Hisztamin intolerancia, receptek I.: kásák és növényi tejek

Hisztamin intolerancia esetén meglehetősen szigorú diétát kell tartani. Nem egyszerű kitalálni, hogy a korlátozott számú alapanyagból hogyan készíthetünk ízletes ételeket. Segítségül azoknak, akik ebben a cipőben járnak, összegyűjtöttem azokat a receptjeimet, amik szigorú hisztaminszegény diétához is megfelelőek. (Némelyiket a diéta előírásainak megfelelően módosítottam, mások eredeti formájukban elkészíthetők.)

A recepteket több részletben teszem közzé, hogy áttekinthetőbbek legyenek. Itt a kásákat és a növényi tejeket olvashatod.

Kásák:

A kásákat vízzel is el lehet készíteni, de akkor szerintem kevésbé ízletesek. Mivel tejérzékeny vagyok, egyáltalán nem fogyasztok tejterméket, ezért víz és kókuszkrém keverékét szoktam használni.

Zabkása:

Zabkása hisztaminszegény diétához

A recept alapján készült mennyiség nem nagy adag, de mivel a zab eléggé eltelít, először érdemes kisebb adaggal próbálkozni, nehogy megfeküdje a gyomrod.

Hozzávalók (1 kisebb adag zabkásához):

270 ml víz

20 ml sűrű, 60%-os kókusztartalmú, adalékmentes kókusztej (ezt használom),

35 g lágy (más néven apró szemű), gluténmentes zabpehely

egy kis csipet só

Édesítő ízlés szerint, pl. 1 tk. természetes nádcukor (ennek kicsit mézes íze van, ami jól illik a zabhoz).

Elkészítés:

  1. Keverd össze a vizet és a kókusztejet, add hozzá a sót és az édesítőt majd a legkisebb gázrózsán forrald fel.
  2. Amikor forr, szórd bele a zabpelyhet, keverd el és fedd le.
  3. Várd meg, amíg újra forrni kezd (pár másodpercig tart), majd állítsd kicsire a lángot, és főzd addig, amíg már csak kevés folyadék van a tetején (kb. 8 percig tart).
  4. Gyakran nézz rá. A főzés kezdetén ne nagyon kevergesd, csak tologasd félre a fakanállal, hogy oda ne ragadjon. A főzés második felében kevergesd meg néhányszor.
  5. Amikor a zabpehely beszívta a folyadék nagy részét, de még van rajta egy kevés, vedd le a tűzről, és lefedve hagyd állni 10 percig.
  6. Amikor letelik a 10 perc, valószínűleg még mindig lesz a lábasban egy kis folyadék. Jól keverd át a kását, tedd egy tálkába és hagyd hűlni. Mire fogyaszthatóra hűl, éppen jó lesz az állaga.

Ha egy kicsit sűrűbb lett a kelletétnél, pici kókusztejjel vagy vízzel fel tudod hígítani.

Köleskása:

Hozzávalók (1 adag kásához):

50 g köles

250 ml víz

50 ml sűrű, 60%-os kókusztartalmú, adalékmentes kókusztej

1 csipet só

édesítő ízlés szerint (én 1 tk. aranybarna nádcukrot szoktam beletenni)

Elkészítés:

  1. A kölest főzés előtt forró vízzel, többször át kell mosni, hogy elvegyük a kesernyés mellékízét.  Ehhez forralj fel kb. 2 l vizet. A kölest egy tálban öntsd fel annyi forrásban lévő vízzel, amennyi jól ellepi. Egy kanállal kb. 1 percen keresztül, a kanalat előre-hátra mozgatva alaposan keverd át. Szűrd le, majd az egészet ismételd meg még négyszer. Ezután újra öntsd fel forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Megint jól keverd át, majd alaposan öblítsd és csepegtesd le.
  2. A megmosott kölest egy lábasban öntsd fel a 250 ml vízzel, add hozzá a kókusztejet, a sót és az édesítőt.
  3. Keverd össze, fedd le, majd közepes lángon forrald fel. (1 adagot érdemes a legkisebb gázrózsán készíteni.)
  4. Amikor elkezd forrni, állítsd kicsire a lángot, és lefedve főzd addig, amíg már csak egy vékony, egybefüggő folyadékréteg marad a tetején. Ne kevergesd, hadd puhuljon szépen, lassan a köles. (50 g kölest kb. 10-12 percig kell így főzni.)
  5. Ezután vedd közepesre a lángot, és most már folyamatosan kevergetve sűrítsd be egy kicsit. Ne főzd készre, csak kb. félkész állapotúra – ez nagyjából 2 percig tart). Majd kapcsold le a lángot, és lefedve hagyd állni 10 percig.

Ha reggel nincs időd kását készíteni, előre is megfőzheted, és lefagyaszthatod. (Ha nem kellene hisztaminmentes diétát tartani, a hűtőbe is betehetnénk, de a hisztamin miatt jobb lefagyasztani.) Ilyenkor ügyelj arra, hogy másnap ne a mikróban engedd ki, mert „szottyos” lesz. Inkább tedd egy lábasba, önts alá alá 2-3 ek. vizet, majd kis lángon, lefedve melegítsd fel. Figyelj rá, mert gyorsan odaég.

Mivel tudod ízesíteni a kásákat?

Többféle hozzávalóval is lehet dobni őket:

  • pirított kókuszchipsszel. Ez az abszolút kedvencem kásákhoz: nagyobb drogériákban is kapható. Pirítatlan változatban is lehet kapni. Ha csak natúr kókuszchipset tudtál vásárolni, otthon is megpiríthatod: tedd sütőpapíros tepsire, és süsd 170°C-on 2 percig. Vigyázz, mert gyorsan megég.
  • friss, a hisztaminmentes diétában engedélyezett gyümölccsel
  • kókuszreszelékkel: pl. az áfonya-piros ribizli-kókuszreszelék „kombó” nagyon finom;
  • pirított, nagy szemű zabpehellyel: a zabpelyhet száraz serpenyőben közepesnél valamivel alacsonyabb lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg aranybarna lesz (erre is ügyelni kell, mert könnyen megéghet)

Növényi tejek

Házi kókusztej

A receptjét itt találod.

Kókusztej házilag

Zabtej:

Hozzávalók (kb. 3,5 dl-hez):

60 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely

450 ml hideg víz

Édesítő ízlés szerint. A zabtejhez jól illik a kókuszvirág cukor, ennek kissé karamelles íze van, ami kihangsúlyozza a zab fahéjas aromáját. Szintén jó választás még az ún. „természetes nádcukor”, enyhén mézes íze jól passzol a zabhoz.

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel összekeverjük, maximum 30 másodpercig. (Mivel a tej annál nyúlósabb lesz, minél jobban nyomkodjuk a zabpelyhet, én nem a botmixert ajánlom a keveréshez, hanem a turmixgépet.)
  2. Egy teaszűrőn vagy nagyon finom lyukú szűrőn 3-szor 4-szer átszűrjük, hogy minél kevesebb zabpehelydarabka maradjon benne. Két szűrés között öblítsük ki a szűrőt.
  3. Ízesítsük tetszés szerint.

Tartsuk a hűtőben, legfeljebb 4 napig. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert a zabpehelydarabkák leülepednek az aljára.

A zabtejet le is fagyaszthatjuk, de csak lassan, óvatosan melegítve olvasszuk ki, nehogy nyálkás legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük