Gluténmentes köretek

Aki gluténmentes étrendre tér át, előbb-utóbb találkozik azokkal a „mentes” alapanyagokkal, amelyek a kuszkusz vagy a bulgur alternatívái lehetnek. Annak pedig, aki a gluténtartalmú gabonák mellett a rizst, illetve a burgonyát is kénytelen kiiktatni az étrendjéből, különösen szüksége van újfajta köretekre.

A gluténmentes gabonákkal (valójában: álgabonák*) nem mindig könnyű megbirkózni. A köles és a quinoa kesernyés mellékízét el kell tüntetni, a hajdina pedig könnyen ragadós lehet, ha nem a megfelelő módon készítjük el. Az alább összegyűjtött receptek segítségével ezekből a növényekből is ízletes köreteket készíthetünk.

Az álgabonák mellett erre az oldalra gyűjtöm össze minden olyan ételem receptjét is, amelyek a gluténmentes étkezésben köretként fogyaszthatók.

sárgarépa főzelék Hisztaminszegény receptek III. Főzelékek, köretek - A hisztaminintoleranciásoknak szánt receptek harmadik részében főzelékek és köretek elkészítéséhez találhatsz hasznos tippeket. Főzelékek sűrítése Mit használj, ha búzaliszt és tej nélkül szeretnéd besűríteni a főzeléket? Többféleképpen is megoldhatod: 1. A legegyszerűbb módszer (a darabosabb zöldségekhez ajánlott): saját magával sűrítés. A zöldségről 1-2 kanálnyi kivételével leöntjük a főzővizet. A főtt zöldség kb. ¼-ét botmixerrel pürésítjük, […]
A köles elkészítése A köles elkészítése - A köles elkészítése nem bonyolult, de néhány „trükköt” azért alkalmazni kell, hogy ne legyen kesernyés mellékíze, és puha, de ne ragadós végeredményt kapjunk. Ezeket a fogásokat tudhatod meg ebből a kipróbált receptből. Mielőtt a főzéshez hozzálátnánk, néhány hasznos tanács: A kölest, akárcsak a köleslisztet, érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhat. Általános szabály, hogy ha köretet […]
hajdinafőzés Hajdina főzése - Hajdinát főzni nagyon egyszerű, csak a megfelelő technikát kell alkalmazni, hogy puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk. Mielőtt hozzálátnánk a főzéshez, néhány hasznos információ: A hajdina savanykásabb, diósabb ízű. Vásárolhatunk pirítatlan és pirított hajdinát is. Előbbit zöldes, utóbbit világosabb vagy sötétebb barna színéről is felismerhetjük. A natúr hajdina íze enyhébb, a pirítotté erősebb. Van, aki […]
Mentes nokedli Gluténmentes nokedli tojás nélkül - Nagyon jól „működik” pl. paprikás csirke mellett. Én, ha csak úgy magában eszem, leheletnyit érzem rajta a hajdina ízét, de van, aki szerint nem érezhető. Mivel nem tartalmaz tojást, nem olyan sárga, mint amilyet megszoktunk. Az elkészítés módja ugyanaz, mint a hagyományos nokedlinél. Hozzávalók (485 g nokedlihez): 168 g hajdinaliszt; 28 g kölesliszt; 4 g […]
Sült kacsacomb quinoával Sült kacsacomb zöld fűszeres quinoával - A quinoa nem tartalmaz glutént. Szénhidráttartalma jóval alacsonyabb a fehér rizsénél, fehérjetartalma viszont több mint kétszerese azénak. Főzéskor mindig kétszer annyi vizet adunk hozzá, mint amennyi a quinoa mennyisége (pl. 1 csésze quinoához 2 csésze folyadékot). A quinoa sok vizet szív fel, így kisebb mennyiségből is elég sok köretünk lesz. Ha csak sós vízben főzzük meg, szerintem […]

*Az álgabonák „növényrendszertanilag nem a gabonafélékhez tartoznak, de a felhasználásukat tekintve azonos[ak] azokkal” (forrás: Gluténérzékeny.hu).