Puha, gluténmentes császármorzsa tej és tojás nélkül. Kukoricát és burgonyát sem tartalmaz.
Ehhez az ételhez kókuszvirág cukrot használok. Általában ritkán szoktam ezzel ízesíteni, mert elég drága. A császármorzsánál azért használom mégis, mert szép világosbarna színt ad az ételnek, másrészt karamellesebb íze miatt egyáltalán nem érezzük a dara rizsízét.

Hozzávalók (2 adaghoz):
200 g barna rizsdara
120 ml víz
40 ml kókusztejszín (Kókusztejszín alatt az olyan sűrű krémeket értem, mint pl. Cocomas, Delcoco, stb., nem a „Cuisine” megjelölésű főzőkrémeket.)
240 ml aquafaba, vagyis csicseriborsó konzervlé (A csicseriborsó konzerv vásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy ne gőzben párolt csicseriborsót vegyünk, mert annak nincs leve.)
20 g kókuszvirág cukor
1 csipet só
1 tk. folyékony vanília aroma
60 g mazsola
1/4 mokkáskanál reszelt citromhéj – illetve ízlés szerint, ki mennyivel szereti (ne szárítottat használjunk, inkább egy alaposan megmosott citromról reszeljünk egy kevés héjat, annak sokkal intenzívebb az íze)
kb. 2 mokkáskanál kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kókusztejszínt és a vizet alaposan összekeverjük.
- A darát egy nagy tálba tesszük. Hozzáöntjük a kókusztejszínes keveréket, és jól összekeverjük (tömör masszánk lesz). 30 percen át állni hagyjuk, hogy a dara jól megszívja magát a folyadékkal.
- A mazsolát megmossuk, és forró vízbe vagy rumba áztatjuk.
- A kókuszvirág cukrot kávédarálón megdaráljuk.
- 30 perc elteltével a mazsoláról leöntjük az áztatóvizet vagy rumot. A darás keverékhez adjuk a vaníliát, a kókuszvirág cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Jól összekeverjük.
- A csicseriborsó konzervlevet közepesen kemény habbá verjük (ugyanúgy, mint a tojásfehérjét). Könnyű mozdulatokkal, több részletben beleforgatjuk a darás keverékbe. Fontos, hogy jól összekeveredjen a massza, de közben a hab se essen nagyon szét, ezért ne keverjük erősen, csak forgassuk a tésztát.
- Ekkora adag császármorzsát két részletben szoktam megsütni, egyfelől azért, mert így nem lesznek túl nagyok a morzsák, másrészt a tészta ragadósabb, mint a búzadarás morzsáé, ezért könnyebb vele dolgozni, ha nem egyszerre sütjük meg az egészet.
- Egy nagyobb teflonos serpenyő alját és kissé az oldalát is kikenjük kókuszolajjal, majd közepes lángon felhevítjük. Ezután beleöntjük a massza felét. Pár percet várunk, amíg az alja aranyszínűre pirul. Ekkor egy fa spatulával kis darabokra vagdossuk a tésztát, és a darabokat megforgatjuk. Morzsákra vagdossuk őket a spatulával, és ügyelünk arra, hogy mindenütt egyenletesen piruljanak meg. Ne pirítsuk őket sokáig, nehogy kiszáradjanak. Ugyanígy megsütjük a második adag tésztát is.
A császármorzsa melegen, frissen az igazi. Ízesíthetjük lekvárral (baracklekvárral nagyon finom), illetve xilit- vagy nád porcukorral. (Aki kukoricaérzékeny, ügyeljen arra, hogy nyírfából és ne kukoricából készült xilitet vásároljon.) Tartsuk a hűtőben.