Gluténmentes, tejmentes reggelik

Többször találkoztam már azzal a kérdéssel, milyen reggeliket lehetne ajánlani azok számára, akik gluténmentesen étkeznek. Ezért ezen az oldalon összegyűjtöttem azokat a receptjeimet, amik finom gluténmentes, tejmentes és tojás nélküli reggelik lehetnek.

Hisztamin intoleranciások: ebben a cikkben találjátok az alacsony hisztamintartalmú zabkása és köleskása receptjét, itt pedig a hisztaminszegény tejbegríz leírását.

tökmagkrém Tökmagkrém házilag - Nagyon egyszerűen elkészíthető. Kenhetjük kenyérre, vagy használhatjuk szendvicskrémekhez is. 200 g tökmagból kb. 75 ml tökmagkrém, más néven tökmagvaj készíthető. Ez kis mennyiség, de a magvaj nagyon tömény, egyszerre keveset érdemes fogyasztani belőle. Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre. Hozzávalók: 200 g héj nélküli, pirítatlan tökmag 1 kis csipet só 2 tk. tökmagolaj (el […]
Zabkása alaprecept - A recept segítségével a zabkása főzés alapjait tanulhatod meg, az ízesítést pedig tetszés szerint variálhatod. (Ha nincs időd főzni, görgess a recept aljára :)! A zabhoz jól illik pl. a fahéj, egy almás-fahéjas zabkásával nem tudsz mellélőni. A recept alapján készült mennyiség nem nagy adag, de mivel a zab eléggé eltelít, először érdemes kisebb adaggal […]
granola Granola házilag - Mi is az a granola? Tulajdonképpen sült müzli, amit pl. joghurtba keverve vagy növényi tejjel felöntve ízletes reggelit illetve desszertet készíthetünk. A boltban vásárolható granola helyett magunk is összeállíthatjuk a saját, házi verziónkat, amit ízlésünknek illetve étel intoleranciánknak megfelelően ízesíthetünk. Granolát készíteni könnyű! Három fő összetevője van, ezek adják az alapot: nagy szemű zabpehely folyékony […]
Kölesdesszert Köleskása (tejmentes) - Ezzel a recepttel sűrűbb köleskása készíthető, állaga a tejberizshez hasonló. Én kókusztejjel készítem, szerintem a köles és a kókusz íze jól harmonizál egymással. Fogyaszthatjuk reggelire vagy desszertként is. Elkészítési idő: kb. 35 perc. Hozzávalók (1 adaghoz): 50 g köles 300 ml alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya, stb., aki rizsmentes köleskását szeretne, olyan kókusztejet válasszon, […]
overnight oats Másnapos zabkása - Angolul “overnight oats”-nak hívják ezt a reggelit, a magyar gasztronómiában pedig általában másnapos zabkásának fordítják. A “másnaposság” azt jelenti, hogy az étel egy éjszakán át készül. Neked azonban csak annyi a dolgod vele, hogy előző este összekevered a zabpelyhet a növényi tejjel és az ízesítőkkel, másnap reggel pedig ráteszed a gyümölcsöt és a magokat. Ennyi […]
Fahéjas-banános quinoa reggeli - Felül kakaóval, mandulával és aszalt áfonyával megszórt banán, alatta légiesen könnyű quinoaszemek mazsolával és fahéjjal. Mmm…😊 A recept külföldön „overnight quinoa” néven ismert, mert egy éjszakán át állnia kell. Általában befőttesüvegben készítik, én azonban jobban szeretek kis tálkát vagy egy széles szájú bögrét használni, mert abban jobban össze lehet keverni a hozzávalókat, így jól összeérnek […]
Tejberizs tejmentesen - Finom, krémes tejberizs, ami kihűlés után sem keményedik meg. Tehéntej mentesen, növényi tejpótlóval készül. Hozzávalók (kb. 1 kg tejberizshez): 200 g kerekszemű fehér rizs (ez krémesebbre fő, mint a hosszúszemű) 2 dl víz 1 l alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya) 80 g kókuszkrém; Olyat használjunk, ami nem csak kókuszt és vizet tartalmaz, mert a […]
GM_tejbegriz Gluténmentes tejbegríz (tejmentes) - Tejbegríz gluténmentesen, tejtermék nélkül. Ezzel a recepttel közepesen sűrű állagú lesz. Hozzávalók (kb. 2,5 lapostányérnyi adaghoz): 1 l kókusztej (Alpro-t szoktam használni, kicsit vaníliás íze van, szerintem ezzel a legfinomabb) 100 g barna rizsdara egy csipet só édesítő ízlés szerint Elkészítés: 1. A kókusztejhez hozzáadjuk a sót és az édesítőt, majd felforraljuk. 2. Amikor felforrt, […]