Mandulakrém házilag

Több receptben olvastam, hogy „légy türelmes”, vagy: „úgy fog tűnni, mint ami sosem akar elkészülni” stb., ezért elég nehezen vettem rá magam, hogy megpróbáljak házi mandulakrémet készíteni. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyunk vele, mint a tökmagkrémmel.

Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Mandulakrém házilag

Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):

200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula

só ízlés szerint

és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os)

Elkészítés:

  1. A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin egy rétegben elterítjük.
  2. Előmelegített sütőben, 200°C-on sötétebb barnára (de nem feketésre!) pirítjuk. Ez az én sütőmmel kb. 7,5 percig tart. Félidőnél átforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.
  3. Várunk 10 percet, amíg kissé kihűl, majd az aprítógépbe tesszük. Ezután a géppel krémesre keverjük. Közben gyakran megállunk, leszedegetjük a gép oldaláról a masszát, majd folytatjuk a keverést. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)
  4. Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krém állagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.
  5. A sót a keverés vége felé adjuk hozzá.

Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.

Lisztmentes, tojásmentes diós süti

diós süti liszt nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük