Kókusztej házilag

Az alábbi módszert azért szeretem, mert így keletkezik a legkevesebb maradék, amit akár le is fagyaszthatunk, ha később szeretnénk felhasználni.

Kókusztej házilag

Ezzel a módszerrel krémesebb, zsírosabb kókusztej készül. Ha valaki kevésbé zsírosan szeretné, adjon hozzá több vizet.

A módszer a Keto.hu-tól származik. A recept video-változatát itt találjátok, alább pedig a leírt verziót, az én kiegészítéseimmel.

Hozzávalók (8, 5 dl kókusztejhez):

  • 130 g kókuszreszelék. Nem mindegy, milyen reszelékből készítjük, jó minőségű, zsírosabb fajtára lesz szükségünk. Nekem eddig a Kalifa márkájú vált be a legjobban, amit a videóban is használnak.
  • 1 l víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

1. A kókuszreszeléket kávédarálón addig daráljuk, amíg masszaszerű lesz és felkenődik a daráló oldalára.

Igyekezzünk minél jobban megdarálni, hogy a darabos juhtúróhoz hasonlítson az állaga. Ezt úgy érhetjük el, ha darálás közben többször megállunk, kihúzzuk a darálót a konnektorból, kicsit átkavarjuk a reszeléket, majd újra daráljuk. Egyszerre kb. félig töltsük meg a darálót kókuszreszelékkel.

2. A megdarált reszelékhez hozzáadunk 1 l vizet és egy csipet sót, majd az egészet összeturmixoljuk.

3. Ezután a turmixolt folyadékot textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt reszeléket jól kicsavarjuk.

(Egy sima szűrőt is használhatnánk, de így több kókusztejet tudunk „kinyerni”, mert a pelenkát jól ki tudjuk csavarni.)

Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, így szoktam csinálni: Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, ami épp befedi. A szűrőbe teszek egy kb. 25 X 25 cm-es pelenkadarabot.

Íme egy fotó a módszerről 🙂 (A szűrőnek az a funkciója, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon bele a fazékba.)

       Növényi tejek szűrése

A pelenkába öntök egy kevés kókusztejet, összefogom a pelenkát, mint egy kis zacskót, és gyengéden! (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt reszeléket kanállal lekapargatom, és félreteszem egy tálkába.

Készen is van. Édesíthetjük, vagy natúran is fogyaszthatjuk.

A kókusztejet tartsuk a hűtőben. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert icipici kókuszdarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára, a kókusz zsírtartalma pedig összegyűlik a tetején (ez ugyanígy történik akkor is, ha más módszerrel készítjük). A hűtőben 3-4 napig eláll. 

A megmaradt reszeléket felhasználhatjuk kókuszos süteményben. Ha később szeretnénk felhasználni, fagyasszuk le, mert a kókusz gyorsan romlik.

A kávédarálót papírtörlővel tisztítsuk meg.

Overnight zabpelyhes reggeli:

Overnight zabpelyhes reggeli
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük