Kukoricakeményítő nélkül készült, glutén- és tejmentes + finom :).
Frissítés: Mivel sokan vannak, akik gluténérzékenyek, de nincs kukorica intoleranciájuk, azt is beleírtam a receptbe, hogy mennyi kukoricakeményítővel készíthető el. Így kevesebbe kerül a puding, mintha nyílgyökérlisztet használnánk.
Hozzávalók (2 adaghoz):
3 dl víz + 1,5 ek. hideg víz külön
30 g kókuszkrém; Gyakran előfordul, hogy a kókuszkrém kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor ehhez a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.
30 g édesítetlen almaszósz, ez lehet 100 % almatartalmú bébidesszert, illetve bioboltokban beszerezhető, vagy házi készítésű almaszósz (recept itt!) is.
15 g, 20-22 % kakaóvaj tartalmú, cukrozatlan kakaópor
20 g xilit (mivel enyhe kukorica intoleranciám van, olyan xilitet használok, ami nyír- és bükkfarostból készült). Akinek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
0,5 mokkáskanál Bourbon Vaníliapor
1 kis csipet só
15 g nyílgyökérliszt. (Azok számára, akiknek nincs kukorica intoleranciájuk: kukoricakeményítőből 18 g szükséges a recepthez.)
Elkészítés:
- Egy edényben keverjük össze a kakaóport, a xilitet, a vaníliaport és a sót.
- Egy lábasban keverjük össze a 3 dl vizet a kókuszkrémmel és az almaszósszal. Kézi habverővel dolgozzunk, hogy minél krémesebb legyen a puding.
- Kis lángon melegítsük a levet, közben folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.
- 1-2 percig, állandó keverés mellett kis lángon főzzük a pudingot, majd tegyük kicsit feljebb a lángot, hogy gyöngyözni kezdhessen.
- Közben a nyílgyökérlisztet az 1,5 ek. hideg vízben keverjük csomómentesre. (Ha kukoricakeményítőt használunk, azt 3 ek. hideg vízben kell elkeverni.)
- Amikor a puding gyöngyözni kezd, állandó keverés mellett csorgassuk bele a nyílgyökérlisztes levet. (Aki kukoricakeményítőt használ, várjon, amíg forrni kezd a puding, akkor adja hozzá a keményítős levet.) Lassan kevergetve várjuk meg, amíg kissé besűrűsödik. Ahogy sűrűbb lesz, 15-30 másodperc múlva vegyük le a tűzről, mert ha túlságosan forraljuk, visszahígulhat. Ekkor még nem olyan sűrű, mint egy puding, a végleges állagát hűlés közben éri el.
- Még forrón adagoljuk poharakba a pudingot. Várjuk meg, míg kihűlnek, majd 1-2 órára tegyük a poharakat a hűtőbe. Nemcsak azért érdemes 1-2 órát várni, hogy a puding teljesen lehűljön, hanem azért is, mert így összeérnek az ízek.
A krémes puding elkészítésének technikáját Alia videójából tanultam.
Én már ettem.Nagyon finom. Köszönöm:)