Csicseriborsó lepény

Ez a csicseriborsó lepény, más néven socca, eredetileg is glutén-, tej- és tojásmentes, így semmit nem kell változtatnunk a receptjén. Ízlés szerint fűszerezhetjük, az én verziómba só, borsikafű, füstölt pirospaprika és bazsalikom kerül. Mivel csicseriborsó lisztből készül, nagyon kiadós étel.

Az elkészítéshez szükség lesz egy olyan serpenyőre vagy palacsintasütőre, amit be lehet tenni a sütőbe (pl. levehető nyelű, vagy olyan, aminek nem olvad meg a nyele a sütőben.)

gluténmentes csicseriborsó lepény

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű lepényhez):

150 g csicseriborsó liszt

1 mokkáskanál só

1 csapott mokkáskanál borsikafű

1 csapott mokkáskanál füstölt pirospaprika

1 csapott mokkáskanál bazsalikom

1,5 ek. olívaolaj + egy kevés a sütéshez

240 ml meleg víz

 

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban (nem üvegtálban, mert majd oda fogjuk ütögetni a konyhapulthoz) összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  2. A vízben elkeverjük az olajat, majd a folyadékot állandó keverés mellett a száraz hozzávalókhoz adjuk. Kézi habverővel érdemes dolgozni, de ne keverjük habosra a tésztát, mert ha sok levegő marad benne, a teteje sütés közben megemelkedik és megég. A tál alját néhányszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a felesleges levegőt eltávolítsuk a tésztából.
  3. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük.
  4. A sütőt grillezésre állítjuk, és előmelegítjük 230°C-ra. A sütőrácsot a sütő felső harmadába tesszük (ez az én sütőmben felülről a 4. rácsot jelenti).
  5. Amikor a 30 perc pihentetési időből már csak 1 perc van hátra, előveszünk egy olyan serpenyőt vagy palacsintasütőt, amit be lehet tenni a sütőbe. 1 percre a sütőbe tesszük, hogy felmelegedjen.
  6. Az 1 perc leteltével kivesszük a serpenyőt, és vékony rétegben kiolajozzuk az alját és az oldalát. A felesleges olajat kiöntjük a serpenyőből.
  7. A tésztát a serpenyőbe öntjük és elsimítjuk a felszínét.
  8. 6-7 percig sütjük a lepényünket. Akkor jó, amikor a szélei egy kicsit ropogósak, a teteje pedig egy icipicit elkezd barnulni. (Vigyázzunk, gyorsan meg tud égni, 6 perc után mindenképp ellenőrizzük, mi a helyzet.)
  9. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és a serpenyőből is, majd egy tiszta konyharuhával letakarva rácsra tesszük, hogy kihűljön.

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel:

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük