Gluténmentes nokedli tojás nélkül

Gluténmentes és tojás nélkül készül. Nagyon jól „működik” pl. paprikás csirke mellett. Én, ha csak úgy magában eszem, leheletnyit érzem rajta a hajdina ízét, de van, aki szerint nem érezhető.

Mivel nem tartalmaz tojást, nem olyan sárga, mint a hagyományos nokedli.

Az elkészítés módja ugyanaz, mint a hagyományos nokedlinél.

glutén- és tojásmentes nokedli

Hozzávalók (485 g nokedlihez):

168 g hajdinaliszt

28 g kölesliszt

4 g útifű maghéjliszt

5 g tápióka keményítő

3 g só (illetve ízlés szerint) a tésztába, + egy kevés a főzővízbe

kis késhegynyi szódabikarbóna

3/4 mokkáskanál vörösborecet

230 ml víz a tésztába + a főzővíz

0,5-1 tk. olaj (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és hozzáadunk egy kevés sót. Mindenképpen a vízforralással kezdjük, mert nem jó, ha a nokedlitészta áll (túl tömör lehet a nokedli). Mire a nokedlitésztát összeállítjuk, már forrjon a víz.
  2. A 230 ml vízben elkeverjük a 3 g sót és a vörösborecetet.
  3. Egy tálban összekeverjük a liszteket (ideértve a tápióka keményítőt is). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól elkeverjük a lisztben.
  4. Több, kisebb részletben hozzáadjuk a vizes keveréket a lisztkeverékhez, és lazán összedolgozzuk. Ne keverjük sokáig, épp csak addig, amíg összeáll egy nem folyékony, de lágyabb tésztává.
  5. Ezután rögtön kiszaggatjuk a nokedlit. Nokedliszaggatóval, vagy egy bevizezett kis vágódeszkáról kanállal lobogó, forró vízbe szaggatjuk a nokedliket.
  6. Addig kell főzni, amíg feljönnek a víz tetejére (csak 1-2 percig tart). Főzés közben néhányszor keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Ha kisebb a lábasunk, először csak egy adag nokedlit főzzünk meg. Amikor az elkészült, vegyük ki a nokedliket egy szűrőbe, várjuk meg, míg újra felforr a víz, és folytassuk a főzést a következő adaggal.
  7. Amikor a nokedli elkészült, leszűrjük.
  8. Én le szoktam öblíteni hideg vízzel, hogy ne legyen ragacsos, majd egy 0,5 -1 tk. olajjal kikent, és kis lángon melegített serpenyőben kb. fél perc alatt átforgatom. Ezt nem muszáj megtenni, de ízesebb lesz tőle. Ha szükséges, sózzuk is meg egy kicsit.

2 thoughts on “Gluténmentes nokedli tojás nélkül

  1. Isteni, tökéletesen finom mindenmentes nokedli, ami ízlik az egész családnak :)))
    Nagyon köszönöm Zsuzsi
    Adri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük