Tejmentes epermousse

Nagyon szeretem a krémes desszerteket, egyik kedvencem ez az epermousse. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. A legnehezebb rész kivárni, amíg teljesen áthűl, mert úgy a legfinomabb.

Néhány jótanács a hozzávalókhoz:

A mousse-hoz kókuszkrémet használok. Gyakran előfordul, hogy a krém kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.

Aki nem fogyaszthat kókuszt, elkészítheti rizs habkrémmel is. Ekkor néhány grammal kevesebb édesítőt érdemes használni – mert a rizskrém édesebb, mint a kókuszkrém –, és egy kicsivel több fahéjat, hogy elvegye a rizs ízét.

Friss gyümölcs helyett használhatunk mirelit epret is. Ezt felhasználás előtt olvasszuk ki, és öntsük le róla a levet. A 300 g a kiolvasztott mennyiségre értendő.

A mousse-t xilittel édesítem. Mivel enyhe kukoricaintoleranciám van, olyat használok, ami nyír- és bükkfarostból készült. Akinek a szervezete nincs hozzászokva, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

Tejmentes eper mousse

Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):

  • 300 g eper,
  • 46 g xilit,
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj,
  • 1 csipet só,
  • 3 db lapzselatin (a vegán verzióhoz görgess lejjebb),
  • 240 g hideg kókuszkrém.

Elkészítés:

  1. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután kicsavarjuk, majd 9 ek. vízzel melegítjük, épp csak addig, amíg feloldódnak (ne főzzük). Tegyük félre a feloldott zselatint, és várjuk meg, míg kihűl.
  2. Amikor a zselatin kihűlt, az epret a xilittel, a sóval és a fahéjjal krémesre mixeljük.
  3. A kókuszkrémet egy fazékba öntjük, és habbá verjük.
  4. Az epres masszába belekeverjük a zselatint, majd a masszát összekeverjük a habbal. Az utóbbi műveletet ajánlott kézi habverővel végezni, hogy minél habosabb legyen a desszertünk.
  5. Az epermousse-t poharakba adagoljuk, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt díszítsük eperdarabokkal és/vagy szeletelt, héj nélküli mandulával.

Ha vegán változatban szeretnénk elkészíteni a mousse-t, a zselatin helyett használhatunk pektint is. 3 lapzselatinnak kb. 8 g citruspektin felel meg. A pektint nem kell vízben feloldani. Először keverjük össze az epres masszát a habbal (kézi habverővel), majd folyamatos keverés mellett szórjuk bele a pektint. Ezután érdemes még 9 ek. vizet a masszához keverni, hogy ne legyen olyan tömény.

Próbáld ki a csokimousse-t is!

csokimousse tejmentes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük