Több receptben olvastam, hogy „légy türelmes”, vagy: „úgy fog tűnni, mint ami sosem akar elkészülni” stb., ezért elég nehezen vettem rá magam, hogy megpróbáljak házi mandulakrémet készíteni. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyunk vele, mint a tökmagkrémmel.
Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):
200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula
só ízlés szerint
és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os)
Elkészítés:
- A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin egy rétegben elterítjük.
- Előmelegített sütőben, 200°C-on sötétebb barnára (de nem feketésre!) pirítjuk. Ez az én sütőmmel kb. 7,5 percig tart. Félidőnél átforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.
- Várunk 10 percet, amíg kissé kihűl, majd az aprítógépbe tesszük. Ezután a géppel krémesre keverjük. Közben gyakran megállunk, leszedegetjük a gép oldaláról a masszát, majd folytatjuk a keverést. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)
- Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krém állagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.
- A sót a keverés vége felé adjuk hozzá.
Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.
Lisztmentes, tojásmentes diós süti
