Gesztenyesütés

A gesztenyesütés „titka” tapasztalataim szerint nem a konyhai módszerekben rejlik, hanem magában a gesztenyében. Ahhoz, hogy olyan sült gesztenye kerüljön az asztalodra, ami könnyen hámozható, és nem kell sokáig kapirgálni a héjából, a legfontosabb lépés a jó minőségű alapanyag beszerzése. Ezen áll vagy bukik minden.

A rossz minőségű gesztenyét hiába áztatjuk vagy vágjuk be a héját, nem fogjuk tudni meghámozni, és lehet, hogy csak a sütés után vesszük észre: penészes vagy kukacos.

Milyen a jó minőségű gesztenye? Jó kemény a héja, nem tudod benyomni az ujjaddal.

Azt a gesztenyét, aminek kicsit is be tudod nyomni a héját, vagy amin lyukak vannak, ne vedd meg, mert a belseje összeszáradt vagy kukacos lehet.

Bárhol veszel gesztenyét – a piacon is! – egyenként válogasd és nyomkodd meg. (Sajnos – ezt tapasztaltam – még a piacon árult gesztenye is lehet nagyon rossz minőségű.) Ez a gyümölcs elég drága, nem érdemes pénzt költeni olyanra, amit aztán kénytelen leszel kidobni.

Mivel gyorsan penészedik, akkora mennyiséget ajánlott vásárolni, amit egyszerre elfogyasztasz. Otthon száraz, hűvös helyen tárold.

Hogyan kell gesztenyét sütni?

Gesztenyesütés
  1. A gesztenyéket megmossuk, majd 1,5 órára beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi őket. Ezt azért csináljuk, hogy jobban megpuhuljanak, illetve, hogy megtaláljuk azokat a szemeket, amik töppedtek. Ezek fel fognak jönni a víz felszínére. Az ilyeneket dobjuk ki, felesleges velük bajlódni.
  2. Áztatás után a gesztenyék domború oldalát óvatosan, egyszer, keresztben bevágjuk. Nekem erre legjobban egy recés kés vált be. Vigyázzunk, hogy a húsába ne vágjunk bele, mert a vágás helyén kiszáradhat.
  3. A gesztenyéket vágott felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kevés vizet spriccelünk rájuk, ezzel is segítünk, hogy könnyebb legyen meghámozni őket.
  4. Előmelegített sütőben, 200°C-on 20-25 percig sütjük. (A pontos sütési idő méret- és minőségfüggő. Addig kell sütni, amíg szétnyílik a héjuk, és kissé megpirulnak.)
  5. Sütés után 10 percre takarjuk le egy tányérral, hogy még gőzölődjenek egy kicsit, és könnyebben lejöjjön a héjuk. Utána rögtön hámozzuk meg, mert hidegen már nehéz leszedni a héjat.

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük