Gluténmentes, tejmentes gesztenyeszív

Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.

Általában porcukorral szokták készíteni, de nekem a nyírfa-, illetve a nádporcukor íze nagyobb mennyiségben valahogy émelyítő. Ezért inkább kristályos nyírfacukrot használok. Közvetlenül az összeállítás után még érezhetők a nyírfacukor darabkái, de rövid idő alatt belepuhulnak a gesztenyemasszába.

Mivel enyhe kukoricaintoleranciám van, olyan xilitet használok, ami nyírfából készült. Akinek a szervezete nincs hozzászokva, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

A zabpehely vásárlásakor figyeljünk arra: olyat vegyünk, amin feltüntették, hogy gluténmentes.

Gluténmentes tejmentes gesztenyeszív

Hozzávalók (az alábbi mennyiségből kb. 13 db készíthető):

A gesztenyeszívhez:

  • 225 g cukrozatlan, ízesítetlen gesztenyemassza;
  • 50 g kávédarálóban megdarált, apró szemű, gluténmentes zabpehely;
  • 25 g kókuszolaj;
  • 30 g xilit;
  • 3/4 tk. rumaroma;

A csokimázhoz:

  • 27 g olvasztott kókuszolaj;
  • 27 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
  • 14 g méz;
  • 1/2 csapott tk. vaníliapor.

Elkészítés:

  1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk annyira, hogy gyúrható legyen.
  2. Ha a kókuszolajunk folyékony, mérjünk ki akkora mennyiséget, amennyi a szívekhez kell, és pár percre tegyük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon. Kb. olyan legyen az állaga, mint a margariné: nem folyós, de nem is túl kemény.
  3. A zabpelyhet összekeverjük a xilittel és a vaníliaporral.
  4. A kókuszolajat elmorzsoljuk a keverékkel.
  5. Hozzáadjuk a rumaromát és a gesztenyemasszát, majd jól összegyúrjuk.
  6. A masszát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle.
  7. Amíg elkészítjük a csokimázat, a sütiket a hűtőbe tesszük. Érdemes már most sütőpapírra tenni őket, később úgyis az kell alájuk.

Elkészítjük a mázat:

  1. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat, és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázzunk, hogy a mázat ne érje víz, mert akkor összeugrik egy masszává.)
  2. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
  3. A szívek egyik felét a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, majd sütőpapírra tesszük őket, és visszarakjuk a hűtőbe.

A gesztenyeszíveket tartsuk a hűtőben, és 1-2 napon belül fogyasszuk el. (Én alattuk szoktam hagyni a sütőpapírt, így akkor sem ragadnak a tányérhoz, ha a csokimáz a melegben kissé megolvad.) Fedjük le őket, nehogy kiszáradjanak.

Tejmentes csokipuding:

csokipuding

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük