Gluténmentes nokedli tojás nélkül

Gluténmentes és tojás nélkül készül. Nagyon jól „működik” pl. paprikás csirke mellett. Én, ha csak úgy magában eszem, leheletnyit érzem rajta a hajdina ízét, de van, aki szerint nem érezhető.

Mivel nem tartalmaz tojást, nem olyan sárga, mint a hagyományos nokedli.

Az elkészítés módja ugyanaz, mint a hagyományos nokedlinél.

glutén- és tojásmentes nokedli

Hozzávalók (485 g nokedlihez):

168 g hajdinaliszt

28 g kölesliszt

4 g útifű maghéjliszt

5 g tápióka keményítő

3 g só (illetve ízlés szerint) a tésztába, + egy kevés a főzővízbe

kis késhegynyi szódabikarbóna

3/4 mokkáskanál vörösborecet

230 ml víz a tésztába + a főzővíz

0,5-1 tk. olaj (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és hozzáadunk egy kevés sót. Mindenképpen a vízforralással kezdjük, mert nem jó, ha a nokedlitészta áll (túl tömör lehet a nokedli). Mire a nokedlitésztát összeállítjuk, már forrjon a víz.
  2. A 230 ml vízben elkeverjük a 3 g sót és a vörösborecetet.
  3. Egy tálban összekeverjük a liszteket (ideértve a tápióka keményítőt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól elkeverjük a lisztben.
  4. Több, kisebb részletben hozzáadjuk a vizes keveréket a lisztkeverékhez, és lazán összedolgozzuk. Ne keverjük sokáig, épp csak addig, amíg összeáll egy nem folyékony, de lágyabb tésztává.
  5. Ezután rögtön kiszaggatjuk a nokedlit. Nokedliszaggatóval, vagy egy bevizezett kis vágódeszkáról kanállal lobogó, forró vízbe szaggatjuk a nokedliket.
  6. Addig kell főzni, amíg feljönnek a víz tetejére (csak 1-2 percig tart). Főzés közben néhányszor keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Ha kisebb a lábasunk, először csak egy adag nokedlit főzzünk meg. Amikor az elkészült, vegyük ki a nokedliket egy szűrőbe, várjuk meg, míg újra felforr a víz, és folytassuk a főzést a következő adaggal.
  7. Amikor a nokedli elkészült, leszűrjük.
  8. Én le szoktam öblíteni hideg vízzel, hogy ne legyen ragacsos, majd egy 0,5 -1 tk. olajjal kikent, és kis lángon melegített serpenyőben kb. fél perc alatt átforgatom. Ezt nem muszáj megtenni, de ízesebb lesz tőle. Ha szükséges, sózzuk is meg egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük