Édesítővel és fahéjjal ízesítve finom tejpótló ital. Kakaós „tejhez” pedig szerintem az egyik legjobb alapanyag.
Hozzávalók (1,1 l mogyorótejhez):
150 g törökmogyoró
9 dl víz+egy kevés az áztatáshoz (ld. lejjebb)
egy csipet só
édesítő és fahéj ízlés szerint, én 2,5 púpozott tk., a cukornál 4-szer édesebb édesítőt teszek bele, és kb. fél csapott mokkáskanál fahéjat
Ha kakaót is adunk hozzá, máris kész a finom kakaós tej.
Elkészítés:
1. A mogyorót beáztatjuk annyi vízbe, hogy épp ellepje, és egy éjszakán át állni hagyjuk.
2. Másnap hozzáadunk 1 dl vizet és botmixerrel jó pépesre keverjük. Ezután hozzáöntjük a többi vizet is, és újra mixeljük.
3. Textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt mogyorópépet jól kicsavarjuk.
Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, én ugyanúgy szoktam csinálni, mint a kókusztejnél: Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, ami épp befedi. A szűrőbe egy kb. 25-ször 25 cm-es pelenkadarabot helyezek.
Íme egy fotó a módszerről :). (A szűrő azért kell, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon bele a fazékba.)
A pelenkába öntök egy kevés mogyorótejet, összefogom az anyagot, mint egy kis zacskót, és gyengéden! (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt pépet kanállal lekapargatom.
4. Az átszűrt mogyorótejhez hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat. Én ezeket is botmixerrel szoktam jól elkeverni.
A mogyorótejet tartsuk a hűtőben, itt négy napig is eláll. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert kis mogyoródarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára.