Kókusztej házilag

Az alábbi módszert azért szeretem, mert így keletkezik a legkevesebb maradék, amelyet akár le is fagyaszthatunk, ha később szeretnénk felhasználni.

A módszer a Keto.hu-tól származik. A recept videováltozatát itt találjátok, alább pedig a leírt verziót, az én kiegészítéseimmel.

Ezzel a módszerrel krémesebb, zsírosabb kókusztej készül. Ha valaki hígabbat szeretne, adjon hozzá több vizet.

Nem mindegy, milyen kókuszreszelékből készítjük. Jó minőségű, magasabb zsírtartalmú fajtára lesz szükségünk. Nekem eddig az vált be a legjobban, amit a videóban is használnak.

Kókusztej házilag

Hozzávalók (8,5 dl kókusztejhez):

  • 130 g kókuszreszelék,
  • 1 l víz,
  • 1 csipet só.

Elkészítés:

1. A kókuszreszeléket kávédarálón addig daráljuk, amíg masszaszerű lesz, és felkenődik a daráló oldalára. Igyekezzünk minél jobban megdarálni, hogy a darabos juhtúróhoz hasonlítson az állaga. Ezt úgy érhetjük el, ha darálás közben többször megállunk, kihúzzuk a gépet a konnektorból, kicsit átkavarjuk a reszeléket, majd újra daráljuk. Egyszerre kb. félig töltsük meg a darálót kókuszreszelékkel.

2. A megdarált reszelékhez hozzáadunk 1 l vizet és egy csipet sót, majd az egészet összeturmixoljuk.

3. A turmixolt folyadékot textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt reszeléket jól kicsavarjuk. (Egy sima szűrőt is használhatnánk, de így több kókusztejet tudunk kinyerni, mert a pelenkát jól ki lehet csavarni.)

Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, így szoktam csinálni:

  • Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, amekkora épp befedi. A szűrőbe teszek egy kb. 25-ször 25 cm-es pelenkadarabot.

(Íme egy fotó a módszerről ☺️. A szűrőnek az a funkciója, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon a fazékba.)

Növényi tejek szűrése
  • A pelenkába öntök egy kevés kókusztejet, összefogom az anyagot, mint egy kis zacskót, és gyengéden (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt reszeléket kanállal lekapargatom, és félreteszem egy tálkába.

Készen is van. Édesíthetjük, vagy natúran is fogyaszthatjuk.

A kókusztejet tartsuk a hűtőben. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert icipici kókuszdarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára, a kókusz zsírtartalma pedig összegyűlik a tetején. (Ez ugyanígy történik akkor is, ha más módszerrel készítjük.) A hűtőben 3-4 napig eláll. 

A megmaradt reszeléket felhasználhatjuk kókuszos süteményben. Ha később szeretnénk felhasználni, fagyasszuk le, mert a kókusz gyorsan romlik.

Overnight zabpelyhes reggeli

Overnight zabpelyhes reggeli
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük