Lisztmentes, tojásmentes diós süti

Ezt a süteményt nagyon egyszerű elkészíteni, különösen azoknak, akiknek van konyhai aprítógépük. Csak bele kell tenni a hozzávalókat, összekeverni, kis sütiket formálni, és már mehetnek is a sütőbe. 13 perc alatt megsülnek.

Akinek nincs aprítógépe, az is könnyen elkészítheti ezt a desszertet, darált dióból.

lisztmentes, tojásmentes diós süti

Az egyik hozzávaló kicsit furcsának tűnhet, de akik tojásmentesen étkeznek, valószínűleg már hallottak róla: ez a csicseriborsó-konzerv leve. Magas fehérjetartalma miatt bizonyos esetekben pótolhatjuk vele a tojásfehérjét, ebben a receptben is ezért használom. (Ilyen borsólevet úgy is előállíthatunk, ha 1,5 óráig főzzük a borsót, és leszűrjük a főzőlevet, de sokkal gyorsabb, ha a konzerv levét használjuk.) Előzetesen semmit nem kell vele csinálni, csak nyissuk ki a konzervet, és mérjünk ki a léből annyit, amennyire szükségünk van. Ha egy-két borsóhéj belekerül, azokat szedjük ki. A csicseriborsó-konzerv vásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy ne gőzben párolt csicseriborsót vegyünk, mert annak nincs leve.

Hozzávalók (12 db süteményhez):

  • 200 g dió + 4 db a díszítéshez;
  • 82 g méz (virágmézet használtam);
  • 80 ml csicseriborsó-konzervlé;
  • 4 g fahéj;
  • egy csipet só;
  • 3 g útifűmaghéj;
  • 40 ml forró víz.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és alul-felül sütésre állítjuk.
  2. Az aprítógépbe tesszük a diót, a mézet, a csicseriborsólevet, a fahéjat és a sót. (Akinek nincs erős konyhai aprítógépe, a diót darálja meg, majd tegye egy tálba felsorolt hozzávalókkal együtt.)
  3. Az útifűmaghéjat jól elkeverjük a forró vízben, hogy egy tojásfehérje-szerű, ragadós masszát kapjunk, majd azonnal a többi hozzávalóhoz öntjük.
  4. Az aprítógéppel (vagy kézzel) addig keverjük a hozzávalókat, amíg tömör, lágy masszát kapunk.
  5. A masszából kis golyókat formázunk, majd a tenyerünk alsó részével kb. fél cm vastagra lapítjuk őket. A tetejükre egy negyed diót helyezünk. 2 réteg sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük őket (mert könnyen odaéghet az aljuk), és a középső rácson, 13 percig sütjük.

Miután a tepsit kivettük a sütőből, kb. 5 percig nem nyúlunk a sütikhez, mert ekkor még nagyon puhák. Ezután egy rácsra szedjük őket, és tiszta konyharuhával letakarjuk.

Csak kihűlés után fogyasztjuk.

A sütiket tartsuk a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.

Másnapra a sütemények barnábbak, és kicsit ragadósabbak lesznek a méztől.

Egyszerű halászlé

Egyszerű halászlé
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük