Gluténmentes kenyér élesztő nélkül

Puha bélű, ropogós héjú gluténmentes kenyér köleslisztből. Élesztő nélkül készül, nem tartalmaz tejet, tojást, kukoricát, burgonyát és rizst sem. A színe barnásabb, mint a fehér kenyéré (a képen láthatónál barnább is lehet).

Gluténmentes kenyér

Frissítés: miután sokszor elkészítettem ezt a kenyeret, úgy tapasztaltam, levegősebb és finomabb eredményt kapunk, ha zsemléket formázunk a tésztából. A receptben olvashatod, mennyi ideig kell sütni őket.

Hozzávalók (egy 490 g-os kenyérhez, vagy 5 db kisebb zsemléhez):

170 g kölesliszt (jó, ha tudod: a köleslisztet érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat)

64 g tápióka keményítő (más néven tápiókaliszt)

33 g útifű maghéjliszt (ezt ajánlom, ettől kevésbé lesz barnás a kenyér színe)

7 g bambuszrost liszt

6 g só

330 ml langyos víz

1 mokkáskanál fehérborecet vagy 1,5 mokkáskanál 100 %-os citromlé

3 g (1,5 mokkáskanál) xilit (akinek kukorica intoleranciája van, olyat xilitet használjon, ami nem kukoricából, hanem nyírfából készült)

1,5 evőkanál 220°C-ra hevíthető olívaolaj

egy nagyobb késhegynyi szódabikarbóna (ld. a képen)

ennyi szódabikarbónát teszek bele

Elkészítés:

1. A liszteket keverd össze egy tálban.

2. A lisztkeveréket szitáld át a dagasztótálba (nem kell hozzá szita, egy sűrűbb teaszűrő is megfelel). Ezzel megszüntetjük a lisztben a csomókat, így segítjük a tészta felemelkedését.

3. A szódabikarbónát jól keverd el a lisztekkel.

4. A fehérborecetet/citromlevet, a nyírfacukrot, a sót és az olajat keverd el a vízben, majd folyamatos dagasztás mellett fokozatosan, kisebb adagokban add a száraz hozzávalókhoz.

Ha géppel dagasztasz, így csináld: amíg a vizes keveréket hozzáadod a szárazhoz, érdemes közepes fokozaton dagasztani. Amikor már az összes folyadékot hozzáadtad, dagaszd még közepes fokozaton addig, amíg a tészta összeáll nagyobb darabokba, de ne tovább. (Hasznos, ha segítesz is a gépnek: amikor már kezd összeállni, állítsd le a dagasztógépet, a kezeddel szedegesd le a dagasztótál oldaláról a rátapadt tésztát, majd folytasd a dagasztást a géppel kb. fél percig.) A végén kb. 20 másodpercre kapcsolj eggyel magasabb fokozatra, hogy levegősebb legyen a tészta. Azért írom ezt ilyen részletesen, mert ha túl sokáig dagasztod a tésztát, a végeredmény tömör lehet.

5. Ha kenyeret sütsz: A megdagasztott tésztát formázd kenyér alakúra, és tedd nylonzacskóba. 20 percig hagyd állni szobahőmérsékleten.

Ha zsemléket sütsz: a tésztából formázz 5 zsemlét, majd frissentartó fóliában hagyd állni 15 percig.

6. A sütőt melegítsd elő 220°C-ra, és állítsd alul-felül sütés funkcióra.

(Nekem villanysütőm van, akinek Fagor, Zanussi vagy Karancs gázsütője van, itt talál segítséget ahhoz, hogyan állítsa be a fokozatot. Aki más márkájú gázsütőt használ, annak a használati utasítást kell megnéznie, mert sajnos minden márkánál más-más hőmérsékletet jelenthetnek az egyes fokozatok.)

7. A 20/15 perc leteltével „pofozgasd” körbe a tésztát kézzel, hogy egy kicsit fellazuljon, de nem kell már dagasztani. Ezután tedd sütőpapírral kibélelt lapos tepsire. A kenyeret középre helyezd, hogy egyenletesen érje a meleg.

8. A kenyér tetejét három helyen vágd be kb. 2 cm mélyen, hogy a sütés közben keletkező levegő kijöhessen, és ne repedjen szét a kenyér. A vágások ilyen ferdék legyenek: \ , mert így jobban felemelkedik a tészta. A zsemlék tetejét nem kell bevágni sütés előtt.

9. Vizes kézzel simogasd körbe a kenyeret/zsemléket. Így a sütéskor gőz keletkezik, és szép ropogós lesz a héjuk. Ha a tepsire is kerül víz, azt törölgesd le.

10. A sütő alsó részébe, kb. 10-12 cm-re az aljától, tedd be a tepsit.

11. A kenyeret 220°C-on 20 percig süsd, majd kapcsold vissza a sütőt 200°C-ra, és süsd még 50 percig. Sütés közben ne nyitogasd az ajtót, mert összeeshet a tészta. A zsemléket 220°C-on 20 percig, majd 200°C-on 30 percig kell sütni. 

12. Amikor megsült, vedd ki a tepsiből, tedd egy rácsra, és takard le egy tiszta konyharuhával. Ekkor még nagyon kemény a héja, de meg fog puhulni.

Honnan tudod, hogy jól átsült a kenyered/zsemléd? Abból, ha megkocogtatod az alját és kopogó hangot hallasz.

Várd meg, míg a kenyér/zsemle kihűl (2-3 óra), és csak ezután szeleteld. 

Kihűlés után tegyél nylonzacskóba akkora adagot, amit 1 napon belül elfogyasztasz, ezt hagyd szobahőmérsékleten, mert a hűtőben megkeményedik. A többit pedig kisebb adagokban fagyaszd le. Fogyasztás előtti este vedd ki a másnapi adagot, és hagyd kiolvadni.

Ez a kenyér/zsemle csak hagyományos sütőben készíthető el.

Ha dupla adagot szeretnél sütni, azt ajánlom, külön-külön mérd ki és dagaszd meg a két adag tésztát, mert úgy nem lesz tömör.

Glutén- és tojásmentes nokedli

Mentes nokedli

14 thoughts on “Gluténmentes kenyér élesztő nélkül

  1. Szia Zsuzsi!
    Imádnivaló a zsömle. Nagyon akartam egy ilyen receptet , amit nem kész lisztkeverékből kell összeállítani.
    Viszont csaltam, nem volt itthon kölesliszt, hajdinalisztre cseréltem, isteni.
    Örök hála, alkoss még ilyen jókat. Mégegyszer köszönet és hála : Heni

  2. Sziasztok!

    Abban van esetleg tapasztalatotok, hogy a másik 3 fajta liszt miért kell bele? A tápióka keményítő gondolom a kenyér állaga miatt szükséges, de a maghéjliszt és a bambuszrost liszt milyen pluszt ad hozzá?

    Továbbá annyi kérdésem lenne, hogy aki xilit helyett nádcukrot szeretne használni, annak mekkora mennyiséget kell hozzáadni belőle?

    Köszönöm!

    1. Kedves Zsolt!

      A maghéjliszt és a bambuszrost liszt lazítják, illetve puhává teszik a kenyeret. Ha csak tápióka keményítőt és köleslisztet kevernénk össze, a kenyér tömör és száraz lenne.

      Nádcukorból elég lesz 1 nem púpozott mokkáskanálnyi. A nádcukor íze nem pont olyan, mint a xilité, ezért aranybarna nádcukrot javaslok használni, ennek van a legsemlegesebb íze a nádcukrok közül.

      Üdv,
      Zsuzsi

    2. Üdvözlöm!

      Kipróbáltam a receptet és egy kis segítséget szeretnék kérni… A kenyér kívülről jól néz ki, a héja színe olyan, mint a beszúrt képen lévő zsemléké, megkocogtatva alul-fölül kopogó hangot hallani. Viszont a belseje sötét barna lett, mint egy kávészem. Vizesnek nem érzem belül, a rácsos szerkezet is látszólag meg van, tehát nem csomós, de közel sem olyan világos színű, mint amilyen az itteni fotón és tömörebb is. Lemérve 500g és elvileg lemérve (digitális mérlegen) grammra stimmel minden. Mit ronthattam el? van esetleg ötlete?

      Köszönöm!

      1. Annyi infót kihagytam, hogy kézzel dagasztottam és ősrégi sütőm van, tehát nem modern légkeveréses. A kenyér mérete pedig 20x12x7cm lett (hossz, szélesség, magasság)

        Köszönöm!

      2. Kedves Zsolt!

        A barna színt az útifű maghéjliszt okozza. A különböző márkájú útifű maghéjlisztek más-más mértékben barnítják a kenyeret. Az én tapasztalataim szerint a receptben ajánlott Szafi maghéjliszt barnítja be a legkevésbé, de így is sötétebb színe lesz. A barnás szín tehát nem azt jelenti, hogy elrontott valamit.
        A tömörséget leginkább a dagasztás módja és ideje befolyásolja. Ha túl sokáig dagasztjuk a kenyeret, sok vizet szív magába és tömör lesz. Próbálja meg minél gyorsabban összeállítani.
        A kenyeret nem kell légkeverésen sütni, csak egyszerű alul-felül sütéssel.

  3. Kedves Zsuzsi!

    Erdekelne, hogy van-e tapasztalatod arrol, hogy az utifumaghejat mivel erdemes helyettesiteni?
    Tobb receptben sikeresen hasznaltam mar, tobbfele glutenmentes liszthez, de nem tudok megbaratkozni az izevel.

    Elore is koszonom!
    Nora

    1. Kedves Nóra!

      Ismerős a probléma 🙂 Nem tudom, próbáltál-e már útifű maghéj lisztet használni, abból kevesebb kell, mint a maghéjból. Az útifű maghéjliszt barnásabb színűvé teszi a tésztát. Főleg olyan tésztákban működik jól, amikben cukor is van, mert az – legalábbis az én tapasztalataim szerint – elveszi az ízét.
      Amit még meg lehet próbálni, az az őrölt lenmag. 1 ek. őrölt lenmagot keverj össze 3 ek. vízzel, majd gyakran kevergetve melegítsd addig, amíg kocsonyásabb állagú lesz. Ezután hagyd hűlni, és így tedd a tésztába. A lenmagnak elég erős íze van, ezért főként édes/édesebb tésztákból nem érződik ki az íze. Azok közül is inkább a rizslisztes tésztákba érdemes használni (nekem kölesliszt mellett nem volt jó íze). Ez az ún. “lenmagtojás” nagyon jól könnyíti a tésztát, de nem lesz tőle olyan puha, mintha útifű maghéjat használnánk.

  4. Kedves Zsuzsi!
    Elkészültek nálunk is a zsömik, isteniek lettek, kiváló állagúak. Nagyon-nagyon köszönöm, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat, tudásodat. Nem lehetünk elég hálásak érte.
    A kisfiam is habzsolta 🙂
    Életem első zsömléje és ráadásul minden mentes, jaj nagyon boldog vagyok 🙂
    Köszönöm…

    1. Kedves Adri!

      Nagyon örülök, hogy jól sikerültek :)! Fogyasszátok egészséggel!

      Zsuzsi

  5. Szia
    Nekem sajna ugy jottek fel a zsemlék, hogy ferdén esett bele egy lufi…. ez mitöl lehet? Üdv

    1. Kedves Martina!

      Úgy érted, hogy ferdén kidudorodott a zsemle teteje, vagy inkább belapult?

      Üdv,

      Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük