Gluténmentes krumplis lángos

Krumplis lángos gluténmentesen, tej és tojás nélkül. Kukoricát, rizst és zabot sem tartalmaz.

Piros burgonyát használok hozzá, mert szerintem ezzel jobb íze van, mint sárgával.

Azért, hogy a lángosok tésztája minél levegősebb legyen, sütés előtt nem hagyom állni, hanem ahogy összegyúrtam, máris sütöm. Ugyanezért inkább kicsi, vékony lángosokat szoktam formázni (de nagyobb méretben is elkészíthetők).

Gluténmentes krumplis lángos

Hozzávalók (6 db, kb. ujjnyi átmérőjű, kicsi lángoshoz):

  • 100 g kölesliszt;
  • 200 g főtt, villával vagy krumplinyomóval összetört piros burgonya (ne botmixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 5 g útifűmaghéj;
  • 1/2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna;
  • 1 tk. valódi citromlé;
  • 4 g só;
  • 40 ml forró víz;
  • kókuszolaj a sütéshez.

Elkészítés:

  1. A köleslisztet átszitáljuk abba a tálba, amelyben majd összeállítjuk a tésztát.
  2. Hozzáadjuk a sót és a szódabikarbónát, majd összekeverjük.
  3. A főtt, kihűlt krumplit alaposan összemorzsoljuk a száraz keverékkel.
  4. A 40 ml forró vizet az útifűmaghéjhoz öntjük, és jól elkeverjük. Ezután rögtön a burgonyás keverékhez adjuk. Beleöntjük a citromlevet is, és könnyedén összegyúrjuk a tésztát. (Nem lesz tökéletes lángostészta, darabosabb marad.)
  5. A tésztából kicsi, vékony lángosokat formázunk, és azonnal, forró olajban megsütjük előbb az egyik, majd a másik felüket. (Nagyon gyorsan megsülnek.) Ha leragadnak a serpenyő aljára, pár másodperc sütés után óvatosan a felszínre segítjük őket egy kanállal.
  6. A megsült lángosokat papírtörlővel bélelt tányérra szedjük.

Frissen, melegen érdemes fogyasztani, ekkor a legfinomabb és -könnyedebb a lángos. (Ahogy áll, kicsit tömörebb lesz a tésztája.)

Jó étvágyat!

Glutén- és tojásmentes nokedli

Mentes nokedli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük