Összeírtam egy listát azokról a hozzávalókról, amiket leggyakrabban használok az ételeim elkészítéséhez. Remélem, ezzel segíthetek – különösen a “friss” gluténérzékenyeknek – abban, hogy milyen termékeket mire tudnak használni. A listát folyamatosan frissíteni fogom.
Azoknál az élelmiszereknél, amelyeknél bizonyos márkát vagy márkákat részesítek előnyben, ezeket is megjelöltem.

Lisztek:
Bambuszrost liszt:
Mivel lazító hatása van, hasznos hozzávaló a puha, magasabbra emelkedő tésztákhoz, mint például a kenyér (zsemle), a muffin vagy a piskóta.
Barna rizsliszt:
Jól használható pl. rántott hús panírozásához, főzelékek sűrítéséhez.
Fehér rizsliszt:
Ritkán szoktam használni, de ezeknél a sós-köményes rudacskáknál jól jött a köles kissé kesernyés ízének ellensúlyozására és a tészta porhanyósabbá tételére.
Gesztenyeliszt:
Nem olcsó hozzávaló, de nagy előnye, hogy a belőle készített tojás- és tejmentes piskóta másnapra, harmadnapra is puha marad, akkor is, ha a hűtőben tartjuk. Jellegzetes, gesztenyés íze van. A gesztenyelisztet ajánlott hűtőben tartani, nehogy megromoljon.
Cirokliszt:
Rántott hús panírozásnál szép színt ad a húsnak. Jellegzetes íze miatt egyelőre csak rántott ételekhez szoktam használni, de fogok még vele kísérletezni.
Csicseriborsó liszt:
Nagyon jellegzetes íze van, ezért – én legalábbis – korlátozottabban tudom használni. Megfelelően ízesítve viszont ízletes soccát (csicseriborsó lepény) készíthetünk belőle. Érdemes a hűtőben tartani, nehogy megavasodjon.
Hajdinaliszt:
Mivel jól nyújthatóvá, formálhatóbbá teszi a tésztákat, palacsintát illetve nokedlit készítettem belőle. Ha nagyobb mennyiségben használjuk, barnás színű lesz a tésztánk.
Kölesliszt:
Ebből készítem a zsemléimet, de használom a nokedlihez, a sós-köményes rudacskákhoz és a sütőtökös muffinhoz is. Áfonyás pitét is készítettem belőle. Jól illik a burgonyás tésztákba, mint pl. a krumplis lángos vagy a szilvás gombóc. Előfordul, hogy a különböző márkájú köleslisztek íze eltér egymástól. Volt olyan, amit kissé kesernyésebbnek éreztem a többinél. Általában ezt vagy ezt használom. A köleslisztet is érdemes hűtőben tárolni.
Nyílgyökérliszt:
Én elsősorban pudingok készítésére, illetve főzelékek, szószok sűrítésére használom, tésztákba nem igazán. Ennek az az oka, hogy – bár lehet, hogy csak én érzem – de a nyílgyökérlisztnek van egy furcsa krétás illata, amit még a megsütött tésztából is ki szoktam érezni. A pudingoknál, főzelékeknél, amikbe csak kevés nyílgyökérlisztet teszünk, ez nem érezhető.
Tápióka keményítő (tápióka liszt):
Kenyérbe és más tésztákba kötőanyagként nagyon hasznos hozzávaló. Főzelékek sűrítéséhez is lehet használni, erről itt olvashatsz bővebben.
Útifű maghéjliszt:
Lazító és puhító hatású, ezért sok tésztaételnél használom (pl. kenyér, muffin, pite, szilvás gombóc vagy nokedli). Vigyázni kell, hogy ne tegyünk túl sokat a tésztába, mert eléggé elveszi az ízeket. Kisebb – nagyobb mértékben (márkától is függ) barnásabb lesz tőle a tésztánk. Én ezt szoktam használni.
Darák, gabonák, pelyhek:
Barna rizsdara:
Búzadara helyett használom, ezzel készítem a császármorzsát és a tejbegrízt.
Hajdina:
Választhatunk natúr vagy pirított hajdinát is. Én köretnek készítettem el.
Köles
Köretként és kásaként is fogyaszthatjuk. Nekem ez ízlett eddig a legjobban. Tartsuk a hűtőben, mert – akárcsak a kölesliszt – megavasodhat.
Quinoa:
Köretként fogyasztom, de reggelire is kiváló,pl. gyümölcsökkel, fahéjjal.
Zabpehely – apró szemű, más néven lágy fajta:
Kásának, illetve darált keksz helyettesítésére is hasznos hozzávaló. Ezt használtam a gesztenyeszívhez és a gluténmentes „Sport” szelethez is. Szilvás gombóc panírozásához is kiváló.
Zabpehely – nagy szemű:
Ezt az ún. overnight, vagyis egy éjszaka alatt, főzés nélkül készülő zabkásához, a zabtejhez és a granolához használom. Megpirítva pedig nagyon finom, ropogós ízesítő kásákhoz.
Zabpehelyliszt:
Édes aprósüteményhez is használtam, de rántott hús panírozásánál barna rizsliszt helyett is bevált.
Snackek, egyebek:
Puffasztott cirok:
Pattogatott kukorica helyett ajánlom azok számára, akik kukoricát sem fogyaszthatnak. Kicsit kisebbek a szemek, mint a kukoricáé, de szerintem az íze hasonlít rá.
Pirított kókuszchips:
Kásák tetejére nagyon jó, ropogós kiegészítő.