Több receptben olvastam, hogy „légy türelmes”, „úgy fog tűnni, mint ami sosem akar elkészülni” stb., ezért elég nehezen vettem rá magam a házi mandulakrém-készítésre. Nemsokára azonban kiderült, hogy 200-250 g pirított mandula egy nagy teljesítményű aprítógéppel kb. 10 perc alatt krémesíthető, vagyis feleannyi idő alatt megvagyunk vele, mint a tökmagkrémmel.
Egyszerre legfeljebb 200-250 g mandulát teszek a gépbe, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Hozzávalók (kb. 160 g mandulakrémhez):
- 200 g héjas, sótlan, pirítatlan mandula;
- só ízlés szerint;
- és egy nagyobb teljesítményű konyhai aprítógép (az enyém 550 W-os).
Elkészítés:
- A mandulát sütőpapírral kibélelt tepsin egy rétegben elterítjük.
- Előmelegített sütőben, 200°C-on sötétebb barnára (de nem feketésre!) pirítjuk. Ez az én sütőmmel kb. 7,5 percig tart. Félidőnél átforgatjuk, hogy mindenütt egyenletesen piruljon.
- Várunk 10 percig – amíg kissé kihűl –, majd az aprítógépbe tesszük. Ezután a géppel krémesre keverjük. Közben gyakran megállunk, leszedegetjük a masszát az aprító oldaláról, majd folytatjuk a keverést. (Azért is érdemes időnként megállni, hogy le ne égjen a gép motorja.)
- Ahogy írtam, nagyjából 10 percig kell keverni ahhoz, hogy krémállagú legyen. Mindenki maga dönti el, mennyire hígra szeretné készíteni.
- A sót a keverés vége felé adjuk hozzá.
Hűtőben tartva a krém szilárdabb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri eredeti állagát.
Lisztmentes, tojásmentes diós süti
