Hajdina főzése

Hajdinát főzni nagyon egyszerű, csak a megfelelő technikát kell alkalmazni, hogy puha, de nem ragadós végeredményt kapjunk.

Mielőtt hozzálátnánk a főzéshez, néhány hasznos információ a hajdináról:

  • A hajdina savanykásabb, diósabb ízű.
  • Vásárolhatunk pirítatlan és pirított hajdinát is, előbbit zöldes, utóbbit világosabb vagy sötétebb barna színéről is felismerhetjük. A natúr hajdina íze enyhébb, a pirítotté erősebb.
hajdina főzése
Pirított és pirítatlan hajdina
  • Van, aki szerint a hajdinát ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat, és keserűvé válhat.
  • Főzéséhez általános szabály, hogy kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, tehát 1 csésze hajdinához 2 csésze víz szükséges.
  • Főzés előtt ajánlott alaposan átmosni.

Hozzávalók:

1 csésze hajdina (a képen látható adaghoz pirítottat használtam, de natúr hajdinával is működik a recept)

2 csésze víz

só ízlés szerint (én 180 g hajdinához 1/4 mokkáskanálnyit szoktam tenni)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban forralni kezdjük a vizet. Hozzáadjuk a sót.
  2. A hajdinát egy nagyobb tálba tesszük, és forró vízzel, többször alaposan átmossuk. A víz tetejére feljövő esetleges szennyeződéseket egy kanállal kiszedegetjük. Ezután a hajdinát leszűrjük és jól lecsepegtetjük.
  3. Amikor a víz felforr, a lobogó vízbe öntjük a hajdinát. Megvárjuk, amíg felforr, majd kicsire vesszük a lángot és addig főzzük, amíg beszívja a vizet. Ne kevergessük, legfeljebb időnként nézzünk alá, hogy van-e még ott víz. Ne hagyjuk, hogy leragadjon, épp csak addig főzzük, amíg a vizet beszívja.
  4. Amikor a hajdina beszívta a vizet, lekapcsoljuk a lángot, és lefedve 15 percig állni hagyjuk.
  5. 15 perc után áttesszük egy tálba, és villával fellazítjuk. Újra fedjük le, nehogy kiszáradjon.

Tipp: A hajdinával a tarhonyát is helyettesíthetjük.

főtt hajdina

Ez is érdekelhet:

kölesfőzés
Köles főzése

2 thoughts on “Hajdina főzése

  1. Kedves Zsuzsi!

    Ez a hajdina köret nagyon jól néz ki. Nekem nem marad ilyen szemes amikor készen van. Én, amikor a hajdinát főztem mostanáig, megmostam, és hideg vízzel együtt tettem fel főni. Az arányok jók voltak; 1 csésze hajdina 2 csésze víz. Viszont ahogy főtt a hajdina, habos lett a leve, kicsit ragacsos és kissé rózsaszín színű. A vizet felszívta, megpuhult és ehetővé vált, de nem nézett ki ilyen jól mint a tied a képen. A sót és a fűszereket a főzés vége felé tettem bele, mert valahol ezt olvastam. Szóval azért nem lett olyan “szép szemes” az enyém, mert nem jól főztem? Érdekelne a véleményed. Legközelebb úgy készítem el, ahogyan te leírtad.

    Bár nekem nincs étel intoleranciám, de keresem a glutén-, tej-, tojás-, finomított cukor mentes ételeket, és nagyon örülök, hogy rátaláltam a weboldaladra. Tetszenek a receptjeid, és biztosan fogok főzni, sütni belőlük.

    Még egy kérdésem lenne. Mint írtam, már csak ritkán használom a tejet és a tojást főzés és sütés közben (de el fogom hagyni teljesen), De azért én eszem tojást főve vagy sütve (mert szeretem), tejet viszont nem iszom, de joghurtot szoktam enni, de csak natúr joghurtot, és én teszem bele amit akarok (gyümölcsök stb). Szerinted egyáltalán ne fogyasszak tejet és tojást? Kíváncsian várom a véleményedet!

    Üdvözlettel: Lilla

    1. Kedves Lilla!

      Örülök, hogy tetszenek a receptjeim.

      Igen, valószínűleg nem a megfelelő módszerrel főzted a hajdinát, ezért lett ragadós. Akkor ragad a hajdina, ha túl sok vizet szív magába. Azt ajánlom, amit Te is írtál, hogy legközelebb próbáld ki a receptben írt módszert. Én pirított hajdinát főztem a recept szerint, Neked is azt javaslom, hogy pirítottat vásárolj.

      A tej- és tojásfogyasztással kapcsolatban sajnos nem tudok tanácsot adni, én csak azért nem fogyasztom őket, mert panaszaim voltak tőlük.

      Üdvözlettel,

      Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük