Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.

A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs szódabikarbóna és citromlé.

Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):

A tésztához:

80 g kölesliszt

480 g főtt, pürésített burgonya (jó tanács: ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz)

16 g útifű maghéjliszt

6 g só, illetve ízlés szerint (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt só)

40 ml víz

A nyújtáshoz: tápióka keményítő

A panírhoz:

150 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely

7,5 ek. olvasztott kókuszolaj

Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.

A töltelékhez:

6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit)

20 g aranybarna nádcukor

3/4 mokkáskanál fahéj (illetve ízlés szerint)

A tálaláshoz:

tejmentes tejföl

nyírfa porcukor vagy porrá őrölt másfajta, kristályos édesítő (akinek a szervezete nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon más édesítőt, mert a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat)

Elkészítés:

Egy jó tanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó forró vízbe.

  1. A zabpelyhet kávédarálóval megdaráljuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk.
  3. A fahéjat és a cukrot összekeverjük.
  4. Ha nem mirelit, felezett szilvát használunk, akkor a szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magokat kivesszük.
  5. Egy fazékban melegíteni kezdjük a vizet, amiben majd megfőzzük a gombócokat. A főzővizet is megsózzuk.
  6. A köleslisztet egy tálba szitáljuk.
  7. Hozzáadjuk az útifű maghéjlisztet és a sót, majd jól összekeverjük.
  8. A száraz keverékhez adjuk a burgonyát és a vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifű maghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)
  9. Ezután tápióka keményítővel megszórjuk a gyúródeszkát és a nyújtófát is. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, mindegyiknek a közepébe egy-egy fél szilvát helyezünk. A szilvamagok helyére fahéjas cukrot szórunk. A tészta négy sarkát összefogjuk, majd az oldalt lévő réseket is „összecsípjük”, és gombócot formázunk.
  10. A gombócokat lobogó vízben megfőzzük. Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzünk egyszerre, lehűl a víz, és összeragadhatnak a gombócok.) Megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük őket, majd kivesszük, és a pirított zabpehelybe forgatjuk.

Gluténmentes császármorzsa (tejmentes, tojásmentes)

gluténmentes császármorzsa

2 thoughts on “Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük