Egyszerű, sütés nélküli desszert. Mivel nagyon laktató és a gesztenyemassza miatt gyorsan romlik, egyszerre kis adagot érdemes készíteni belőle.
Általában porcukorral szokták készíteni, de nekem a nyírfa-, illetve a nád porcukor íze valahogy émelyítő. Ezért inkább kristályos nyírfacukrot használok. Közvetlenül az összeállítás után még érezhetők a nyírfacukor darabkái, de rövid idő alatt belepuhulnak a gesztenyemasszába.
A zabpehely vásárlásakor figyeljünk arra, hogy csak olyat vegyünk, amin feltüntették, hogy gluténmentes.

Hozzávalók (kb. 13 db szívhez):
225 g cukrozatlan, ízesítetlen gesztenyemassza
50 g kávédarálóban megdarált, apró szemű, gluténmentes zabpehely
25 g kókuszolaj
30 g xilit (mivel enyhe kukorica intoleranciám van, olyan xilitet használok, ami nyírfából készült). Akinek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.
3/4 tk. rum aroma
1/2 csapott tk. vaníliapor (ezt használtam)
A csokimázhoz:
27 g olvasztott kókuszolaj
27 g cukrozatlan, 20-22% -os kakaópor
14 g méz
1/2 csapott tk. vaníliapor
Elkészítés:
- A gesztenyemasszát kiolvasztjuk annyira, hogy gyúrható legyen.
- Ha a kókuszolajunk folyékony, mérjük ki azt a mennyiséget, ami a szívekhez kell, és pár percre tegyük a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon. Kb. olyan legyen az állaga, mint a margariné: nem folyós, de nem is túl kemény.
- A zabpelyhet összekeverjük a xilittel és a vaníliaporral.
- A kókuszolajat elmorzsoljuk a keverékkel.
- Hozzáadjuk a rum aromát és a gesztenyemasszát, majd jól összegyúrjuk.
- A masszát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, és szíveket szaggatunk ki belőle.
- Amíg elkészítjük a csokimázat, a szíveket a hűtőbe tesszük. Érdemes már most sütőpapírra tenni őket, később úgyis az kell alájuk.
Elkészítjük a mázat:
- A kakaóport egy fémtálba tesszük, majd gőz fölött hozzáadjuk a kókuszolajat és kézi habverővel jól összekeverjük. Kb. 5 percig folyamatosan keverjük, majd levesszük a gőzről. (Vigyázzunk, hogy a mázat ne érje víz, mert akkor összeugrik egy masszává.)
- Hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a máz felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
- A szívek felét a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük, majd sütőpapírra tesszük őket, és visszarakjuk a hűtőbe.
A gesztenyeszíveket tartsuk a hűtőben, és 1-2 napon belül fogyasszuk el. (Én alattuk szoktam hagyni a sütőpapírt, így akkor sem ragadnak a tányérhoz, ha a csokimáz a melegben kissé megolvad.) Fedjük le őket, nehogy kiszáradjanak.