Glutén-, tej- és tojásmentes rudacskák

Sós-köményes rágcsálnivalók filmnézéshez, baráti beszélgetésekhez vagy csak úgy 😊 Nagyon egyszerű elkészíteni őket, csak tartsuk be a receptben írtakat, hogy kellemesen ropogós rudacskákat kapjunk.

glutén-, tej- és tojásmentes rudacskák

Hozzávalók (kb. 38 rudacskához):

250 g kölesliszt

40 g fehér rizsliszt

125 g tejmentes sütőmargarin (ezt használtam)

25 g kókuszolaj + még egy kevés a kenéshez

35 g mandulatejszín (mandula főzőkrém)

50 g cukormentes almaszósz ez lehet 100 % almatartalmú bébidesszert, illetve bioboltokban beszerezhető, vagy házi készítésű almaszósz (recept itt!) is

3 g köménymag + a szóráshoz még egy kevés

8 g (vagy ízlés szerinti mennyiségű) finomszemcsés só

Elkészítés:

A rizsliszt, a köménymag, a só és a kenéshez használt kókuszolaj kivételével minden hozzávaló legyen hideg, ettől lesznek jó ropogósak a rudacskáink. Furcsa lehet, hogy a köleslisztnek is hidegnek kell lennie, de jó, ha tudjuk: ezt a lisztet egyébként is érdemes a hűtőben tartani, nehogy megavasodjon.

Ha a kókuszolajunk folyékony állagú, akkor mielőtt hozzákezdenénk a tészta elkészítéséhez, mérjük ki egy vastag falú tálkába azt a 25 g-ot, amit a tésztába teszünk, és tegyük 10 percre a fagyasztóba. (Ennél hosszabb ideig ne hagyjuk bent, mert akkor olyan kemény lesz, hogy nem fogjuk tudni használni.)

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult:

  1. Először a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban.
  2. Ezután a száraz keverékhez morzsoljuk a margarint és a kókuszolajat, majd hozzáadjuk a többi összetevőt.
  3. Összegyúrjuk a tésztát, majd nylonzacskóba tesszük, és 25 percig a hűtőben pihentetjük. Ekkor még elég törékeny a tészta, majd állás közben lesz lágyabb, nyújtható.)
  4. Miután kivettük a hűtőből, még 10 percig pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten, majd tápióka keményítővel megszórt gyúródeszkán egy kicsit meggyúrogatjuk, hogy puhább legyen. Ezután kb. 7-8 mm vastagra nyújtjuk. Mivel a tészta lágy, óvatosan bánjunk vele, és a nyújtófát is szórjuk meg keményítővel.
  5. A kinyújtott tésztát kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
  6. A rudakat sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük. A tetejüket vékonyan megkenjük kókuszolajjal, és megszórjuk őket köménymaggal.
  7. Előmelegített sütőben, a középső rácson, 180°C-on, alul-felül sütéssel 15-18 percig sütjük (amíg az aljuk egy kis színt kap).
  8. Miután megsültek, rövid ideig hagyjuk a tepsin hűlni a rudacskákat, mert ilyenkor még nagyon törékenyek. (Ahogy hűlnek, kissé keményebbek lesznek.) Ezután óvatosan tegyük át őket egy süteményhűtő rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Ne tegyük őket nylonzacskóba, mert megpuhulnak. Inkább tegyük légmentesen zárható műanyag dobozba.

Rizstej házilag

Rizstej házilag

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük