Hirtelen sült csirkemell, zöldségekkel

Egyszerűen elkészíthető, könnyű étel. Néhány jó tanács, mielőtt hozzáfognánk:

Mivel viszonylag erős tűzön, gyorsan kell megsütni a hozzávalókat, érdemes először mindent előkészíteni, hogy később ne kelljen kapkodnunk.

Ahhoz, hogy a zöldségek ne párolódjanak, hanem süljenek, az szükséges, hogy ne legyenek egymásra halmozva. Ezért jó, ha minél nagyobb serpenyőt használunk, amiben a zöldségek egy rétegben tudnak elhelyezkedni. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akár több részletben is süthetjük.)

Beleírtam a receptbe, hogy nagyjából mennyi olajat használok a sütéshez, de ez függ a sütési hőfoktól és a serpenyő méretétől is. A lényeg: a hirtelen sütéshez annyi olaj szükséges, amennyi befedi az edény alját. Fontos, hogy az olaj mindig elég forró legyen, mielőtt beletesszük a csirkemellet és a többi zöldséget.

hirtelen sült csirke zöldségekkel

Hozzávalók (2 személyre):

1 nagy csirkemellfilé (kb. 370 g)

1 nagyobb cukkini (kb. 300 g)

1/2- 1/2 piros és sárga kaliforniai paprika

egy közepes vöröshagyma 1/4-e (kb. 40 g)

egy közepes lilahagyma 1/2-e (kb. 80 g)

4 gerezd fokhagyma

2 tk. majoranna

2 tk. bazsalikom

1 csapott tk. rozmaring

só, fehérbors ízlés szerint

magas hőfokra hevíthető olívaolaj          

Elkészítés:

  1. A csirkemellet megmossuk és kis kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A vöröshagymát nagyon apróra, a többi zöldséget pedig  -a fokhagyma kivételével – ugyanolyan kockákra vágjuk, mint a csirkemellet.
  3. A zöldfűszereket egy kis tálban összekeverjük.
  4. Egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 ek. olívaolajat. A vöröshagymát az olajon, alacsony hőfokon megdinszteljük.
  5. Ezután közepesre állítjuk a lángot, várunk egy picit, amíg az olaj forróbb lesz, majd hozzáadjuk a csirkemellkockákat, és pár perc alatt átsütjük. Közben gyakran rázogatjuk a serpenyőt, vagy egy fakanállal kevergetjük az ételt, hogy oda ne égjen. Majd kivesszük a serpenyőből, félretesszük és letakarjuk, hogy melegen maradjon.
  6. Ha szükséges, még egy kis olívaolajat öntünk a serpenyőbe, és felhevítjük. Majd beleszórjuk a kaliforniai paprikát, és 4-5 percig, rázogatva vagy keverve sütjük.
  7. Hozzáadjuk a cukkinit, a lilahagymát, a zöldfűszereket, és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Összeforgatjuk, és 4-5 percig sütjük, amíg a cukkini puhább, de még roppanós lesz. A sütési idő utolsó percénél hozzáadjuk a csirkemellkockákat is, újra összeforgatjuk, és így fejezzük be a sütést.
  8. Ha szükséges, a végén még egy kis sót adunk hozzá.

Frissen, melegen tálaljuk. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de mivel ennek az ételnek nincs szaftja, inkább tésztát vagy puha rizst ajánlok hozzá, mint pl. kölest, ami szárazabb.

Glutén- és tejmentes “Sport szelet”

Gluténmentes Sport szelet
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük