Glutén- és tejmentes „Sport szelet”

Gluténmentes, kakaós-rumos ízű „Sport szelet”, tejtermék nélkül.

Ehhez a desszerthez sótlan vízben megfőzött édesburgonyát használok. Ha van időm, előre szoktam édesburgonyát főzni, majd pürésítve lefagyasztom. Így, amikor használni szeretném, csak ki kell vennem a mélyhűtőből és kiolvasztanom.

Glutén- és tejmentes Sport szelet

Hozzávalók (az alábbi mennyiségből kb. 10 db készíthető):

A szeletekhez:

  • 120 g apró szemű, kávédarálóban megdarált, gluténmentes zabpehely;
  • 120 g főtt, pürésített édesburgonya;
  • 40 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 32 g folyékony kókuszolaj;
  • 47 g méz;
  • 1 kissé púpozott mokkáskanál vaníliapor;
  • 3/4 ek. rumaroma.

A csokimázhoz:

  • 27 g olvasztott kókuszolaj;
  • 27 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 14 g méz;
  • 1/2 csapott tk. vaníliapor.

Elkészítés:

  1. A darált zabpelyhet egy nagy tálban összekeverjük a kakaóporral és a vaníliával.
  2. Hozzáadjuk az édesburgonyát, a kókuszolajat, a mézet és a rum aromát, majd összegyúrjuk.
  3. A masszát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd szeletekre vágjuk. Ezután a szeleteket a hűtőbe tesszük, hogy kissé megkeményedjenek. Ezalatt elkészítjük a mázat:
  4. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat, és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan kevergetjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázzunk, hogy a mázat ne érje víz, mert úgy nem lesz szép egynemű az állaga.)
  5. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett kissé le is hűtjük a csokoládét.
  6. A mázzal vékony rétegben megkenjük a kakaós szeleteket, majd visszatesszük őket a hűtőbe. Kb. 10 perc alatt megköt a máz, és már lehet is fogyasztani. Ekkor még kissé roppanós a csokiréteg, de másnapra átpuhul. A kakaós szeletek kb. 1 óra alatt még keményedni fognak, ekkorra érik el a végleges állagukat.

A szeleteket tartsuk a hűtőben, fóliába jól becsomagolva, és 2-3 napon belül fogyasszuk el. Le is fagyaszthatjuk őket. Fogyasztás előtt kb. 2-2,5 órával vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük át a hűtőszekrénybe, hogy kiolvadjanak.

Ha marad egy kevés a csokimázból, öntsük szilikon formába vagy egy kicsi műanyag dobozkába, tegyük 20 percre a fagyasztóba, majd 1 órára a „rendes” hűtőbe. Máris kész a házi étcsokink 😊. Az étcsoki elkészítéséhez jótanácsokat és hasznos információkat olvashatsz ebben a receptben.

Egy másik csokoládéízű desszert:

csokimousse
Tejmentes csokimousse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük