Quinoaliszt házilag

A quinoaliszt magas fehérjetartalma miatt jó tartást ad a tésztáknak, segít abban, hogy ne legyenek laposak. Ezért nagyon hasznos hozzávaló. Íze azonban igen intenzív, ezért egyszerre keveset érdemes használni belőle. Elsősorban diós, fahéjas tésztákhoz illik.

A házi quinoaliszt kicsit nagyobb szemű, „darásabb” lesz, mint a bolti, mert otthon nem tudjuk teljesen finomra darálni.

Mielőtt a quinoát lisztté őrölnénk, meg kell mosni és szárítani. A külsején ugyanis egy szaponin nevű anyag található, amitől kellemetlenül keserű lehet az íze.

házi quinoaliszt

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 50 °C-ra, és állítsuk légkeverésre. Tegyünk sütőpapírt egy lapos tepsibe.
  2. A quinoát tegyük egy szűrőbe, és alaposan mossuk át. Addig kell mosni, amíg már nem habzik a víz, ez jelzi, hogy lemostuk róla a szaponint.
  3. Mosás után alaposan csöpögtessük le róla a vizet, majd terítsük szét a sütőpapíron. A tepsit tegyük a felmelegedett sütőbe, a középső rácsra. A quinoa kb. 60 perc alatt megszárad. 30 perc után egy kicsit forgassuk át, hogy a quinoaszemek ne ragadjanak le a papírra.
  4. Amikor megszáradt, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  5. A kihűlt quinoát kávédarálóban őröljük liszt állagúra.

A quinoát és a quinoalisztet is ajánlott a hűtőben tartani, mert megavasodhat.

Tojásmentes majonéz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük