Gluténmentes, tejmentes és tojásmentes áfonyás pite

Omlós, puha pitetészta, áfonyás töltelékkel. Gluténmentes, tejmentes, tojást sem tartalmaz. Vegán hozzávalókból.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes pite

Hisztamin intoleranciások figyelem! Szigorú hisztaminszegény diétában ez a recept nem ajánlott! (Almaszószt tartalmaz, ami tartósított élelmiszer + vaníliát + gyümölcsös tölteléket, ami romlékonyabbá teszi a süteményt.)

Hozzávalók: (kb. 9 szelet süteményhez):

A tésztához:

300 g kölesliszt

24 g útifű maghéjliszt

132 g aranybarna nádcukor

1 csapott mokkáskanál só

1/3 mokkáskanál szódabikarbóna

1/3 mokkáskanál aszkorbinsav

1 csapott mokkáskanál fahéj

132 g, 100% almatartalmú, cukormentes almaszósz vagy 100% alma bébidesszert (mindkettő pl. nagy drogériákban kapható)

132 g tejmentes margarin, hidegen

20 ml víz

A nyújtáshoz: tápióka keményítő.

A tetejére: nyírfa porcukor

A töltelékhez:

500 g mirelit áfonya

42 g aranybarna nádcukor

1/2 mokkáskanál Bourbon vaníliapor

33 g kölesliszt

Elkészítés:

  1. A liszteket átszitáljuk egy nagy tálba.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fahéjat és a szódabikarbónát, majd jól összekeverjük.
  3. A margarint elmorzsoljuk a száraz keverékkel (le is lehet reszelni a margarint, hogy ne maradjanak belőle csomók a tésztában).
  4. Az aszkorbinsavat jól elkeverjük a vízben.
  5. A tésztakeverékhez adjuk az almaszószt és a vizes keveréket, majd összegyúrjuk. Ragadósabb, picit törékeny tésztát kapunk. Amikor már nagyjából összeállt a tészta, két részre osztjuk, és külön-külön, alaposan összegyúrjuk.
  6. A tésztákat frissentartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük (ha kicsit hosszabb ideig állnak a hűtőben, nem baj).
  7. Amíg a tészta áll, elkészítjük a tölteléket: az áfonyát egy tálba tesszük és langyos vizet engedünk rá. 10 percig állni hagyjuk, majd langyos vízzel alaposan leöblítjük. Jól lecsepegtetjük.
  8. Összekeverjük a cukrot, a köleslisztet és a vaníliát majd ráöntjük az áfonyára, és ezzel is összekeverjük. A keveréket 10 percre a hűtőbe tesszük.
  9. Kivesszük az egyik tésztalabdát a hűtőből, és kicsit átgyúrjuk. Ezután tápióka keményítővel megszórt deszkán kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk. Mivel a tészta eléggé szakadós, úgy tudjuk a tepsibe tenni, ha óvatosan, lazán feltekerjük a nyújtófára, majd szép lassan visszatekergetve fektetjük a tepsibe.
  10. A tésztalapot villával megszurkáljuk, majd rátesszük a tölteléket. A legszélére ne tegyünk, nehogy kifolyjon a töltelék. Ezután a másik tésztalapot is kinyújtjuk, a sütemény tetejére tesszük és villával megszurkáljuk. A széleit kicsit lenyomjuk, hogy ezzel is megakadályozzuk a töltelék kifolyását.
  11. Előmelegített sütőben, margarinnal kikent, kölesliszttel megszórt tepsiben, 180°C-on, 30 percig sütjük (a középső rácson, alul-felül sütéssel).
  12. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt szórjuk meg nyírfa porcukorral.

A tészta sülés közben kissé felpúposodhat, de amikor kivesszük a sütőből, visszalapul.

Mivel a sütemény romlékony, tartsuk a hűtőben, frissentartó fóliával letakarva.

Glutén- és tejmentes csokipuding

tejmentes, gluténmentes csokipuding

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük