A legtöbb háziasszonynak megvan a jól bevált paprikás csirke receptje, mindenki úgy készíti, ahogyan szereti. Az alábbi verziót Édesanyámtól tanultam, csak a habarást kellett megváltoztatnom benne glutén- és tejmentesre:
Hozzávalók:
4 – 4 db csirke alsó és felsőcomb
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
só, bors ízlés szerint
6 g (kb. 1 púpozott ek.) őrölt pirospaprika
kb. 4 ek. olaj (a lábas méretétől függ)
víz
A habaráshoz:
2 ek. tejmentes tejföl (recept itt!)
5 g barna rizsliszt
3 g nyílgyökérliszt
Elkészítés:
- Előkészítjük a hozzávalókat: a fokhagymát, a vöröshagymát és a 2 TV paprikát megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát kicsumázzuk. A vöröshagymát és a paprikákat apró darabokra vágjuk.
- A csirkecombokat megmossuk. Aki nem szereti bőrösen, leszedheti a bőrüket, én csak a túllógó bőrdarabokat szoktam levágni.
- Egy lábasban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és aranybarnára pirítjuk.
- Ezután takarékra állítjuk a lángot, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Kicsit megkeverjük, majd beletesszük a csirkecombokat is. Hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje a combokat, majd a 2 db, apróra vágott paprikát és 2 gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk. (Aki ezzel a tejmentes tejföllel fogja sűríteni az ételt, vegye figyelembe, hogy abban is van egy kevés só.)
- Addig főzzük, amíg a csirkecombok meg nem puhulnak (kb. 1 óra). Ha szükséges, főzés közben még egy kevés vizet önthetünk hozzá, hogy oda ne égjen.
- Amikor a csirke megfőtt, tejfölös habarással sűrítjük a levét: 5 g barna rizslisztet összekeverünk 2 g nyílgyökérliszttel. A keverékhez hozzáadunk 2 ek. tejmentes tejfölt, és csomómentesre keverjük. A paprikás csirke levéből kiveszünk 4 evőkanálnyit, összekeverjük a habarással, majd a habarást folyamatos kevergetés közben a csirke levéhez adjuk. Nem muszáj az összes habarást beletenni, attól függ, ki milyen sűrűn szereti.
A paprikás csirke mellé itt találsz glutén- és tojásmentes nokedli receptet!