Köleskása (tejmentes)

Ezzel a recepttel sűrűbb köleskása készíthető, állaga a tejberizshez hasonló. Én kókusztejjel készítem, szerintem a köles és a kókusz íze jól harmonizál egymással.

Fogyaszthatjuk reggelire vagy desszertként.

Elkészítési idő: kb. 35 perc.

Kölesdesszert

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 50 g köles;
  • 300 ml alacsony kókusztartalmú kókusztej (aki rizsmentes köleskását szeretne, olyan kókusztejet válasszon, amiben nincs hozzáadott rizs);
  • kb. 2 l víz a köles átmosásához;
  • egy csipet só;
  • ízlés szerinti édesítő (én 1 adagot 1 tk. aranybarna nádcukorral szoktam ízesíteni);
  • vanília, ízlés szerint;
  • a tetejére pl. lekvár, almaszósz, magok, aszalt vagy friss gyümölcsök, pirított zabpehely, kókuszchips, kakaó, fahéj.

Elkészítés:

  1. A kölest főzés előtt forró vízzel, többször át kell mosni, hogy elvegyük a kesernyés mellékízét.  Ehhez felforralunk kb. 2 l vizet. A kölest egy tálban felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal alaposan, kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva átkeverjük, átmossuk. Leszűrjük, majd az egészet még négyszer megismételjük. Ezután újra felöntjük forró vízzel, és 5 percig állni hagyjuk. Megint jól átkeverjük, alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük.
  2. A megmosott kölest egy lábasban felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a sót, az édesítőt és a vaníliát.
  3. Összekeverjük, lefedjük, majd közepes lángon felforraljuk. (1 adagot érdemes a legkisebb gázrózsán készíteni.)
  4. Amikor elkezd forrni, kicsire állítjuk a lángot, és lefedve addig főzzük, amíg már csak egy vékony, egybefüggő folyadékréteg marad a tetején. Ne kevergessük, hadd puhuljon szépen, lassan a köles. (50 g kölest kb. 10-12 percig kell így főzni.)
  5. Ezután kicsit feljebb vesszük a lángot (közepesnél kicsivel alacsonyabbra), és most már folyamatosan kevergetve kissé besűrítjük. Ne főzzük készre, mert a köles még állás közben is sűrűsödni fog. Csak kb. félkészre sűrítsük (2-3 percig tart), majd kapcsoljuk le a lángot, és lefedve hagyjuk állni 10 percig.
  6. Ízesítsük tetszés szerint. Szerintem frissen, melegen a legfinomabb.

Ha túl sűrűre sikeredett, egy kevés kókusztejjel hígítsuk.

Másnapra egy kevés levet enged a kása, és picit hígabb lesz, különösen, ha megmelegítjük.

Egy-két napon belül fogyasszuk el, mert a köles nem áll el sokáig.  

Kölesköret készítése

A köles elkészítése

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük