Ezt a lisztmentes, tojásmentes diós sütit nagyon egyszerű elkészíteni, különösen azoknak, akiknek van konyhai aprítógépük. Csak bele kell tenni a hozzávalókat, összekeverni, kis sütiket formálni, és már mehetnek is a sütőbe. 13 perc alatt megsülnek.
Akinek nincs aprítógépe, az is könnyen elkészítheti a sütiket, darált dióból.

Az egyik hozzávaló kicsit furcsának tűnhet, de akik tojásmentesen étkeznek, valószínűleg már hallottak róla: ez a csicseriborsó konzerv leve. Magas fehérjetartalma miatt bizonyos esetekben pótolhatjuk vele a tojásfehérjét, ebben a receptben is ezért használom. (Ilyen borsólevet úgy is előállíthatunk, ha 1,5 óráig főzzük a borsót, és leszűrjük a főzőlevet, de sokkal gyorsabb, ha a konzerv levét használjuk.) Előzetesen semmit nem kell vele csinálni, csak nyissuk ki a konzervet, és mérjünk ki a léből annyit, amennyire szükségünk van. Ha egy-két borsóhéj belekerül, azokat szedjük ki. A csicseriborsó konzerv vásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy ne gőzben párolt csicseriborsót vegyünk, mert annak nincs leve.
Hozzávalók (12 db süteményhez):
200 g dió + 4 db a díszítéshez
82 g méz (virágmézet használtam)
80 ml csicseriborsó konzervlé
4 g fahéj
egy csipet só
3 g útifű maghéj
40 ml forró víz
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és alul-felül sütésre állítjuk.
- Az aprítógépbe tesszük a diót, a mézet, a csicseriborsó levet, a fahéjat és a sót. (Akinek nincs erős konyhai aprítógépe, a diót darálja meg, majd tegye egy tálba felsorolt hozzávalókkal együtt.)
- Az útifű maghéjat jól elkeverjük a forró vízben, hogy egy tojásfehérje-szerű, ragadós masszát kapjunk, majd azonnal a többi hozzávalóhoz öntjük.
- Az aprítógéppel (vagy kézzel) addig keverjük a hozzávalókat, amíg tömör, lágy masszát kapunk.
- A masszából kis golyókat formázunk, majd a tenyerünk alsó részével kb. fél cm vastagra lapítjuk őket. A tetejükre negyed diót helyezünk. 2 réteg sütőpapírral kibélelt lapos tepsire tesszük őket (mert könnyen odaéghet az aljuk), és a középső rácson, 13 percig sütjük.
Miután a tepsit kivettük a sütőből, kb. 5 percig nem nyúlunk a sütikhez, mert ekkor még nagyon puhák. Ezután egy rácsra szedjük őket, és tiszta konyharuhával letakarjuk.
Csak kihűlés után fogyasztjuk.
A sütiket tartsuk a hűtőben, frissen tartó fóliával letakarva.
Másnapra a sütemények barnábbak, és kicsit ragadósabbak lesznek a méztől.