Főzelékek sűrítése glutén- és tejmentesen

Hogyan sűrítsük a főzelékeket, ha sem búzalisztet sem tejterméket nem használhatunk? Ezt többféleképpen is megoldhatjuk. Készíthetünk gluténmentes habarást vagy rántást, de vannak olyan módszerek is, amikhez nem kell új termékeket vásárolnunk, a megoldás már ott van a konyhánkban.

főzelékek sűrítése

  1. A legegyszerűbb és legkalóriaszegényebb módszer: a darabos zöldségekhez ajánlott, pl. borsók, babok, karalábé: saját magával sűrítés
  • a zöldségről 1-2 kanálnyi kivételével leöntjük a főzővizet,
  • majd a főtt zöldség kb. ¼-ét botmixerrel pürésítjük, és a főzeléket összekeverjük.

2. Második módszer: karfiolhoz, illetve az 1. módszernél felsorolt zöldségekhez akkor, ha táplálóbbá akarjuk tenni őket: sűrítés burgonyával

  • a zöldségen rajta hagyjuk a főzővíz kb. ¼-ét,
  • megpucolunk és megfőzünk egy kisebb krumplit,
  • villával összetörjük, majd a főzelékhez keverjük.

3. Gluténmentes, tejmentes habarás készítése: ha így szeretnéd sűríteni az ételt, akkor liszt, illetve tejföl helyett a következőket ajánlom:

Liszt helyett:

Gluténmentes keményítő, ami az étel intoleranciánknak megfelel.

  • kukoricakeményítő. Bár a blogom kukoricamentes recepteket tartalmaz, azok kedvéért, akik nem intoleránsak a kukoricára, megemlítem, hogy az egyik legolcsóbb módszer, ha kukoricakeményítőt használunk. Ez a legkönnyebben beszerezhető a keményítők közül, hagyományos közértekben, gluténmentes étkezési keményítő néven kapható (azért, ha ilyet vásárolsz ne felejtsd el mindig megnézni az összetevőket, hogy valóban kukoricakeményítő legyen benne.)
  • burgonyakeményítő: lágy, krémes állagot ezzel lehet a legjobban elérni, de vigyázz a sűrítésnél: ne forrald az ételt, mert nyálkás, gumis lesz a végeredmény. Ha másfajta keményítőt használsz, akkor is ügyelj arra, hogy ne forrald túl az ételt, mert visszahígul.
  • tápióka keményítő / tápiókaliszt: ha vízben keverjük el, az ételnek nem lesz olyan sűrű szaftja, mint más keményítőkkel (áttetsző lesz a szaft). Ezért, ha tápióka keményítőt használsz, jobb, ha nem vízben, hanem valamilyen növényi tejben kevered el.
  • nyílgyökér liszt: ennek a legalacsonyabb a szénhidráttartalma, de hátránya, hogy elég drága.

Frissítés: kikísérleteztem egy keveréket búzaliszt helyett, ami nagyon jól bevált mind gluténmentes rántásba, mind habarásba: 10 g barna rizsliszt + 4 g nyílgyökérliszt. Ezzel ugyanolyan lett az étel, mintha búzalisztet használtam volna. 

Tejföl helyett:

  • sima víz
  • a boltokban kapható növényi tej vagy főzőkrém
  • házilag készített tejpótlók.

A növényi tejek közül inkább a rizs- vagy mandulatejet ajánlom, mert a kókusztejnek erősebb az aromája, jobban érezhető rajta a kókusz íze.

Segítség azoknak, akik még nem használtak keményítőt ételek sűrítéséhez:

  • A keményítőt elkeverjük a vízben, növényi tejben vagy főzőkrémben. Mindig hideg folyadékot használunk, mert a melegben a keményítő összecsomósodik. Nagyjából ugyanannyi folyadékra van szükség, mint amennyi a keményítő volt. Tehát pl. 1 tk. keményítőt kb. 1 tk. folyadékban kell feloldani.
  • A sűrítendő ételt kis lángon melegíteni kezdjük. Amikor kissé felmelegedett, egy kanállal kiveszünk belőle egy keveset, és összekeverjük a folyadékban elkevert keményítővel. Utána a keményítős levet fokozatosan, állandó kevergetés mellett beleöntjük az ételbe.
  • Ha már besűrűsödött az étel, ne főzzük tovább, mert visszahígul. Ha pedig burgonyakeményítőt használunk, egyáltalán ne forraljuk az ételt, mert nyálkás, gumis állagú lesz. Csak melegítsük kis lángon, állandóan kevergetve. Amikor felmelegedett, sűrítsük be.

Ugyanezzel a módszerrel sűríthetünk szószokat, mártásokat is. A keményítővel készített szószok, pudingok a sűrítés után még szilárdulnak kisebb-nagyobb mértékben. Akkorra érik el a végleges állapotukat, amikor kihűlnek. (Ez főleg a kukoricakeményítős ételekre igaz).

Kérlek, ha a fenti szövegből idézel, tüntesd fel az oldal linkjét. Köszönöm!

Tejmentes tejszínes brokkoli krémleves

tejmentes brokkolileves

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük