Lekvár helyett – gyors gyümölcsszósz

Hisztamin intoleranciám miatt nem fogyaszthatok olyan ételeket, amik hosszabb ideig álltak. Ezért, ha lekvárt szeretnék enni, ilyen sűrű, zselés állagú gyümölcsszószt készítek.

gyors lekvár

Mivel nem tarthatom el sokáig, egyszerre nagyon kis adagot szoktam főzni. Ez a recept egy kis tálkányi „lekvárhoz” elegendő.

Most meggyből készítettem, de más gyümölccsel, pl. áfonyával is működik.

A cukor fajtáját és mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja variálni. Minél kevesebb cukrot teszünk bele, annál kevesebb “lekvárunk” lesz. Arra érdemes odafigyelni, hogy ez a lekvárpótló almapektinnel készül, ami – a használati utasítása szerint – nem alkalmas nagyon alacsony cukortartalmú lekvár készítésére. (Nekem eddig nem volt problémám vele, meggyből “ötszörédes” édesítővel is sikerült elkészítenem a gyümölcsszószt.)

A gyümölcsszósz sűrűségét mindenki úgy „állítja be”, ahogy szeretné. Minél több pektint teszünk bele és minél tovább főzzük, annál sűrűbb, zselésebb lesz.

Hozzávalók, kb. 120-150 g gyümölcsszószhoz:

300 g megmosott, magozott meggy. Ha mirelitet használsz, ez a kiolvasztott mennyiség. (A mirelit meggyet nem a mikróban szoktam kiolvasztani, nehogy erjedni kezdjen az erős hőtől, hanem először felöntöm langyos vízzel, és 5 percig állni hagyom. Majd leszűröm, és meleg vizet engedek rá addig, amíg teljesen kiolvad. Ezután jól lecsepegtetem.)

35-40 g sötétbarna nádcukor, attól függően, ki mennyire szereti édesen. (A sötétbarna nádcukornak kissé rumos illata és „égetett” íze van, szerintem ez jobban passzol a meggyhez, mint a világosabb, mézesebb ízű nádcukrok. A sötétbarna nádcukor ízét picit érezni lehet a szószban, de szerintem ez nem zavaró.)

2 nem púpozott mokkáskanál almapektin

1 kis késhegynyi aszkorbinsav

Elkészítés:

  1. A meggyet jó alaposan összeturmixoljuk.
  2. A pektint összekeverjük a cukorral és az aszkorbinsavval.
  3. A meggyet feltesszük főni, majd, amikor forrni kezd, kisebbre vesszük a lángot, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a pektines cukrot. Közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakran kevergetve 15-25 percig főzzük. Mindenki a saját ízlésének megfelelően dönti el, mennyire szeretné sűrűre. Ahogy a szószunk hűl, még kicsit sűrűsödni fog.
  4. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Tartsuk a hűtőben, és pár napon belül fogyasszuk el. A hűtőben a “lekvár” még jobban besűrűsödik, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát. Hisztamin intoleránsok figyelem! Ti inkább fagyasszátok le a maradékot. Kiolvasztáshoz, ha mikróban csináljátok, használjátok inkább az enyhébb, olvasztó funkciót, nehogy megerjedjen a gyümölcs. Ilyenkor is célszerű max. egy héten belül elfogyasztani a “lekvárt”.

Gluténmentes piskóta, tojás nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük