Mandulakrém házilag

Több receptben azt olvastam, hogy a házi mandulakrém-készítés hosszadalmas, ezért elég nehezen vettem rá magam. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyunk vele, mint a tökmagkrémmel.

Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Mandulakrém házilag

Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):

  • 200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula;
  • só ízlés szerint;
  • és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os).

Elkészítés:

  1. A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin egy rétegben elterítjük.
  2. Előmelegített sütőben, 200 °C-on sötétebb barnára (de nem feketésre!) pirítjuk. Ez az én sütőmmel kb. 7,5 percig tart. Félidőnél átforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.
  3. Várunk 10 percig – amíg kissé kihűl –, majd az aprítógépbe tesszük. Ezután a géppel krémesre keverjük. Közben gyakran megállunk, leszedegetjük a masszát az aprító oldaláról, majd folytatjuk a keverést. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)
  4. Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krémállagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.
  5. A sót a keverés vége felé adjuk hozzá.

Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.

Lisztmentes, tojásmentes diós süti

diós süti liszt nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük