Gluténmentes, tejmentes és tojásmentes áfonyás pite

Omlós, puha pitetészta, áfonyás töltelékkel. Gluténmentes, tejmentes és tojás nélkül készül. Vegán desszert.

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes pite

Figyelem: szigorú hisztaminszegény diétában ez a recept nem ajánlott! (Almaszószt tartalmaz, ami tartósított élelmiszer, és vaníliát. Az almapüré és a gyümölcsös töltelék miatt a sütemény romlékonyabb is.)

Hozzávalók (kb. 9 szelet süteményhez):

Tészta:

  • 300 g kölesliszt;
  • 24 g útifűmaghéjliszt;
  • 132 g aranybarna nádcukor;
  • 1 csapott mokkáskanál só;
  • 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna;
  • 1/3 mokkáskanál aszkorbinsav;
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj;
  • 132 g 100% almatartalmú, cukormentes almaszósz vagy bébidesszert (mindkettő pl. nagy drogériákban kapható);
  • 132 g tejmentes margarin, hidegen;
  • 20 ml víz;
  • a nyújtáshoz: tápiókakeményítő;
  • a tetejére: nyírfaporcukor (mivel a túl sok nyírfacukor hasmenést okozhat, akinek a szervezete nem szokott hozzá, inkább használjon másfajta édesítőt).

Töltelék:

  • 500 g mirelit áfonya,
  • 42 g aranybarna nádcukor,
  • 1/2 mokkáskanál Bourbon vaníliapor,
  • 33 g kölesliszt.

Elkészítés:

  1. A liszteket átszitáljuk egy nagy tálba.
  2. Beleszórjuk a cukrot, a sót, a fahéjat és a szódabikarbónát, majd jól összekeverjük.
  3. A margarint elmorzsoljuk a száraz keverékkel (le is lehet reszelni, hogy ne maradjanak belőle csomók a tésztában).
  4. Az aszkorbinsavat jól elkeverjük a vízben.
  5. A tésztakeverékhez adjuk az almaszószt és a vizes keveréket, majd összegyúrjuk. Ragadósabb, picit törékeny tésztát kapunk. Amikor már nagyjából összeállt a tészta, két részre osztjuk, és külön-külön, alaposan összegyúrjuk.
  6. A tésztákat frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük (az sem baj, ha kicsit hosszabb ideig állnak a hűtőben).
  7. Amíg a tészta áll, elkészítjük a tölteléket: az áfonyát egy tálba tesszük, és langyos vizet engedünk rá. 10 percig állni hagyjuk, majd langyos vízzel alaposan leöblítjük. Jól lecsepegtetjük.
  8. Összekeverjük a cukrot, a köleslisztet és a vaníliát, majd ráöntjük az áfonyára, és megkeverjük. A keveréket 10 percre a hűtőbe tesszük.
  9. Kivesszük az egyik tésztalabdát a hűtőből, és kicsit átgyúrjuk. Ezután tápiókakeményítővel megszórt deszkán kb. 5 mm vékonyra nyújtjuk. Mivel a tészta szakadós, úgy tudjuk a tepsibe tenni, ha óvatosan, lazán feltekerjük a nyújtófára, majd szép lassan visszatekergetve belefektetjük.
  10. A tésztalapot villával megszurkáljuk, majd rátesszük a tölteléket. A legszélére ne tegyünk, nehogy kifolyjon a töltelék. Ezután a másik tésztalapot is kinyújtjuk, a sütemény tetejére tesszük, és villával megszurkáljuk. A széleit kicsit lenyomjuk, hogy ezzel is megakadályozzuk a töltelék kifolyását.
  11. Előmelegített sütőben, margarinnal kikent, kölesliszttel megszórt tepsiben, 180 °C-on, 30 percig sütjük (a középső rácson, alul-felül sütéssel).
  12. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt megszórjuk nyírfaporcukorral.

A tészta sütés közben kissé felpúposodhat, de amikor kivesszük a sütőből, visszalapul.

Mivel a sütemény romlékony, tartsuk a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.

A pite jól tűri a fagyasztást is: én szeletenként, frissen tartó fóliába csomagolva szoktam lefagyasztani. Ha mikróban olvasztjuk ki, csak az olvasztóprogramot használjuk, mert ha túl magas hőmérsékleten melegítjük a pitét, a tésztája megkeményedik.

Glutén- és tejmentes csokipuding

tejmentes, gluténmentes csokipuding

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük