Kenyérsütés gluténmentesen

A tészták közül az egyik legnehezebb feladat egy jó kenyér elkészítése. A nem gluténmentes kenyerek elkészítéséhez már számos fogást kidolgoztak, amiket érdemes alkalmazni ahhoz, hogy jó állagú, szép formájú és finom legyen a kenyér. Tapasztalataim szerint ezek közül sok a gluténmentes kenyerek elkészítésénél is „működik”. Ezeket gyűjtöttem itt össze, néhány kiegészítéssel.

kenyérsütés gluténmentesen

 • Inkább több kisebb kenyeret készíts, mint egy nagyot, különben előfordulhat, hogy nem sül át teljesen.
 • Segítheted a tészta felemelkedését azzal, hogy a lisztkeveréked levegősebbé, illetve egyenletesebbé teszed. Ezt azzal érheted el, ha a keveréket sütés előtt átszitálod. Nem kell hozzá profi szita, egy sűrűbb teaszűrő is megfelel. 1-2 percig tart, és a végén láthatóan szebb formájú lesz a kenyered.
 • Amikor a tésztánkban működésbe lép az élesztő, kovász, sütőpor vagy szódabikarbóna, szén-dioxid, vagyis levegő keletkezik, és ez emeli fel a tésztát. Többlet-levegőt juttathatsz a tésztába azzal, ha megfelelően kidagasztod. Mi az a „megfelelően”? Addig kell dagasztani a tésztát, amíg elválik az edénytől és a kezünktől, de nem ragad. Ez gépi dagasztásnál már 1-2 perc alatt megtörténhet onnantól kezdve, hogy az összes vizet a tésztához adtuk. Figyeljünk oda, mert nagyon könnyű túldagasztani. Miért baj, ha túldagasztjuk? Azért, mert ezzel a vizet is nagyon beledolgozzuk a tésztába, emiatt tömör lehet.
 • Kenyérsütésnél a tészta tetejét be szoktuk vágni, hogy szépen emelkedjen fel, és ne repedjen meg a héja.
 • A megsült kenyeret ne hagyd a tepsiben kihűlni, mert vizes lesz az alja (a lecsapódó gőz miatt). Ugyanez a helyzet, ha üvegtányérra teszed. A legjobb, ha egy rácsra – pl. rácsos edényalátétre – tudod tenni, hogy ott hűljön ki.

Sütés élesztővel vagy kovásszal:

 • Ha kelt tésztát sütsz, akkor a hűtőben tárolt liszteket ne közvetlenül a sütés előtt, hanem már valamivel korábban vedd ki a hűtőből, hogy felmelegedhessenek. Ez segíti a kelesztést.
 • Ha élesztőt szeretnél felfuttatni, jó, ha tudod, hogy nyírfacukorral (xlilittel), eritrittel illetve steviával nem fut fel az élesztő. Ha nem szeretnél hagyományos cukrot használni, szőlőcukrot vagy fruktózt használhatsz helyette.
 • Az élesztő vagy a kovász közvetlenül ne érintkezzen a sóval, mert ez akadályozza az élesztőgombák szaporodását.

Sütés szódabikarbónával:

Azok, akik – hozzám hasonlóan – nem használhatnak élesztőt, ezért szódabikarbónával sütnek, a következőket vegyék figyelembe:

 • A szódabikarbónának valamilyen savas anyagra van szüksége ahhoz, hogy működésbe lépjen, és megemelje a tésztát. Ez lehet ecet, citromlé, illetve azoknál, akik fogyaszthatnak tejterméket, kefir vagy író is.
 • A szódabikarbónát mindig alaposan keverd el a lisztkeverékkel, így egyenletesen el fog oszlani benne.
 • Ha kenyeret sütsz (vagy más olyan tésztát, aminél fontos, hogy megemelkedjen) sütés közben ne nyitogasd a sütőt, mert megváltozik bent a hőmérséklet, és összeeshet a tészta.
 • Akkor sült át a kenyér, ha az alját megkopogtatva kopogó hangot hallunk.

Gluténmentes zsemlék köleslisztből

Források: a saját tapasztalataim, és:

http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/tesztakeszites-lazitas/

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20161209/nagyi-praktikai-suteshez/

http://kissqkta.blog.hu/2017/01/15/a_kenyer_bevagasa_bemetszese

http://www.thefreshloaf.com/handbook/scoring

https://receptekkonyve.hu/eleszto-felfuttatasa/

http://www.hazikenyer.hu/index.php/menu1/19-eleszto-nelkul-keszult-kenyerek/115-szodas-kenyer

http://olgikonyhaja.hu/sutopor-helyett-szodabikarbona/

http://www.maxkonyhaja.hu/2009/04/gondolatok-tapasztalatok-kelt.html

https://nyirfacukor.hu/termekek/nyirfacukor-250-g/

https://www.naturecookta.hu/eritritol/

http://www.stevia.city.hu/sutes-fozes/

2 thoughts on “Kenyérsütés gluténmentesen

 1. Kenyérsütőgépbe hogyan tudok Gluténmentes (sárga zöld) lisztből szódabikarbónával kenyeret sütni. Nekem eddig nem sikerült. Szívesen vennék egy használható a receptet. Köszönettel: Norbert

  1. Kedves Norbert!

   Sajnos az én kenyérreceptem csak sütőben sütve működik. Bolti lisztkeverékből, szódabikarbónával nem próbáltam kenyérsütő gépben kenyeret sütni.
   Üdvözlettel,
   Financsek Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük