Gluténmentes fasírt, tojásmentes

Gluténmentes fasírt, tojás nélkül. Kenyeret sem teszünk bele, mégsem lesz száraz.

Gluténmentes fasírt

 

Hozzávalók:

500 g darált sertés comb vagy sertés-marha darált hús (nekem ezekből a vastagabbra darált húsokból sikerültek a legszebbre a fasírtok)

200 g burgonya

1 csapott ek. útifű maghéj

60 ml forró víz

30 g barna rizsliszt

olaj a sütéshez

fűszerek ízlés szerint, én így ízesítem:

2,5 gerezd fokhagyma

20 g vöröshagyma

6 g só

0,5 csapott tk. őrölt pirospaprika

0,5 csapott tk. őrölt fehér bors

0,5 tk. őrölt kömény

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. 

2. Amíg még meleg, villával összenyomkodjuk. Ezután ne várjunk sokat, a burgonyát melegen kell a húshoz keverni, hogy a fasírt jó állagú legyen.

3. A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.

4. A húst egy nagy tálba tesszük, majd  hozzáadjuk a burgonyát, a fűszereket, a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.

5. Egy tálkába öntünk 60 ml forró vizet, majd belekeverjük az útifű maghéjat. Pár másodpercig keverjük, amíg egy híg, ragadós, tojásszerű masszát kapunk. (Gyorsan kell dolgozni, mert forró víz hatására a maghéj azonnal ragacsosodni kezd, és ha nem sietünk, összeáll egy “gumidarabbá”.) A ragacsos masszát azonnal a húsos tálba öntjük, és a hozzávalókat jól összedolgozzuk (kézzel lehet a legalaposabban).

6. A masszából fasírtokat formázunk, majd barna rizslisztbe forgatjuk őket.

7. A fasírtokat forró olajban megsütjük. Kisebb lángon süssük, és 3-4 percenként forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön. A sütési idő attól függ, mekkorák a fasírtok, ha kicsik, akkor is kell legalább 15 perc, amíg átsülnek.

8. A kész fasírtokat szedjük egy szűrőbe, ami alá papírtörlőt tettünk, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róluk (ha csak papírtörlőt teszünk alájuk, az ráragadhat a fasírtokra).

Ropogós kacsacomb zöldfűszeres quinoával

Sült kacsacomb quinoával

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük