Tejmentes csokoládé

Tejmentes csokoládé házilag? Igen!

Nem kakaóvajat használunk hozzá, hanem kókuszolajat, mert ez olcsóbb, és könnyebben beszerezhető. A kókuszolajból készített csoki abban különbözik a kakaóvajastól, hogy a felszíne nem annyira fényes, mint azé, és hűtőben kell tartani, mert szobahőmérsékleten lágyabb lesz.

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A munka kb. 20-30 percig tart, ezután már csak várni kell, amíg megszilárdul. A recept azért hosszú, mert igyekeztem mindent leírni, amivel segíthetek, hogy biztosan jól sikerüljön a csokoládé.

Az alábbi recept segítségével házi étcsokit készíthetünk.

tejmentes csokoládé

Néhány jótanács, mielőtt nekikezdünk:

 • A hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek.
 • Vigyázzunk, hogy a csokoládét ne érje víz, mert összeugrik egy sűrű masszává, amelyből már nem lehet megfelelő keménységű csokit készíteni. A használt eszközök és edények se legyenek vizesek. A túl párás és meleg környezet sem tesz jót ennek az édességnek.
 • Az, hogy mennyire lesz fényes a csokoládé felszíne, attól is függ, milyen szilikonformát használunk. Sajnos az én formáim csomagolása már nincs meg, így nem tudom megmondani, miből készült az a forma, amelyben fényes lett a csokoládé. A formák külseje alapján annyit tudok segíteni, hogy abban a szilikonformában, amelynek a belső felülete (ahová a csokit öntjük) matt volt, a bonbonok is mattak lettek. (Az ízük ugyanolyan jó volt, mint a fényeseké).
 • Én bonbonokat szoktam készíteni ezzel a recepttel, de akinek nincs szilikonformája, egy alufóliával kibélelt műanyag dobozba is öntheti a csokimasszát. Tehetünk bele megmosott és papírtörlővel jól megszárított mazsolát vagy magvakat, illetve aszalt gyümölcsöket is.
 • A csokit mézzel édesítem, mert ezzel lesz a legkönnyebben harapható. Méz helyett tehetünk bele 25 g porrá őrölt xilitet is (ezt csak azoknak ajánlom, akiknek a szervezete már hozzászokott, nehogy hasmenés legyen a vége…). A xilittel készült csoki kissé keményebb, mint az, amiben méz van, és egy picit érezhetőek benne a cukorszemcsék, de ez is nagyon finom.

Hozzávalók (12-15 db bonbonhoz, a szilikonforma méretétől függően):

 • 53 g olvasztott kókuszolaj;
 • 53 g cukrozatlan, 20-22%-os kakaópor;
 • 25-29 g méz, attól függően, ki mennyire édesen szereti;
 • 1 csapott tk. vaníliapor.

Elkészítés

Mivel a csokoládéval gyorsan kell dolgozni, érdemes mindent előkészíteni:

 1. Mérjük ki az összes hozzávalót.
 2. Készítsük a konyhapultra a szükséges eszközöket:
  • egy lábast;
  • egy akkora fémtálat, amekkora illeszkedik a lábas szájához;
  • egy kézi habverőt, ezzel keverjük össze a hozzávalókat, ne kanállal;
  • egy kisebb szitát vagy szűrőt;
  • egy szószoskanalat vagy kis merőkanalat;
  • egy spatulát vagy hosszabb, legömbölyített fejű kést;
  • a szilikonformát és alá egy kevés alufóliát, amellyel felfogjuk a lecsepegő csokimasszát.
 1. Készítsünk helyet a mélyhűtőben, illetve a „rendes” hűtőben is, ahová majd betesszük a csokoládét.

És akkor jöhet a csokikészítés:

 1. A lábasban kevés vizet melegítünk.
 2. A kakaóport átszitáljuk a fémtálba.
 3. Amikor az első buborékok megjelennek a vízben, kicsire állítjuk a lángot. Levesszük a fedőt a lábasról, és a fémtálat a lábasra tesszük. Ügyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe.
 4. Állandó keverés mellett a kakaóporhoz öntjük a kókuszolajat. Amikor összedolgoztuk, folytatjuk az intenzív keverést még 5 percig. Közben a tál alatt lehetőleg minél kevésbé forrjon a víz. Ha nagyon forr, át is lehet tenni a lábast a legkisebb gázrózsára, a legalacsonyabb fokozatra.
 5. Öt perc után a tálat levesszük a gőzről, gyors mozdulatokkal hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, majd további 2-3 percig keverjük. Az alapos keveréssel egyrészt jól összedolgozzuk a hozzávalókat, így másnapra nem fog kiülni a csoki felszínére a kókuszolaj vagy a kakaópor. Emellett így kissé le is hűtjük a csokoládét.
 6. A szószoskanállal vagy kis merőkanállal szilikon bonbonformába meregetjük a csokimasszát. A spatulával vagy egy kés hátuljával lesimítjuk a felesleges csokit a forma tetejéről.
 7. A szilikonformát 20 percre a mélyhűtőbe tesszük, ezután átrakjuk a „rendes” hűtőszekrénybe. Már ekkor is ki lehet venni egy bonbont a formából, ha valaki nagyon szeretné megkóstolni 😉, de a többit még 1 óra hosszat hagyjuk benne, hogy rendesen megkeményedjen. A csoki végleges állaga kb. 12 óra alatt alakul ki.

Tartsuk a hűtőben a csokoládénkat.

Glutén- és tejmentes csokipuding

csokipuding

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük