Lisztmentes karácsonyi kifli

Édes-savanykás, puha lisztmentes kiflik, csak néhány hozzávalóból. Tejet és tojást sem tartalmaznak.

Némi pepecseléssel jár az elkészítésük, mert a formákba egyenként kell belenyomkodni a tésztát, illetve sütés után „segíteni kell” a kifliknek kijönni a formából, de azért nem tart olyan sokáig. Akinek van szilikon kifliformája, érdemes azt használni.

Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre is.

lisztmentes karácsonyi kifli

Hozzávalók (16 db kiflihez):

  • 200 g darált, héj nélküli mandula;
  • 100 g aszalt, cukrozatlan vörösáfonya;
  • 20 g aranybarna nádcukor;
  • 1/2 mokkáskanál fahéj;
  • olvasztott kókuszolaj a formák kikenéséhez (ha nem szilikon sütőformát használunk).

Elkészítés:

  1. A vörösáfonyát 30 percre beáztatjuk annyi forró vízbe, amennyi épp ellepi.
  2. Fél óra után a sütőt előmelegítjük 150 °C-ra, és alul-felül sütésre állítjuk.
  3. Leszűrjük a vizet az áfonyáról, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a nádcukrot és a fahéjat. Aprítógéppel addig keverjük, amíg tömör, ragadós, sűrű masszát nem kapunk. Érdemes közben meg-megállni, lekaparni a masszát az edény faláról, és úgy folytatni az aprítást.
  4. Olvasztott kókuszolajjal vékonyan, de alaposan kikenjük a kis kifliformákat. A peremüket is kenjük meg, mert arra is rá fog ragadni a massza.
  5. A tésztát nagyon alaposan nyomkodjuk bele a formákba. (Azért kell jól belenyomkodni, mert különben nem lesz szép egyenletes a kiflik felszíne.) A forma peremére került tésztát törölgessük le amennyire tudjuk. (Így könnyebb lesz majd kiszedni a sütiket.)
  6. A megtöltött formákat egy lapos tepsire tesszük, és 15 percig sütjük.
  7. A kifliket a formában hagyjuk kihűlni. Ezután egy kés hegyével itt-ott megemelgetve a szélüket, óvatosan kisegítjük őket a formából.
  8. Tálalás előtt megszórhatjuk őket porított xilittel is. Akinek a szervezete nem szokott hozzá a xilithez, nádporcukrot is használhat.

Mivel a tészta a benne lévő gyümölcs miatt nem áll el sokáig, tartsuk a hűtőben, légmentesen lezárt dobozban, és néhány napon belül fogyasszuk el.

Lisztmentes, tojásmentes diós süti

lisztmentes diós süti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük