Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.

A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé.

Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):

Tészta:

  • 80 g kölesliszt;
  • 480 g főtt, pürésített burgonya (ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz);
  • 16 g útifűmaghéjliszt;
  • 6 g, illetve ízlés szerinti mennyiségű só (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt);
  • 40 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő.

Panír:

  • 150 g gluténmentes, lágy (más néven finom szemű) zabpehely;
  • 7,5 evőkanál olvasztott kókuszolaj.

Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.

Töltelék:

  • 6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit),
  • 20 g aranybarna nádcukor,
  • 3/4 mokkáskanál (illetve ízlés szerinti mennyiségű) fahéj.

A tálaláshoz:

  • tejmentes tejföl;
  • nyírfaporcukor vagy porrá őrölt másfajta, kristályos édesítő.

Mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt.

Elkészítés:

Egy jótanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó vízbe.

  1. A zabpelyhet kávédarálóval megdaráljuk.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk.
  3. A fahéjat és a cukrot összekeverjük.
  4. Ha nem mirelit, felezett szilvát használunk, akkor a szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magokat kivesszük.
  5. Egy fazékban melegíteni kezdjük a főzővizet, és kevés sót szórunk bele.
  6. A köleslisztet egy tálba szitáljuk.
  7. Hozzáadjuk az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól összekeverjük.
  8. A száraz keverékhez adjuk a burgonyát és a 40 ml vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)
  9. Ezután a gyúródeszkát és a nyújtófát is megszórjuk tápiókakeményítővel. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, mindegyiknek a közepébe egy-egy fél szilvát helyezünk. A szilvamagok helyére fahéjas cukrot szórunk. A négyzetek sarkait összefogjuk, majd az oldalt lévő réseket is „összecsípjük”, és gombócokat formázunk.
  10. A gombócokat lobogó vízben megfőzzük. Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzünk egyszerre, a víz lehűl, és a gombócok összeragadhatnak.) Megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük őket, majd kivesszük, és a pirított zabpehelybe forgatjuk.

Gluténmentes császármorzsa (tejmentes, tojásmentes)

gluténmentes császármorzsa

2 thoughts on “Gluténmentes szilvás gombóc (tojásmentes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük