Sokat – rengeteget – kísérleteztem, míg végre elkészült egy olyan gluténmentes, tejmentes, tojás nélküli muffin, ami másnapra sem lesz „fojtós”. Ez a sütemény kukoricát, burgonyát, rizst és zabot sem tartalmaz.
Sütőtököt is teszek a tésztájába, hogy puha maradjon. Előre el szoktam készíteni, és felhasználásig lefagyasztva a mélyhűtőben tárolom. Kiolvasztás után leöntöm róla a vizet, jól kinyomkodom, hogy minél kevésbé legyen vizes, botmixerrel pürésítem és így használom a sütéshez.

Hozzávalók (6-7 db, kis méretű muffinhoz):
150 g kölesliszt
4,5 g bambuszrost liszt (nálam ez 4 g + 1 csapott teáskanálnyit jelent)
10 g útifű maghéjliszt
55 g sült sütőtök, botmixerrel pürésítve
50 g aranybarna nádcukor
70 g mazsola
3 g (kb. 1 púpozott tk.) fahéj
1/2 csapott mokkáskanál Bourbon Vaníliapor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1/2 mokkáskanál aszkorbinsav (Helyettesíthetjük 1 mokkáskanál frissen facsart citromlével, bár szerintem aszkorbinsavval finomabb a muffin.)
egy kis csipet só
3 tk. olvasztott, tejmentes margarin
240 ml víz
A tetejére, ízlés szerint: porrá őrölt nyírfacukor.
Elkészítés:
- A mazsolát átöblítjük, majd 30 percre beáztatjuk annyi vízbe, amennyi épp ellepi.
- 30 perc után a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A margarint megolvasztjuk. (Ezt ne a mikróban csináljuk, mert úgy nagyon „puffog”. Hiába teszünk rá egy tányért, azt is megemeli a forró gőz, és a margarin összefröcsköli a mikrót. Inkább egy kislábasba tegyük, a legkisebb gázrózsára és folyamatosan kevergetve olvasszuk meg.) Hagyjuk kihűlni.
- A mazsolát leszűrjük, és egy papírtörlővel gyengéden megszárítgatjuk.
- A liszteket átszitáljuk, ettől levegősebb lesz a muffin.
- Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a liszteket, a cukrot, a vaníliát, a fahéjat, az aszkorbinsavat és a szódabikarbónát, majd belekeverjük a mazsolát is.
- A tökpüréhez öntjük a vizet, majd hozzáadjuk a margarint és a sót. Kézi habverővel jól összekeverjük.
- A vizes keveréket a száraz keverékhez öntjük, és egy kanállal könnyű mozdulatokkal összekeverjük.
- A tésztát kókuszolajjal kikent vagy szilikon formákba adagoljuk. (Ne hagyjuk állni sütés előtt, mert akkor tömörebbek lesznek muffinok.) A sütik tetejét kicsit elsimítjuk, hogy majd szebbek legyenek. A formák alját pedig érdemes kicsit a pulthoz ütögetni, mert így a tészta jobban eloszlik, és szebb lesz a süteményünk alja.
- 180°C-on, alul-felül sütéssel, a középső rácson, 25 percig sütjük.
- Sütés után a muffinokat egy rácsra szedjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
- Aki szeretné, tálalás előtt megszórhatja porrá őrölt nyírfacukorral.
Mivel a köleslisztes muffin könnyen kiszárad, a tartósítására az a legjobb módszer, ha lefagyasztjuk. Ha mikróban olvasztjuk ki, takarjuk le, és inkább az olvasztó, ne a melegítő funkciót használjuk.

Nagyon hasznos , jó recepteket találtam. Sreretnék még többet kiirni és elkészitteni Köszönöm