Gluténmentes fasírt, tojás nélkül. Kenyeret sem teszünk bele, mégsem lesz száraz.

Hozzávalók:
500 g darált sertés comb vagy sertés-marha darált hús (nekem ezekből a vastagabbra darált húsokból sikerültek a legszebbre a fasírtok)
200 g burgonya
1 csapott ek. útifű maghéj
60 ml forró víz
30 g barna rizsliszt
olaj a sütéshez
fűszerek ízlés szerint, én így ízesítem:
2,5 gerezd fokhagyma
20 g vöröshagyma
6 g só
0,5 csapott tk. őrölt pirospaprika
0,5 csapott tk. őrölt fehér bors
0,5 tk. őrölt kömény
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
2. Amíg még meleg, villával összenyomkodjuk. Ezután ne várjunk sokat, a burgonyát melegen kell a húshoz keverni, hogy a fasírt jó állagú legyen.
3. A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.
4. A húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a burgonyát, a fűszereket, a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
5. Egy tálkába öntünk 60 ml forró vizet, majd belekeverjük az útifű maghéjat. Pár másodpercig keverjük, amíg egy híg, ragadós, tojásszerű masszát kapunk. (Gyorsan kell dolgozni, mert forró víz hatására a maghéj azonnal ragacsosodni kezd, és ha nem sietünk, összeáll egy “gumidarabbá”.) A ragacsos masszát azonnal a húsos tálba öntjük, és a hozzávalókat jól összedolgozzuk (kézzel lehet a legalaposabban).
6. A masszából fasírtokat formázunk, majd barna rizslisztbe forgatjuk őket.
7. A fasírtokat forró olajban megsütjük. Kisebb lángon süssük, és 3-4 percenként forgassuk meg, hogy mindkét oldaluk jól átsüljön. A sütési idő attól függ, mekkorák a fasírtok, ha kicsik, akkor is kell legalább 15 perc, amíg átsülnek.
8. A kész fasírtokat szedjük egy szűrőbe, ami alá papírtörlőt tettünk, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róluk (ha csak papírtörlőt teszünk alájuk, az ráragadhat a fasírtokra).