Klasszikus szilvás gombóc gluténmentesen, tojás nélkül. Tejterméket sem tartalmaz.
A tésztája ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a krumplis lángosé, azzal a különbséggel, hogy ebben nincs sem szódabikarbóna, sem citromlé.

Hozzávalók (kb. 11 db gombóchoz):
A tésztához:
80 g kölesliszt
480 g főtt, pürésített burgonya (jó tanács: ne mixerrel pürésítsd a krumplit, mert gumis lesz)
16 g útifűmaghéjliszt
6 g só, illetve ízlés szerint (vedd figyelembe, hogy a krumpli főzővizében is volt só)
40 ml víz
A nyújtáshoz: tápiókakeményítő
A panírhoz:
150 g gluténmentes, lágy (más néven finomszemű) zabpehely
7,5 evőkanál olvasztott kókuszolaj
Aki nem fogyaszthat zabot, használhat helyette darált, pirított kókuszreszeléket is, ekkor kissé kókuszízű lesz a panír.
A töltelékhez:
6 db szilva (friss vagy kiolvasztott mirelit)
20 g aranybarna nádcukor
3/4 mokkáskanál fahéj (illetve ízlés szerint)
A tálaláshoz:
tejmentes tejföl
nyírfaporcukor vagy porrá őrölt másfajta, kristályos édesítő (akinek a szervezete nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon más édesítőt, mert a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat)
Elkészítés:
Egy jó tanács: akármilyen sorrendben készíted elő a hozzávalókat, fontos, hogy a tészta összeállítása maradjon utoljára. Ne álljon az összegyúrt tészta, mert attól nyúlós lehet. Ahogy összegyúrtad, már mehet is a lobogó forró vízbe.
- A zabpelyhet kávédarálóval megdaráljuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk.
- A fahéjat és a cukrot összekeverjük.
- Ha nem mirelit, felezett szilvát használunk, akkor a szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magokat kivesszük.
- Egy fazékban melegíteni kezdjük a vizet, amiben majd megfőzzük a gombócokat. A főzővizet is megsózzuk.
- A köleslisztet egy tálba szitáljuk.
- Hozzáadjuk az útifűmaghéjlisztet és a sót, majd jól összekeverjük.
- A száraz keverékhez adjuk a burgonyát és a vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, mert attól is nyúlósabb lehet. (Az útifűmaghéjliszt miatt a tészta kicsit barnás színű lesz.)
- Ezután tápiókakeményítővel megszórjuk a gyúródeszkát és a nyújtófát is. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, mindegyiknek a közepébe egy-egy fél szilvát helyezünk. A szilvamagok helyére fahéjas cukrot szórunk. A tészta négy sarkát összefogjuk, majd az oldalt lévő réseket is „összecsípjük”, és gombócot formázunk.
- A gombócokat lobogó vízben megfőzzük. Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy kényelmesen elférjenek. (Ha túl sokat főzünk egyszerre, lehűl a víz, és összeragadhatnak a gombócok.) Megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük őket, majd kivesszük, és a pirított zabpehelybe forgatjuk.
Gluténmentes császármorzsa (tejmentes, tojásmentes)

Jaj Zsuzsi, nagyon köszönöm, ezt már annyira vártam 🙂
Adri
Nagyon szívesen! 🙂