Jól habosítható, finom tejpótló. Ugyanúgy készül, mint a mogyorótej.
Hozzávalók (kb. 1,1 l mandulatejhez):
- 150 g mandula
- 9 dl víz + egy kevés az áztatáshoz (ld. lejjebb)
- egy csipet só
- édesítő és fahéj ízlés szerint, én 2,5 púpozott tk., a cukornál 4x édesebb édesítőt teszek bele, és kb. fél csapott mokkáskanál fahéjat.
Elkészítés:
1. A mandulát beáztatjuk annyi vízbe, hogy épp ellepje, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
2. Másnap először hozzáadunk 1 dl vizet és botmixerrel annyira pépesre keverjük, amennyire csak tudjuk. Ezután hozzáadjuk a többi vizet is, és újra mixeljük.
3. Ezután a mandulatejet textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt pépet jól kicsavarjuk.
Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, ugyanúgy szoktam csinálni, mint a kókusztejnél: Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, ami épp befedi. A szűrőbe teszek egy kb. 25 X 25 cm-es pelenkadarabot.
Íme egy fotó a módszerről 🙂 (A szűrőnek az a funkciója, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon bele a fazékba.)
Merőkanállal a pelenkába kanalazok egy kevés mandulatejet, összefogom a pelenkát, mint egy kis zacskót, és gyengéden! (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt pépet kanállal lekapargatom.
4. Az átszűrt mandulatejhez hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat. Én ezeket is botmixerrel szoktam jól elkeverni a tejben.
A mandulatejet tartsuk a hűtőben. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert kis manduladarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára.
