Quinoaliszt házilag

A quinoaliszt magas fehérjetartalma miatt segít abban, hogy a gluténmentes tésztánknak legyen tartása, ne legyen olyan lapos. Ezért nagyon hasznos hozzávaló. Íze azonban igen intenzív, diós, kicsit kesernyés, ezért egyszerre keveset érdemes használni belőle. Elsősorban diós, fahéjas tésztákhoz illik.  Mivel a lisztet nem könnyű beszerezni, quinoa mag viszont sok helyen kapható, a quinoalisztet otthon készítem.

A házi quinoaliszt kicsit nagyobb szemű, “darásabb” lesz, mint a bolti, mert otthon nem tudjuk annyira finomra darálni.

Mielőtt a quinoát lisztté őrölnénk, meg kell mosni és szárítani. A külsején ugyanis egy szaponin nevű anyag található, amitől kellemetlenül keserű lehet az íze.

házi quinoaliszt

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 50°C-ra, és állítsuk légkeverésre. Tegyünk sütőpapírt egy lapos tepsibe.
  2. A quinoát tegyük egy szűrőbe, és alaposan mossuk át. Addig kell mosni, amíg már nem habzik a víz, ez jelzi, hogy lemostuk róla a szaponint.
  3. Mosás után alaposan csöpögtessük le róla a vizet, majd terítsük szét a sütőpapíron. A tepsit tegyük a felmelegedett sütőbe, a középső rácsra. A quinoa kb. 60 perc alatt megszárad. 30 perc után egy kicsit forgassuk át, hogy a quinoaszemek ne ragadjanak le a papírra.
  4. Amikor megszáradt, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  5. A kihűlt quinoát kávédarálóban daráljuk liszt állagúra.

A quinoát és a quinoalisztet is ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat.

Tojásmentes majonéz

majonéz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük