket-italokat, először csak keveset igyon belőlük.

A kókusztejekben általában nincs olaj, de a kókusz önmagában magas zsírtartalmú, ezért azokból a tejpótlókból, amiknek magas (50-60 %) a kókusztartalma, elsőre szintén kis mennyiséget javaslok fogyasztani.

  • Azok a kókusztejek, amiknek magas a kókusztartalma, gyorsabban romlanak, főleg a papírdobozosak. Ezért a papírdobozos kókusztejet még felbontás előtt is a hűtőben tartom.
  • Ha a magas kókusztartalmú tejeket a hűtőben tartjuk (felbontás után ez mindenképp ajánlott), akkor az ital zsírtartalma elválik a víztől, és összeáll a folyadék tetején vagy a doboz oldalán. Ez nem baj, mert ha felmelegítjük a kókusztejet, vagy jól elkeverjük benne a zsírtartalmat, újra „rendes” állagú italt kapunk.
  • Ha habosítani szeretnéd a növényi italokat, arra a szója- vagy mandulatej a legjobb (bár én a rendszeres szójafogyasztást nem támogatom). A kókusztejek közül csak a magas, 60 % körüli kókusztartalommal rendelkezőt sikerült habosítanom, rizstejet pedig egyáltalán nem. (Ezek az én tapasztalataim, lehet, hogy van olyan rizstej is, ami habosítható.)
  1. Növényi tej készítés házilag, hagyományos eszközökkel:

Ha így készítünk tejpótlót, kevesebbet kell költenünk, viszont nem ússzuk meg a munkát.

Többféle módszer közül választhatunk, attól függően, miből készítünk tejet, illetve mennyi időnk van.

Az áztatós módszer lényege, hogy az alapanyagot vízzel leöntve több órán / egy éjszakán át állni hagyjuk, majd vízzel összeturmixoljuk és átszűrjük. (A pontos módszer alapanyagonként változhat egy kicsit.) Ez a módszer kevesebb munkával jár, de hosszabb ideig tart. Én mogyoró- és mandulatejet készítettem ezzel a módszerrel. A mogyorótej receptjét itt találjátok,

Mogyorótej házilag
Mogyorótej házilag

A mandulatejét pedig itt:

Házi mandulatej
Házi mandulatej

A főzős módszernél, ahogy a neve is mutatja, megfőzzük az alapanyagot, és így turmixoljuk össze, majd szintén átszűrjük. Ezen a módon krémesebb állagú italt lehet készíteni, rövidebb ideig is tart, mert nem kell egész éjszaka áztatni, viszont több munkánk lesz vele. Rizstejet ezzel a módszerrel szoktam készíteni, itt találjátok a receptet.

Rizstej házilag
Házi rizstej barnarizsből

Van egy harmadik módszer is, amit kókusztej készítésénél lehet alkalmazni, én “darálós” módszernek nevezem (lényege: a kókuszreszeléket ledaráljuk, majd vízzel összeturmixoljuk és leszűrjük.) A Keto.hu-tól származik, nekem ez a kedvencem, mert nagyon krémes kókusztejet lehet vele készíteni, és ezzel keletkezik a legkevesebb maradék. Itt találjátok a recept leírt változatát a kiegészítéseimmel, és a linket az eredeti videóhoz.

Kókusztej házilag
Kókusztej házilag

Egy fontos eszköz, amire szükségünk lesz, akármelyik fenti módszert alkalmazzuk: egy darab textilpelenka. Ezen érdemes átszűrni a növényi tejeket, a zabtej kivételével. Bevallom, eleinte felesleges faxninak gondoltam, hogy pelenkát használjak a szűréshez: “minek, erre való a konyhai szűrő”. De rá kellett jönnöm, hogy a pelenka segítségével tudjuk a legtöbb rizs-, kókusz vagy magdarabot kiszűrni a tejünkből, így lesz a “legselymesebb” az ital. Emellett, ha az áztatós vagy a darálós módszert követjük, akkor a pelenkában lévő magokat, stb-t. jól ki is tudjuk csavarni, így több növényi tejhez jutunk. (A főzős módszernél, mivel forró az alapanyagunk, ezt nem tudjuk megtenni.) Textilpelenkát nemcsak bababoltokban lehet kapni, hanem pl. némelyik drogériában is.

Frissítés:

Van egy negyedik módszer is, amit leginkább a zabtej elkészítésénél szoktam alkalmazni: ennek a lényege, hogy előzetesen semmit nem kell csinálnunk az alapanyaggal, egyszerűen csak összeturmixoljuk a vízzel, majd leszűrjük és már kész is. A zabtej átszűréséhez nem textilpelenka a legjobb segédeszköz, hanem egy nagyon finom lyukú szűrő. Ahhoz, hogy a zabtejünk ne legyen nyálkás, oda kell figyelnünk néhány dologra, ezeket ebben a receptben találod.

  1. Növényi tej készítés házilag, magtejkészítő géppel:

Az ilyen gépekkel nincs tapasztalatom, első látásra elég borsos az áruk (2018-ban 35 000 Ft-nál kezdődik, és van 140 000 Ft-os gép is), bár vannak közöttük olyanok, amikkel már krémlevest és hasonlókat is lehet készíteni.) Ha magtejkészítő gépet használsz, kérlek, írd meg kommentben a tapasztalataidat, segítségül a többieknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük