Gluténmentes, tejmentes reggelik

Többször találkoztam már azzal a kérdéssel: mit lehetne ajánlani reggelire azok számára, akik gluténérzékenyek. Ezért ezen az oldalon összegyűjtöttem azokat a receptjeimet, amik segítségével finom gluténmentes, tejmentes és tojás nélküli reggeliket lehet készíteni.

Hisztaminintoleranciások: ebben a cikkben találjátok az alacsony hisztamintartalmú zabkása és köleskása receptjét, itt pedig a hisztaminszegény tejbegríz leírását.

Házi mandulakrém Mandulakrém házilag - Több receptben olvastam, hogy „légy türelmes”, „úgy fog tűnni, mint ami sosem akar elkészülni” stb., ezért elég nehezen vettem rá magam a házi mandulakrém-készítésre. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyunk vele, mint a tökmagkrémmel. Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek […]
tökmagkrém Tökmagkrém házilag - Nagyon egyszerűen elkészíthető. Kenhetjük kenyérre, vagy használhatjuk szendvicskrémekhez is. 200 g tökmagból kb. 75 ml tökmagkrém, más néven tökmagvaj készíthető. Ez kis mennyiség, de a magvaj nagyon tömény, egyszerre keveset érdemes fogyasztani belőle. Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre. Hozzávalók: 200 g héj nélküli, pirítatlan tökmag 1 kis csipet só 2 tk. tökmagolaj (el […]
Zabkása-alaprecept - A recept segítségével a zabkásafőzés alapjait tanulhatod meg, az ízesítést pedig tetszés szerint variálhatod. (Ha nincs időd főzni, görgess a recept aljára! A zabhoz jól illik pl. a fahéj, egy almás-fahéjas zabkásával nem tudsz mellélőni. A recept alapján készült mennyiség nem nagy adag, de mivel a zab eléggé eltelít, először érdemes kisebb adaggal próbálkozni, nehogy […]
granola Granola házilag - Mi is az a granola? Tulajdonképpen sült müzli, amit pl. joghurtba keverve vagy növényi tejjel felöntve ízletes reggelit, illetve desszertet készíthetünk. A boltban vásárolható granola helyett magunk is összeállíthatjuk a saját, házi verziónkat, amit ízlésünknek, illetve ételintoleranciánknak megfelelően ízesíthetünk. Granolát készíteni könnyű! Három fő összetevője van, ezek adják az alapot: nagy szemű zabpehely folyékony édesítő […]
Kölesdesszert Köleskása (tejmentes) - Ezzel a recepttel sűrűbb köleskása készíthető, állaga a tejberizshez hasonló. Én kókusztejjel készítem, szerintem a köles és a kókusz íze jól harmonizál egymással. Fogyaszthatjuk reggelire vagy desszertként. Elkészítési idő: kb. 35 perc. Hozzávalók (1 adaghoz): 50 g köles 300 ml alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya stb., aki rizsmentes köleskását szeretne, olyan kókusztejet válasszon, amiben […]
overnight oats Másnapos zabkása - Angolul overnight oatsnak hívják ezt a reggelit, a magyar gasztronómiában pedig általában másnapos zabkásának fordítják. A „másnapos” azt jelenti, hogy az étel egy éjszakán át készül. Neked azonban csak annyi a dolgod vele, hogy előző este összekevered a zabpelyhet a növényi tejjel és az ízesítőkkel, másnap reggel pedig ráteszed a gyümölcsöt és a magokat. Ennyi […]
Fahéjas-banános quinoa - Felül kakaóval, mandulával és aszalt áfonyával megszórt banán, alatta légiesen könnyű quinoaszemek mazsolával és fahéjjal. Mmm…😊 A recept külföldön „overnight quinoa” néven ismert, mert egy éjszakán át állnia kell. Általában befőttesüvegben készítik, én azonban jobban szeretek egy kis tálkát vagy széles szájú bögrét használni, mert abban jobban el lehet keverni a hozzávalókat, így jól összeérnek […]
Tejberizs tejmentesen - Finom, krémes tejberizs, ami kihűlés után sem keményedik meg. Növényi tejpótlóval és kókuszkrémmel készül. Jótanács: olyan kókuszkrémet használjunk, ami nem csak kókuszt és vizet tartalmaz, hanem valamilyen kötőanyagot is, pl. keményítőt. Ennek hiányában ugyanis a kókusz- és víztartalom szétválhat egymástól, amikor a tejberizs kihűl, emiatt az étel felhígulhat. Hozzávalók (kb. 1 kg tejberizshez): 200 g […]
GM_tejbegriz Gluténmentes tejbegríz (tejmentes) - Tejbegríz gluténmentesen, tejtermék nélkül. Ezzel a recepttel közepesen sűrű lesz. Hozzávalók (kb. 2,5 lapostányérnyi adaghoz): 1 l alacsony kókusztartalmú kókuszital (pl. Alpro, Joya) 100 g barnarizs-dara egy csipet só édesítő és vanília ízlés szerint Elkészítés: 1. A kókusztejhez hozzáadjuk a sót és az édesítőt, majd felforraljuk. 2. Amikor felforrt, állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a […]