Csicseriborsó-lepény

A francia és az olasz gasztronómiában is ismert a csicseriborsó-lepény (socca, illetve farinata néven), vékonyabb és vastagabb változatban. Eredetileg is glutén-, tej- és tojásmentes, így semmit nem kell változtatnunk a receptjén. Ízlés szerint fűszerezhetjük, az én verziómba só, borsikafű, füstölt pirospaprika és bazsalikom kerül. Mivel csicseriborsólisztből készül, nagyon kiadós étel.

Az elkészítéséhez szükség lesz egy olyan serpenyőre vagy palacsintasütőre, amelyet be lehet tenni a sütőbe (pl. levehető nyelű vagy olyan, aminek nem olvad meg a nyele a sütőben).

gluténmentes csicseriborsó lepény

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű lepényhez):

  • 150 g csicseriborsóliszt,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 1 csapott mokkáskanál borsikafű,
  • 1 csapott mokkáskanál füstölt pirospaprika,
  • 1 csapott mokkáskanál bazsalikom,
  • 1,5 ek. olívaolaj + egy kevés a sütéshez,
  • 240 ml meleg víz.

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban (nem üvegtálban, mert majd oda fogjuk ütögetni a konyhapulthoz) összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  2. A vízben elkeverjük az olajat, majd a folyadékot állandó keverés mellett a száraz hozzávalókhoz adjuk. Kézi habverővel érdemes dolgozni, de ne keverjük habosra a tésztát, mert ha sok levegő marad benne, a teteje sütés közben megemelkedik és megég. A tál alját néhányszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a felesleges levegőt eltávolítsuk.
  3. Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük.
  4. A sütőt grillezésre állítjuk, és előmelegítjük 230 °C-ra. A sütőrácsot a sütő felső harmadába tesszük.
  5. Amikor a 30 perc pihentetési időből már csak 1 perc van hátra, előveszünk egy olyan serpenyőt vagy palacsintasütőt, amelyet be lehet tenni a sütőbe. 1 percre a sütőbe tesszük, hogy felmelegedjen.
  6. Az 1 perc leteltével kivesszük a serpenyőt, majd vékony rétegben kiolajozzuk az alját és az oldalát. A felesleges olajat kiöntjük a serpenyőből.
  7. Beleöntjük a tésztát, és elsimítjuk a felszínét.
  8. 6-7 percig sütjük. Akkor jó, amikor a szélei egy kicsit ropogósak, a teteje pedig icipicit elkezd barnulni. (Vigyázat, gyorsan meg tud égni, 6 perc után mindenképpen ellenőrizzük!)
  9. Amikor megsült, kivesszük a sütőből és a serpenyőből is, majd egy tiszta konyharuhával letakarva rácsra tesszük, hogy kihűljön.

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel

Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük