Mogyorótej

Édesítővel és fahéjjal ízesítve finom tejpótló ital. Kakaós „tejhez” pedig szerintem az egyik legjobb alapanyag.

Mogyorótej házilag

Hozzávalók (1,1 l mogyorótejhez):

  • 150 g török mogyoró;
  • 9 dl víz + egy kevés az áztatáshoz (ld. lejjebb);
  • egy csipet só;
  • édesítő és fahéj ízlés szerint (én 2,5 púpozott tk., a cukornál 4-szer édesebb édesítőt teszek bele, és kb. fél csapott mokkáskanál fahéjat).

Ha kakaót is adunk hozzá, máris kész a finom kakaós tej.

Elkészítés:

1. A mogyorót beáztatjuk annyi vízbe, hogy épp ellepje, és egy éjszakán át állni hagyjuk.

2. Másnap hozzáadunk 1 dl vizet és botmixerrel jó pépesre keverjük. Ezután hozzáöntjük a többi vizet is, és újra mixeljük.

3. Textilpelenkán átszűrjük, és a pelenkában maradt mogyorópépet jól kicsavarjuk.

Mivel a szűrés elég sok „pancsolással” járhat, én ugyanúgy szoktam csinálni, mint a kókusztejnél:

  • Egy lábas szájára teszek egy akkora szűrőt, amekkora épp befedi. A szűrőbe egy kb. 25-ször 25 cm-es pelenkadarabot helyezek.

(Íme egy fotó a módszerről ☺️. A szűrő azért kell, hogy megtartsa a pelenkát, és az ne csússzon bele a fazékba.)

Növényi tejek szűrése
  • A pelenkába öntök egy kevés mogyorótejet, összefogom az anyagot, mint egy kis zacskót, és gyengéden (különben fröcskölni fog) kicsavarom, mint egy rongyot. A pelenkában maradt pépet kanállal lekapargatom.

4. Az átszűrt mogyorótejhez hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat. Én ezeket is botmixerrel szoktam jól elkeverni.

A mogyorótejet tartsuk a hűtőben, itt négy napig is eláll. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert kis mogyoródarabkák még maradnak benne, amik leülepednek az aljára.

Glutén-, tej- és tojásmentes rudacskák

glutén-, tej- és tojásmentes rudacskák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük