A hisztaminintoleranciásoknak szánt receptek harmadik részében főzelékek és köretek elkészítéséhez találhatsz hasznos tippeket.

Főzelékek sűrítése
Mit használj, ha búzaliszt és tej nélkül szeretnéd besűríteni a főzeléket? Többféleképpen is megoldhatod:
1. A legegyszerűbb módszer (a darabosabb zöldségekhez ajánlott): saját magával sűrítés.
A zöldségről 1-2 kanálnyi kivételével leöntjük a főzővizet. A főtt zöldség kb. ¼-ét botmixerrel pürésítjük, és a főzeléket összekeverjük.
Ezzel a módszerrel nincs olyan szép szaftja a főzeléknek, mint általában, de gyors és egyszerű megoldás.
2. Sűrítés burgonyával
Megfőzzük a főzeléknek szánt zöldséget, és külön egy kisebb krumplit. A zöldségről a főzővíz nagy részét leöntjük, de kb. ¼-ét rajta hagyjuk. A krumplit villával összetörjük, majd a főzelékhez keverjük.
3. Sűrítés gluténmentes keményítő és víz keverékével:
Az én blogom kukoricamentes, de azok kedvéért, akik fogyaszthatnak kukoricát, leírom, hogy a legegyszerűbben beszerezhető, és az egyik legolcsóbb gluténmentes keményítő kukoricából készül. Hagyományos élelmiszerboltokban is kapható, „gluténmentes étkezési keményítő” néven. (Azért mindig ellenőrizd a csomagoláson, ha ilyet veszel, hogy tényleg kukoricakeményítőt tartalmaz-e.)
A másik olcsó módszer, de inkább bioboltokban kapható, a burgonyakeményítő. Ez egy kicsit erősebben sűríti az ételeket, mint a kukoricakeményítő.
Használhatsz még tápióka keményítőt (más néven tápióka lisztet) vagy nyílgyökérlisztet is (utóbbi szintén egy keményítőfajta, bár lisztnek hívják). A tápióka keményítő vízzel keverve nem ad olyan sűrű, szaftos jelleget a főzeléknek, amit általában megszoktunk, kicsit áttetszőbb lesz a főzelék leve.
Bármelyik keményítőt használod, 1 tk. keményítőt 2 tk. hideg vízben kell elkeverni. Vigyázz, hogy ne használj túl sok keményítőt, mert gumis lehet a főzelék.
Arra is ügyelj, hogy ne forrald túl a főzeléket, mert visszahígulhat.
Kikísérleteztem egy kukorica- és burgonyamentes saját keveréket is, amivel szép krémes főzelékeket, mártásokat lehet készíteni: 5 g barna rizslisztet összekeverek 2 g nyílgyökérliszttel. A keveréket, ugyanúgy használom, ahogy a sima keményítőt.
Köretek:
Az alábbi köretreceptek egy része nem saját, de mindet kipróbáltam, és úgy gondoltam, ezeket is megosztom Veletek, hátha másnak is hasznosak lesznek.
1. A krumpli és a rizs mellett kipróbálhatod a főtt kölest is (itt találod a receptemet).
Fogyaszd el 1-2 nap alatt mert ez a gabona eléggé romlékony.

2. A rizst vagy kölest feldobhatod zöldséggel is, kétféleképpen:
Első, gyorsabb megoldás: a zöldséget nagyon apróra vágod, kevés olívaolajon, hirtelen megsütöd, majd hozzákevered a rizshez /köleshez: itt találtam pl. egy egyszerű brokkolis rizs receptet, amit más zöldséggel is elkészíthetsz:
A brokkolit megfűszerezheted egy kevés kakukkfű + nagyon pici borsikafű keverékével is (Ezeknek a fűszereknek eléggé intenzív az íze, úgyhogy egyszerre kevesebbet érdemes használni belőlük.)
Második megoldás: a zöldséget nem vágod egészen apróra, csak kis kockákra, majd kevés olívaolajon, nagyon forróra hevített serpenyőben hirtelen megsütöd. Ezután a rizs/köles tetejére teszed, és így tálalod. Az én receptem:
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini (kb. 300 g)
1/2- 1/2 piros és sárga kaliforniai paprika
2 tk. majoranna
2 tk. bazsalikom
só ízlés szerint
magas hőfokra hevíthető olívaolaj
A paprikákat kicsumázzuk, a cukkininek pedig levágjuk a végét. A zöldségeket megmossuk, majd egyforma kis kockákra vágjuk.
A zöldfűszereket egy kis tálban összekeverjük.
Egy nagy serpenyőben felhevítünk kb. 1 ek. olívaolajat. Beleszórjuk a kaliforniai paprikát, és 4-5 percig, rázogatva vagy keverve sütjük. Hozzáadjuk a cukkinit és a zöldfűszereket. Összeforgatjuk, és 4-5 percig sütjük, amíg a cukkini puhább, de még roppanós lesz. Frissen, melegen tálaljuk.
3. Sült kápia paprika
Lajos Maritól tanultam, hogyan kell kápia paprikát sütni. (Az ő eredeti receptje egy sültpaprika saláta, ami ecettel és fokhagymával készül, így hisztamin intoleranciában nem fogyasztható. A sült kápia paprika azonban magában is finom).
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 220 °C-ra. A megmosott, kicsumázott paprikákat fektesd sütőpapírral bélelt lapos tepsire. Ha nagy, vastag húsú paprikáid vannak, kb. 12-12 percig süsd egyik, majd a másik oldalukat. A vékonyabb paprikáknak elég kb. 6-6- perc. Addig kell sütni, amíg a héjuk itt-ott kissé megfeketedik, de nem ég meg. Sütés után tedd őket egy tányérra, és takard le egy másikkal. Hagyd állni 10 percig, ezalatt a paprika átgőzölődik, így könnyen le tudod húzni a héját.
Receptek hisztaminszegény diétához II. Hús- és halételek
