Glutén-, tej- és tojásmentes muffin

Sokat – rengeteget – kísérleteztem, míg végre elkészült egy olyan gluténmentes, tejmentes, tojás nélküli muffin, amely másnapra sem lesz „fojtós”. Ez a sütemény kukoricát, burgonyát, rizst és zabot sem tartalmaz.

Sütőtököt is teszek a tésztájába, hogy puha maradjon. A tököt előre meg szoktam sütni, és felhasználásig lefagyasztva tárolom. Kiolvasztás után leöntöm róla a vizet, jól kinyomkodom, botmixerrel pürésítem és így használom a sütéshez.

Glutén-, tej- és tojásmentes muffin

Hozzávalók (6-7 db, kis méretű muffinhoz):

  • 150 g kölesliszt;
  • 4,5 g bambuszrostliszt (nálam ez 4 g + 1 csapott teáskanálnyit jelent);
  • 10 g útifűmaghéjliszt; 
  • 55 g sült sütőtök, botmixerrel pürésítve;
  • 50 g aranybarna nádcukor;
  • 70 g mazsola;
  • 3 g (kb. 1 púpozott tk.) fahéj;
  • 1/2 csapott mokkáskanál Bourbon vaníliapor;
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna;
  • 1/2 mokkáskanál aszkorbinsav (helyettesíthetjük 1 mokkáskanál frissen facsart citromlével, bár szerintem aszkorbinsavval finomabb a muffin);
  • egy kis csipet só;
  • 3 tk. olvasztott, tejmentes margarin;
  • 240 ml víz;
  • a tetejére: porrá őrölt nyírfacukor. Vigyázat, túl nagy mennyiségű nyírfacukor egyszerre történő elfogyasztása hasmenést okozhat!

Elkészítés:

  1. A mazsolát átöblítjük, majd 30 percre beáztatjuk annyi vízbe, amennyi épp ellepi.
  2. 30 perc után a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  3. A margarint megolvasztjuk. (Ezt ne a mikróban csináljuk, mert úgy nagyon „puffog”. Hiába teszünk rá tányért, azt is megemeli a forró gőz, és a margarin összefröcsköli a mikrót. Inkább egy kis lábasba tegyük, a legkisebb gázrózsára és folyamatosan kevergetve olvasszuk meg.) Hagyjuk kihűlni.
  4. A mazsolát leszűrjük, és papírtörlővel gyengéden megszárítgatjuk.
  5. A liszteket átszitáljuk (ettől levegősebb lesz a muffin).
  6. Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a liszteket, a cukrot, a vaníliát, a fahéjat, az aszkorbinsavat és a szódabikarbónát, majd belekeverjük a mazsolát is.
  7. A tökpüréhez öntjük a vizet, majd hozzáadjuk a margarint és a sót. Kézi habverővel jól összekeverjük.
  8. A vizes keveréket a száraz keverékhez öntjük, és egy kanállal könnyű mozdulatokkal összekeverjük.
  9. A tésztát kókuszolajjal kikent vagy szilikon sütőformákba adagoljuk. (Ne hagyjuk állni sütés előtt, mert akkor tömörebbek lesznek muffinok.) A sütik tetejét kicsit elsimítjuk, hogy majd szebbek legyenek. A formák alját pedig érdemes kicsit a pulthoz ütögetni, mert így a tészta jobban eloszlik, és szebb lesz a süteményünk alja.
  10. 180 °C-on, alul-felül sütéssel, a középső rácson sütjük, 25 percig.
  11. Sütés után a muffinokat egy rácsra szedjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
  12. Aki szeretné, tálalás előtt megszórhatja porrá őrölt nyírfacukorral.

Mivel a köleslisztes muffin könnyen kiszárad, a tartósítására az a legjobb módszer, ha lefagyasztjuk. Ha mikróban olvasztjuk ki, takarjuk le, és inkább az olvasztó, ne a melegítő funkciót használjuk.

A köles elkészítése:

A köles elkészítése

One thought on “Glutén-, tej- és tojásmentes muffin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük