Gluténmentes, kakaós-rumos ízű “Sport szelet”, tejtermék nélkül.
Ehhez a desszerthez sótlan vízben megfőzött édesburgonyát használok. Ha van időm, előre szoktam édesburgonyát főzni, majd pürésítve lefagyasztom, így amikor használni szeretném, csak ki kell vennem a mélyhűtőből és kiolvasztanom.

Hozzávalók (10 szelethez):
120 g apró szemű, kávédarálóban megdarált gluténmentes zabpehely
120 g főtt, pürésített édesburgonya
40 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor
32 g folyékony kókuszolaj
47 g méz
1 kissé púpozott mokkáskanál vaníliapor
3/4 ek. rum aroma
A csokimázhoz:
27 g olvasztott kókuszolaj
27 g cukrozatlan, 20-22% -os kakaópor
14 g méz
1/2 csapott tk. vaníliapor
Elkészítés:
- A darált zabpelyhet egy nagy tálban összekeverjük a kakaóporral és a vaníliával.
- Hozzáadjuk az édesburgonyát, a kókuszolajat, a mézet és a rum aromát, majd összegyúrjuk.
- A masszát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd szeletekre vágjuk. Ezután a szeleteket a hűtőbe tesszük, hogy kissé megkeményedjenek. Ezalatt elkészítjük a mázat:
- A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázzunk, hogy a mázat ne érje víz, mert úgy nem lesz szép, kemény.)
- Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
- A mázzal vékony rétegben megkenjük a kakaós szeleteket, majd visszatesszük őket a hűtőbe. Kb. 10 perc alatt megköt a máz, és már lehet is fogyasztani. Ekkor még kissé roppanós a csokiréteg, de másnapra átpuhul. A kakaós szeletek kb. 1 óra alatt még keményedni fognak, ekkorra érik el a végleges állagukat.
A szeleteket tartsuk a hűtőben, fóliába jól becsomagolva, és 2-3 napon belül fogyasszuk el. Le is fagyaszthatjuk őket. Fogyasztás előbb kb. 2-2,5 órával vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük át a hűtőszekrénybe, hogy kiolvadjanak.
Ha marad egy kevés a csokimázból, öntsük szilikon formába, vagy egy kicsi műanyag dobozkába, tegyük 20 percre a fagyasztóba, majd 1 órára a „rendes” hűtőbe. Máris kész a házi étcsokink 😊. Az étcsoki elkészítéséhez jótanácsokat és hasznos információkat olvashatsz ebben a receptben.
Egy másik csokoládé ízű desszert: