Gluténmentes fasírt, tojásmentes

Gluténmentes fasírt, tojás nélkül. Kenyeret sem teszünk bele, mégsem lesz száraz.

Gluténmentes fasírt

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertéscomb vagy sertés-marha darált hús (nekem ezekből a vastagabbra darált húsokból sikerültek a legszebbre a fasírtok),
  • 200 g burgonya,
  • 1 csapott ek. útifűmaghéj,
  • 60 ml forró víz,
  • 30 g barnarizs-liszt,
  • olaj a sütéshez,
  • fűszerek ízlés szerint.

Én ezekkel ízesítem:

  • 2,5 gerezd fokhagyma,
  • 20 g vöröshagyma,
  • 6 g só,
  • 0,5 csapott tk. őrölt pirospaprika,
  • 0,5 csapott tk. őrölt fehér bors,
  • 0,5 tk. őrölt kömény.

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. 

2. Amíg még meleg, villával összenyomkodjuk. Ezután ne várjunk sokat, a burgonyát melegen kell a húshoz keverni, hogy a fasírt jó állagú legyen.

3. A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.

4. A húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a burgonyát, a fűszereket, a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.

5. Egy tálkába öntünk 60 ml forró vizet, majd belekeverjük az útifűmaghéjat. Pár másodpercig keverjük, amíg egy híg, ragadós, tojásszerű masszát kapunk. (Gyorsan kell dolgozni, mert forró víz hatására a maghéj azonnal ragacsosodni kezd, és ha nem sietünk, összeáll egy „gumidarabbá”.) A ragacsos masszát azonnal a húsos tálba öntjük, és a hozzávalókat jól összedolgozzuk (kézzel lehet a legalaposabban).

6. A masszából fasírtokat formázunk, majd barnarizs-lisztbe forgatjuk őket.

7. A fasírtokat forró olajban megsütjük. Kisebb lángon süssük, és 3-4 percenként forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön. A sütési idő attól függ, mekkorák a fasírtok. Ha kicsik, akkor is kell legalább 15 perc, amíg átsülnek.

8. A kész fasírtokat szedjük egy szűrőbe, amely alá papírtörlőt tettünk, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róluk (ha csak papírtörlőt teszünk alájuk, az ráragadhat a fasírtokra).

Ropogós kacsacomb zöld fűszeres quinoával

Sült kacsacomb quinoával


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük