Gluténmentes palacsinta hajdinalisztből. Tej- és tojásmentes, kukoricát és burgonyát sem tartalmaz. Finom, vaníliás ízű, én áfonyalekvárral töltve szeretem a legjobban 😊
Mivel hajdinalisztből sütünk, barna színű palacsintáink lesznek.
Hozzávalók (kb. 8 db palacsintához):
240 g hajdinaliszt
80 g xilit (olyan xilitet használok, ami nem kukoricából, hanem nyír- és bükkfarostból készült). Akinek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
2 tk. Bourbon vaníliapor
egy nagyobb késhegynyi szódabikarbóna
egy nagyobb csipet só
500 ml meleg víz + 6 ek. forró víz külön
60 ml rizstej (ezt használtam)
4 csepp citromlé (tényleg ilyen kevés kell, ezzel segítjük a szódabikarbóna munkáját)
14 g őrölt lenmag (kb. 2 púpozott ek.)
kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- Az őrölt lenmagot alaposan elkeverjük a 6 ek. forró vízben, és 10 percig állni hagyjuk.
- Amikor letelt a 10 perc, a száraz hozzávalókat kézi habverővel összekeverjük egy tálban.
- A vízben elkeverjük a rizstejet és a citromlevet, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk úgy, hogy közben a masszát kézi habverővel folyamatosan keverjük. Ezután hozzáadjuk a vízben elkevert lenmagot is, és addig keverjük, amíg egynemű masszát kapunk.
- A palacsintatésztát 10 percig állni hagyjuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik.
- A 10 perc letelte után, egy serpenyő alját megkenjük nagyon kevés kókuszolajjal, majd megsütjük a palacsintákat (mindegyik előtt újra kiolajozzuk a serpenyőt).
A serpenyő ne legyen túl forró, mert akkor kis lyukak lesznek a tésztában. Én a közepesnél egy kicsivel alacsonyabb lángon szoktam kezdeni a sütést, és ha kell, sütés közben feljebb veszem a lángot.
A palacsinták első oldalát kb. 3-4 percig kell sütni, addig, míg aranybarna lesz, a másikat kb. 2 percig (a pontos sütési idő a hőfoktól függ, és attól, milyen vastag a palacsinta).
6. A kész palacsintákat tegyük egy rácsra, amíg kihűlnek (azért ne tányérra, hogy ne legyenek szivacsosak).