Egyszerű halászlé

Minden családnak megvan a maga tökéletes halászlé receptje. Mi az alábbi verziót szoktuk készíteni: az alapja a bajai halászlé, de abban különbözik tőle, hogy csak pontyszeletekből készül, illetve, hogy nem gyufatésztával, hanem szélesmetélttel fogyasztjuk.

Ahhoz, hogy a halászlé ízletes legyen, fontos, hogy jó minőségű pirospaprikát használjunk. A paprikát tartsuk a hűtőben, jól zárható dobozban, hogy megőrizze aromáját.

halászlé

Hozzávalók 2 személyre:

1 kg pontyszelet

1 nagy fej vöröshagyma

15 g édes őrölt pirospaprika

só ízlés szerint

1,2 l víz

Elkészítés:

1. A halszeleteket megmossuk, megsózzuk, és fél órán át a hűtőben állni hagyjuk. (Főzés közben a víz egy része elpárolog, emiatt sósabb lesz a lé. Ezért vigyázzunk, nehogy túlsózzuk a halat. Ha szükségesnek érezzük, a főzés befejeztével majd utánasózzuk a halászlevet.)

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

3. Egy lábasba tesszük a vöröshagymát, erre a halszeleteket: alulra a vastagabbakat, ezek helyettesítik a halfejet és -farkat, felülre pedig a patkókat. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.

4. Amikor a víz forr, lejjebb vesszük a lángot, majd egyenletesen eloszlatva beleszórjuk a pirospaprikát. Ismét feljebb vesszük a lángot, hogy a halászlé forrjon, mert így tudjuk megakadályozni, hogy a hal szétessen. (De vigyázzunk: túl erősen se lobogjon a lé, mert a pirospaprikát felkeni a lábas oldalára, majd az odaégett paprikát visszamossa.)

Ne kevergessük a levet, ezzel is vigyázunk a halra. A forrástól számítva kb. 25-30 percig főzzük.

5. Amikor elkészült, kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még hozzá sót.

Külön főzött tésztával tálaljuk (ahogy említettem, mi szélesmetéltet szoktunk adni mellé, ez a kissé diós ízű quinoa-köles tészta nekem nagyon ízlett).

Zöldborsós sertésragu

Zöldborsós sertésragu
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük