Kacsacomb zöldfűszeres quinoával

A quinoa gluténmentes gabona. Szénhidráttartalma jóval alacsonyabb a fehér rizsénél, fehérjetartalma viszont több mint kétszerese a rizsének. Főzéskor mindig kétszer annyi vizet adunk hozzá, mint amennyi a quinoa (pl. 1 csésze quinoához 2 csésze vizet). A quinoa beszívja a vizet, így egy kisebb mennyiségből is elég sok köretünk lesz. Ha csak sós vízben főzzük meg, szerintem nem sok íze van, fűszerekkel ízesítve viszont finom köret készíthető belőle.

A kacsacomb elég zsíros, de ha sokáig magasabb hőmérsékleten sütjük, kiszárad. Ahhoz, hogy a kiszáradást megakadályozzuk, nekem az alábbi módszer vált be:

sült kacsacomb zöldfűszeres quinoával

Hozzávalók (4 fő részére):

4 db kacsacomb

a húsra fűszerek ízlés szerint, az én fűszerkeverékem: 1 tk. só és őrölt rozmaring, 1 csapott tk. szárított, őrölt fokhagyma, fél mokkáskanál bors

egy kevés víz a tepsibe, és 6 dl víz egy külön kis tepsibe

A quinoához:

230 g quinoa

só, bors ízlés szerint (én 4 g sót és egy csipetnyi borsot teszek bele)

1 csapott mokkáskanál szárított bazsalikom és petrezselyem

60 g vöröshagyma

3/4 tk. olívaolaj

6 dl víz

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 230°C-ra, és alul-felül sütésre állítjuk.
  2. A kacsacombokat megmossuk, és papírtörlővel gyengéden megszárítgatjuk. Ha maradt a bőrükben toll, azt kiszedegetjük. A felesleges bőrt levágjuk a combokról (ezt majd melléjük tesszük a tepsibe, hadd süljön ki belőle a zsír).
  3. A combok bőrét megszurkáljuk, hogy könnyebben kifolyjon a zsír, majd megfűszerezzük őket, mindkét oldalukon, amennyire a bőr alá tudunk nyúlni, ott is. Az ujjunkkal rálapogatjuk a fűszert a combokra, hogy sütés közben le ne szóródjon.
  4. A megfűszerezett combokat egy tepsibe tesszük, bőrükkel felfelé, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A tepsit vékonyan kikenjük kókuszolajjal. (Ez a lépés el is hagyható, de nekem omlósabbra sültek a combok akkor, ha az elején egy kevés zsiradékot tettem alájuk.) Melléjük tesszük a levágott bőrdarabkákat is. Ezután betesszük a sütőbe, a középső rácsra.
  5. Egy kis tepsibe 6 dl vizet öntünk, és a sütő aljába tesszük.
  6. A combokat 15 percig sütjük 230°C-on.
  7. 15 perc után visszakapcsoljuk a sütőt 150°C-ra, és kb. 2 óra alatt puhára sütjük a húsokat.  Sütés közben ne locsolgassuk őket a tepsiben lévő folyadékkal, mert akkor kevésbé lesz ropogós a bőrük.

Amíg a combok sülnek, elkészítjük a quinoát:

  1. Tegyük egy szűrőbe, és alaposan mossuk át. Addig kell mosni, amíg már nem habzik a víz, ez jelzi, hogy lemostuk róla a külsején található szaponin nevű anyagot, amitől keserű lehet az íze.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk.
  3. Egy fazékba 3/4 tk. olívaolajat öntünk, és megpirítjuk rajta a hagymát.
  4. Hozzáadjuk a quinoát, a sót és a fűszereket, és felöntjük 6 dl vízzel.
  5. Felforraljuk. Amikor elkezd forrni, kicsire vesszük a lángot, és 15 percig lefedve pároljuk. Közben gyakran megkeverjük.
  6. Amikor elkészült, levesszük róla a fedőt, és 15 percig hűlni hagyjuk. Ezután fellazítjuk egy villával. (Ekkorra a quinoa magába szívja az összes vizet.)
  7. Ezután tegyük vissza a fedőt, mert különben kiszárad a quinoa.

Az ételt fehér szőlővel tálaljuk, íze jól illik a zöldfűszeres quinoához és a húshoz.

Ha lefagyasztod a kacsacombot, és a mikróban olvasztod fel, fedd le egy másik tányérral és úgy melegítsd, nehogy kiszáradjon.

Sós-köménymagos rudacskák

Gluténmentes sós-köményes rudacskák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük