Rizstej házilag

Egyszerűen elkészíthető rizstej, házilag.

Barna rizsből készítem, mert fehérből túl nyálkásnak találtam, és az illata sem volt jó. A barna rizsből készült rizstej viszont, ha vaníliával ízesítjük, sokkal kellemesebb ízű és az állaga sem nyúlós.

Rizstej házilag

Hozzávalók (1,1 l rizstejhez):

250 g barna rizs

2 l víz

egy csipet só

édesítő ízlés szerint, én 2 teáskanálnyit szoktam beletenni egy, a cukornál négyszer édesebb édesítőszerből

egy késhegynyi Bourbon vaníliapor 

Elkészítés:

1. A sót keverjük el a vízben, majd a vizet forraljuk fel.

2. Amikor forr, öntsük bele a rizst, és kis lángon, lefedve főzzük 10 percig.

3. 10 perc után botmixerrel turmixoljuk össze. (Ne hagyjuk állni, mert a rizs magába szívja a vizet.)

4. Turmixolás után szűrjük át. Én így szoktam átszűrni (azért, hogy minél kevesebb rizsdarabka maradjon a tejben):

  • először egy sűrű konyhai szűrőn szűröm át a rizstejet, és a szűrőben maradt rizst jól kinyomkodom egy kanállal,
  • utána a szűrőbe teszek egy darab textilpelenkát, és kis adagonként azon is átszűröm. A pelenkát is jól kinyomkodom a kanállal.

5. A rizstejhez hozzáadjuk a vaníliát és az édesítőt, vagy, ha valaki natúran szeretné, ezeket ki is hagyhatja.

Készen is van. Jó, ha fogyasztás előtt kicsit állni hagyjuk, hogy jobban összeérjenek az ízek.

A rizstejet kihűlés után tartsuk a hűtőben (itt kb. 4 napig eláll), és fogyasztás előtt mindig keverjük fel. 

Kókusztej házilag:

házi kókusztej
 

2 thoughts on “Rizstej házilag

  1. A nagyon alapos és precíz recept alapján készítettem el a kenyeret. Remekül sikerült, tényleg kenyér szerű. Köszönöm szépen.

Hozzászólás a(z) Zsuzsi bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük