Gluténmentes, tejmentes gesztenyeszív

Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.

Általában porcukorral szokták készíteni, de nekem a nyírfa-, illetve a nád porcukor íze valahogy émelyítő. Ezért inkább kristályos nyírfacukrot használok. Közvetlenül az összeállítás után még érezhetők a nyírfacukor darabkái, de rövid idő alatt belepuhulnak a gesztenyemasszába.

A zabpehely vásárlásakor figyeljünk arra, hogy csak olyat vegyünk, amin feltüntették, hogy gluténmentes.

Gluténmentes tejmentes gesztenyeszív

Hozzávalók (kb. 13 db szívhez):

225 g cukrozatlan, ízesítetlen gesztenyemassza

50 g kávédarálóban megdarált, apró szemű, gluténmentes zabpehely

25 g kókuszolaj

30 g xilit (mivel enyhe kukorica intoleranciám van, olyan xilitet használok, ami nyírfából készült). Akinek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

3/4 tk. rum aroma

1/2 csapott tk. vaníliapor (ezt használtam)

A csokimázhoz:

27 g olvasztott kókuszolaj

27 g cukrozatlan, 20-22% -os kakaópor

14 g méz

1/2 csapott tk. vaníliapor

Elkészítés:

  1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk annyira, hogy gyúrható legyen.
  2. Ha a kókuszolajunk folyékony, mérjük ki azt a mennyiséget, ami a szívekhez kell, és pár percre tegyük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon. Kb. olyan legyen az állaga, mint a margariné: nem folyós, de nem is túl kemény.
  3. A zabpelyhet összekeverjük a xilittel és a vaníliaporral.
  4. A kókuszolajat elmorzsoljuk a keverékkel.
  5. Hozzáadjuk a rum aromát és a gesztenyemasszát, majd jól összegyúrjuk.
  6. A masszát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle.
  7. Amíg elkészítjük a csokimázat, a szíveket a hűtőbe tesszük. Érdemes már most sütőpapírra tenni őket, később úgyis az kell alájuk.

Elkészítjük a mázat:

  1. A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázzunk, hogy a mázat ne érje víz, mert akkor összeugrik egy masszává.)
  2. Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
  3. A szívek felét a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, majd sütőpapírra tesszük őket, és visszarakjuk a hűtőbe.

A gesztenyeszíveket tartsuk a hűtőben, és 1-2 napon belül fogyasszuk el. (Én alattuk szoktam hagyni a sütőpapírt, így akkor sem ragadnak a tányérhoz, ha a csokimáz a melegben kissé megolvad.) Fedjük le őket, nehogy kiszáradjanak.

Tejmentes csokipuding:

csokipuding

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük