Gluténmentes lisztek – mire figyelj, ha ezeket használod

Ha bolti lisztkeverék helyett magadnak kell összeállítanod: milyen lisztekből készüljön a kenyered vagy süteményed, de nincs tapasztalatod ezzel kapcsolatban, itt hasznos tanácsokat olvashatsz. Megtudhatod, mire figyelj a vásárlásnál, az alapanyagok tárolásánál, és azt is: gluténmentes sütésnél miből áll össze az, amit úgy hívunk: „a liszt”?

Gluténmentes lisztek

Vásárlás:

Mindig olvasd el az allergén információkat, még akkor is, ha olyan lisztet vásárolsz, ami természeténél fogva gluténmentes. Attól ugyanis, hogy pl. egy gabona eredetileg nem tartalmaz glutént, még előfordulhat, hogy lisztje a csomagolóüzemben szennyeződhetett vele.

Azért is érdemes mindig ellenőrizni az allergén információkat, mert ezek változhatnak. Volt pl. egy liszt, amit rendszeresen vásároltam. Allergénként csak a dióféléket tüntették fel rajta, amit én fogyaszthatok, így nyugodtan megvettem. Egyszer azonban – sajnos, már csak vásárlás után – észrevettem, hogy az allergének között megjelent a glutén is.

Vannak gyártók, akik nem a terméken, hanem a honlapjukon tüntetik fel az allergén információkat.

Tárolás:

A magasabb olajtartalmú liszteket érdemes a hűtőben tartani, mert megavasodhatnak és keserű lehet az ízük. Ilyen pl. a kölesliszt, a lenmagliszt, az arany lenmagliszt, a quinoaliszt, a csicseriborsó liszt, a kókuszliszt, a gesztenyeliszt és az olajos magvak lisztjei. Ez felesleges óvatosságnak tűnhet, de sajnos a saját „keserű” tapasztalatom is ezt támasztja alá: a szobahőmérsékleten tartott köleslisztem megromlott, és fél zacskónyit dobhattam a kukába.

Frissítés: Még eggyel ki kell egészítenem a hűtőben tartandó lisztek csoportját: sajnos sikerült belefutnom abba a helyzetbe, hogy a barna rizsliszt is meg tud avasodni. Így ezt is érdemes a hűtőbe tenni.

Tésztakészítés:

A gluténmentes tészták gyúrásához ne használd ugyanazt a gyúródeszkát, amit a „gluténes” tésztákhoz. A fából készült deszkáról ugyanis nem tudod maradéktalanul letakarítani a búzalisztet. Nem kell mindenképpen másik deszkát venned: a legegyszerűbb megoldás, ha vásárolsz egy szilikon nyújtólapot, amit csak a mentes tésztákhoz használsz. Olcsó és kis helyen elfér. A mentes tészták nyújtásához a régi sodrófát se használd: inkább vásárolj egy újat.

Hasznos alapinformációk gluténmentes tészták sütéséhez:

Aki már olvasott gluténmentes sütésről szóló cikkeket, biztosan tudja, hogy éppen a glutén az a fehérje, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos lisztekből nyújtható és rugalmas tésztákat tudjunk készíteni. Ugyancsak a glutén felelős azért, hogy az elkészült kenyérnek, süteménynek szép tartása legyen, és megőrizze a formáját.

Mivel a mi gluténmentes lisztjeinkből hiányzik ez a fehérje, ha csak önmagukban használjuk őket, a tésztánk nem fog összeállni, és nem lesz rugalmas sem (tehát pl. nem tud sütéskor felemelkedni).

Gluténmentes lisztkeverék

Ezért ezekhez a lisztekhez a legtöbb esetben hozzá kell adnunk valamilyen kötőanyagot, például keményítőt. A kötőanyagok segítenek abban, hogy a lisztkeverék összeálljon egy rugalmas tésztává.

Ha olyan tésztát szeretnénk sütni, ami fel is emelkedik, jó szolgálatot tesznek a különböző rostanyagok, főleg, ha tojást sem használhatunk a sütésnél. A rostok a lazaságért, puhaságért felelnek.

A glutén hiánya mellett a másik gond a „mentes” lisztekkel, hogy többségüknek annyira intenzív az íze, ami nagy mennyiségben már nem kellemes. Olyan is van néhány, ami túl semleges ízű. Ezért a legtöbb esetben nem egyfajta gluténmentes lisztet használunk, hanem többféle liszt keverékét.

Mivel én is a nulláról kezdtem ismerkedni a gluténmentes lisztekkel és segédanyagokkal, tudom, ez mennyi időt és energiát emészt fel. Ezért arra törekszem, hogy ne csak recepteket adjak közre, hanem olyan hasznos információkat is, amikkel segítek időt és pénzt spórolni. Remélem, hasznosnak találod majd őket.

Jó tanácsok kenyérsütéshez

Kérlek, ha a fenti szövegből idézel, tüntesd fel az oldal linkjét. Köszönöm! 

3 thoughts on “Gluténmentes lisztek – mire figyelj, ha ezeket használod

  1. A köleslisztes kenyeret sütöttem meg, elsőre sikerült, remek recept.
    Köszönöm szépen!!

  2. Kedves Zsuzsi!

    Több receptet kipróbáltam /rizstej, tejbegríz/, mind remekül működik.
    Köszönöm szépen!

    üdvözlettel : Margó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük