Lekvár helyett: gyors gyümölcsszósz

Hisztaminintoleranciám miatt nem fogyaszthatok olyan ételeket, amelyek hosszabb ideig álltak. Ezért, ha lekvárt szeretnék enni, ilyen sűrű, zselés állagú gyümölcsszószt készítek.

gyors lekvár

Mivel nem tarthatom el sokáig, egyszerre nagyon kis adagot szoktam főzni. Ez a recept egy kis tálkányi „lekvárhoz” elegendő.

Most meggyből készítettem, de más gyümölccsel, pl. áfonyával is működik.

A gyümölcs lehet friss vagy mirelit. Utóbbi esetén a receptben írt 300 g a kiolvasztott mennyiséget jelenti. A mirelit gyümölcsöt nem a mikróban szoktam kiolvasztani, nehogy erjedni kezdjen az erős hőtől, hanem először felöntöm langyos vízzel, és 5 percig állni hagyom. Majd leszűröm, és meleg vizet engedek rá addig, amíg teljesen kiolvad. Ezután jól lecsepegtetem.

A cukor fajtáját és mennyiségét mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja variálni. Minél kevesebb cukrot teszünk bele, annál kevesebb „lekvárunk” lesz. Arra érdemes odafigyelni, hogy ez a lekvárpótló almapektinnel készül, ami – a használati utasítása szerint – nem alkalmas nagyon alacsony cukortartalmú lekvár készítésére. (Nekem eddig nem volt problémám vele, meggyből „ötszörédes” édesítővel is sikerült elkészítenem a gyümölcsszószt.)

Az alábbi recepthez sötétbarna nádcukrot használtam. Ennek kissé rumos illata és égetett íze van, szerintem ez jobban illik a meggyhez, mint a világosabb, mézesebb ízű nádcukrok. A sötétbarna nádcukor ízét egy picit érezni lehet a szószban, de engem ez nem zavar.

A gyümölcsszószt mindenki olyan sűrűre készíti, amilyenre szeretné. Minél több pektint teszünk bele, és minél tovább főzzük, annál sűrűbb, zselésebb lesz.

Hozzávalók, kb. 120-150 g gyümölcsszószhoz:

  • 300 g megmosott, magozott meggy;
  • 35-40 g sötétbarna nádcukor, attól függően, ki mennyire édesen szereti;
  • 2 nem púpozott mokkáskanál almapektin;
  • 1 kis késhegynyi aszkorbinsav.

Elkészítés:

  1. A meggyet jó alaposan összeturmixoljuk.
  2. A pektint összekeverjük a cukorral és az aszkorbinsavval.
  3. A meggyet feltesszük főni, majd amikor forrni kezd, kisebbre vesszük a lángot, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a pektines cukrot. Közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakran kevergetve 15-25 percig főzzük. Mindenki a saját ízlésének megfelelően dönti el, milyen sűrűre főzi. Ahogy a szószunk hűl, még egy kicsit sűrűsödni fog.
  4. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

Tartsuk a hűtőben, és pár napon belül fogyasszuk el. A hűtőben a „lekvár” még jobban besűrűsödik, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát. Hisztaminintoleránsok figyelem! Ti inkább fagyasszátok le a maradékot. Kiolvasztáshoz, ha mikrót használtok, inkább az enyhébb, olvasztó funkciót állítsátok be, nehogy megerjedjen a gyümölcs. Ilyenkor is célszerű maximum egy héten belül elfogyasztani a gyümölcsszószt.

Gluténmentes piskóta, tojás nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük