Hisztamin intolerancia, receptek IV. Desszertek

Ebben a cikkben azokat a desszert receptjeimet gyűjtöttem össze, amelyeket hisztamin intoleranciásoknak ajánlok.

Tejbegríz glutén- és tejmentesen

Tejbegríz hisztamin intoleranciásoknak

Hozzávalók (1 adaghoz):

30 g barna rizsdara

280 ml víz

20 ml adalékmentes, 60 % kókusztartalmú kókusztej, én általában ezt használom

1,5 tk. nyírfacukor, vagy más, ízlés szerinti édesítő (aki még nem szokott hozzá a nyírfacukorhoz, inkább használjon más édesítőt, nehogy hasmenés legyen a vége…)

1 csipet só

Elkészítés:

  1. A vízben elkeverjük a kókusztejet, a sót és az édesítőt, majd felforraljuk.
  2. Amikor felforrt, állandó keverés mellett, fokozatosan hozzáadagoljuk a rizsdarát. Kisebb lángon, lefedve addig főzzük, amíg besűrűsödik, de még egy picivel hígabb az állaga, mint amilyennek a végleges tejbegrízt szeretnénk. (1 adagot én kb. 8 percig szoktam főzni, nagyobb adagnál hosszabb a főzési idő.) Közben gyakran megkeverjük, mert könnyen leragad.
  3. Ne főzzük nagyon hígra, mert akkor hűlés után még folyósabb lesz.
  4. Főzés után 8 percig lefedve állni hagyjuk. Ha még ezután is marad rajta folyadék, akkor jól keverjük át, és fedő nélkül hagyjuk állni pár percig.

A tejbegríz hűlés közben nyeri el a végleges állagát.

Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, vagy házilag készült, lekvár állagú gyümölcsszósszal (recept itt!). (Szerintem ehhez a tejbegrízhez a savanykás gyümölcsök, vagy a belőlük készült gyümölcsszószok illenek a legjobban.)

Gluténmentes grízes tészta

Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):

60 g barna rizsdara

1 dl víz

2,5 tk. olaj

egy csipet só

120 g glutén- és tojásmentes szélesmetélt

A tetejére: házi gyümölcsszósz, ld. fent a receptet.

Elkészítés:

  1. Az olajat egy serpenyőben picit felhevítjük.
  2. Hozzáadjuk a darát, elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve közepesnél valamivel kisebb lángon addig pirítjuk, amíg világosbarna színe lesz. Csak pár percig tart, közben vigyázzunk, hogy oda ne égjen (eleinte lassabban pirul, később viszont hajlamos gyorsan odakapni).
  3. Amikor megpirult, hozzáadjuk a sót és összekeverjük.
  4. Levesszük a tűzről, és kisebb adagokban, folyamatosan elkeverve beleöntjük a vizet. VIGYÁZAT, NAGY GŐZ FOG KELETKEZNI!
  5. Jól elkeverjük, majd lefedjük és 20 percig állni hagyjuk, hogy a gőzben jól átpuhuljon. Ezután villával fellazítjuk.
  6. Amíg a dara puhul, a tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  7. 20 perc után a főtt tésztát összekeverjük a darával.

Tejmentes tejszínhab

Tejmentes tejszínhab

Itt olvashatod a receptjét. Friss gyümölcsre téve egyszerű, finom desszert lehet.

Zabkása vagy köleskása

Ebben a cikkben találod a zabkása és a köleskása receptjét. Tálald behűtve, friss gyümölcsökkel, vagy gyümölcsszósszal. A tetejére mehet kókuszreszelék, kókuszchips, vagy pirított, nagy szemű zabpehely.

Sült gesztenye

Ha épp szezonja van, ezt is fogyaszthatjuk desszertként. Ebben a leírásban hasznos tanácsokat találhatsz ahhoz, hogyan válaszd ki a szép, egészséges gesztenyéket, és hogyan süsd meg.

„Haladó” hisztamin intoleranciásoknak:

Azoknak, akik már elkezdték visszavezetni az egyes élelmiszereket a diétájukba, ajánlom ezt a gesztenyelisztes piskótát. Glutén-, tej- és tojásmentes, de bambuszrost lisztet tartalmaz, amit nem biztos, hogy mindenkinek a szervezete tolerálni tud. Tejmentes margarin helyett inkább kókuszolajjal készítsétek.

Egy nagy darab piskóta helyett érdemes inkább muffinokat sütni, és külön-külön lefagyasztani őket, így mindig csak annyit kell kivenned a mélyhűtőből, amennyit egyszerre elfogyasztasz. Mivel a gesztenye romlékony, még a mélyhűtőben se tartogasd sokáig a tésztát.

Hisztamin intolerancia, receptek II. Hús- és halételek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük