Halászlé egyszerűen

Minden családnak megvan a maga tökéletes halászléreceptje. Mi az alábbi, egyszerű verziót szoktuk készíteni: alapja a bajai halászlé, de abban különbözik tőle, hogy csak pontyszeletekből készül, illetve hogy nem gyufatésztával, hanem széles metélttel fogyasztjuk.

Mindenképpen jó minőségű pirospaprikát használjunk, mert így lesz igazán ízletes a halászlé. A paprikát tartsuk a hűtőben, jól zárható dobozban, hogy megőrizze aromáját.

halászlé

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 kg pontyszelet;
  • 1 nagy fej vöröshagyma;
  • 15 g édes, őrölt pirospaprika;
  • só ízlés szerint;
  • 1,2 l víz.

Elkészítés:

1. A halszeleteket megmossuk, megsózzuk, és fél órán át a hűtőben állni hagyjuk. (Főzés közben a víz egy része elpárolog, emiatt sósabb lesz a lé. Ezért vigyázzunk, nehogy túlsózzuk a halat. Ha szükségesnek érezzük, a főzés befejeztével majd utánasózzuk a halászlevet.)

2. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

3. A hagymát egy lábasba tesszük. Ráhelyezzük a halszeleteket: alulra a vastagabbakat – ezek helyettesítik a halfejet és -farkat –, felülre pedig a patkókat. Felöntjük a vízzel, és felforraljuk.

4. Amikor a víz forr, lejjebb vesszük a lángot, majd egyenletesen eloszlatva a vízbe szórjuk a pirospaprikát. Ismét feljebb kapcsoljuk a tüzet, hogy a halászlé forrjon, mert így tudjuk megakadályozni a hal szétesését. (De vigyázzunk: túl erősen se lobogjon a lé, mert akkor a pirospaprikát felkeni a lábas oldalára, majd az odaégett paprikát visszamossa.)

Ne kevergessük a levet, ezzel is vigyázunk a halra. A forrástól számítva kb. 25-30 percig főzzük.

5. Amikor elkészült, megkóstoljuk, és ha szükséges, adunk még hozzá sót.

Tésztával tálaljuk.

Zöldborsós sertésragu

zöldborsós sertésragu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük