Hisztaminszegény desszertek

Ebben a cikkben azokat a desszertreceptjeimet gyűjtöttem össze, amelyeket hisztaminintoleranciásoknak ajánlok.

Tejbegríz glutén- és tejmentesen

Tejbegríz hisztamin intoleranciásoknak

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 30 g barnarizs-dara;
  • 280 ml víz;
  • 20 ml adalékmentes, 60% kókusztartalmú kókusztej, én általában ezt használom;
  • 1,5 tk. nyírfacukor, vagy más, ízlés szerinti édesítő (aki még nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon mást, nehogy hasmenés legyen a vége);
  • 1 csipet só.

Elkészítés:

  1. A vízben elkeverjük a kókusztejet, a sót és az édesítőt, majd felforraljuk.
  2. Amikor felforrt, állandó keverés mellett, fokozatosan hozzáadagoljuk a rizsdarát. Kisebb lángon, lefedve addig főzzük, amíg besűrűsödik, de még egy picivel hígabb az állaga, mint amilyennek a végleges tejbegrízt szeretnénk. (1 adagot én kb. 8 percig szoktam főzni, nagyobb mennyiségnél hosszabb a főzési idő.) Közben gyakran megkeverjük, mert könnyen leragad.
  3. Ne főzzük nagyon hígra, mert akkor hűlés után még folyósabb lesz.
  4. Főzés után 8 percig lefedve állni hagyjuk. Ha még ezután is marad rajta folyadék, jól keverjük át, és fedő nélkül hagyjuk állni pár percig.

A tejbegríz hűlés közben nyeri el a végleges állagát.

Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, vagy házilag készült, lekvár állagú gyümölcsszósszal (recept itt!). (Szerintem ehhez a tejbegrízhez a savanykás gyümölcsök vagy a belőlük készült gyümölcsszószok illenek a legjobban.)

Gluténmentes grízes tészta

Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):

  • 60 g barnarizs-dara,
  • 1 dl víz,
  • 2,5 tk. olaj,
  • egy csipet só,
  • 120 g glutén- és tojásmentes széles metélt,
  • a tetejére: házi gyümölcsszósz (ld. fent a recept linkjét).

Elkészítés:

  1. Az olajat picit felhevítjük egy serpenyőben.
  2. Hozzáadjuk a darát, elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve közepesnél valamivel kisebb lángon addig pirítjuk, amíg világosbarna színe lesz. Csak pár percig tart; közben vigyázzunk, hogy oda ne égjen (eleinte lassabban pirul, később viszont hajlamos gyorsan odakapni).
  3. Amikor megpirult, hozzáadjuk a sót és összekeverjük.
  4. Levesszük a tűzről, és kisebb adagokban, folyamatosan elkeverve beleöntjük a vizet. VIGYÁZAT, NAGY GŐZ FOG KELETKEZNI!
  5. Jól elkeverjük, majd lefedjük és 20 percig állni hagyjuk, hogy a gőzben jól átpuhuljon. Ezután villával fellazítjuk.
  6. Amíg a dara puhul, a tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  7. A 20 perc elteltével a főtt tésztát összekeverjük a darával.

Tejmentes tejszínhab

Tejmentes tejszínhab

Itt olvashatod a receptjét. Friss gyümölcsre téve egyszerű, finom desszert.

Zab- vagy köleskása

Ebben a cikkben találod a zabkása és a köleskása receptjét. Tálald behűtve, friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsszósszal. A tetejére mehet kókuszreszelék, kókuszchips vagy pirított, nagy szemű zabpehely.

Sült gesztenye

Ha épp szezonja van, ezt is fogyaszthatjuk desszertként. Ebben a leírásban hasznos tanácsokat találhatsz ahhoz, hogyan válaszd ki a szép, egészséges gesztenyéket, és hogyan süsd meg.

„Haladó” diétázóknak:

Azoknak, akik már elkezdték visszavezetni az egyes élelmiszereket a diétájukba, ajánlom ezt a gesztenyelisztes piskótát. Glutén-, tej- és tojásmentes, de bambuszrostlisztet tartalmaz, amit nem biztos, hogy mindenkinek a szervezete tolerál. A receptben írt tejmentes margarin helyett inkább kókusz- esetleg olívaolajjal készítsd.

Egy nagy piskóta helyett érdemes inkább muffinokat sütni, és külön-külön lefagyasztani őket, így mindig csak annyit kell kivenned a mélyhűtőből, amennyit egyszerre elfogyasztasz. Mivel a gesztenye romlékony, még a mélyhűtőben se tárold sokáig a tésztát.

Hisztaminszegény kásák és növényi tejek

hisztaminszegény receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük