Tejmentes eper mousse

Nagyon szeretem a krémes desszerteket, egyik kedvencem ez az eper mousse. Egyáltalán nem bonyolult elkészítése, a “legnehezebb” rész kivárni, amíg teljesen áthűl, mert úgy a legfinomabb 🙂

A mousse-hoz kókuszkrémet használok, de aki nem fogyaszthat kókuszt, elkészítheti rizs habkrémmel is. Ekkor néhány grammal kevesebb édesítőt érdemes használni, mert a rizskrém édesebb, mint a kókuszkrém, és egy kicsivel több fahéjat, hogy elvegye a rizs ízét.

Tejmentes eper mousse

Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):

300 g eper; Mirelit epret is használhatunk, de ezt felhasználás előtt olvasszuk ki, és öntsük le róla a levet. A 300 g a kiolvasztott mennyiségre értendő.

46 g xilit (mivel enyhe kukorica intoleranciám van, olyan xilitet használok, ami nyír- és bükkfarostból készült). Akinek a szervezete nincs hozzászokva a xilithez, inkább használjon más édesítőt, mert egyszerre nagyobb mennyiségű xilit elfogyasztása hashajtó hatású lehet.

1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj

1 csipet só

3 db lapzselatin (* a vegán verzióhoz görgess lejjebb)

240 g hideg kókuszkrém. Gyakran előfordul, hogy a kókuszkrém kókusz- és víztartalma a hűtőben elválik egymástól. Ez normális, de ilyenkor ehhez a recepthez csak a sűrű, krémes kókusztartalmat használjuk, a levet tegyük félre.

 

Elkészítés:

  1. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Ezután leöntjük róluk a hideg vizet, kicsavarjuk, majd 9 ek. vízzel melegítjük, épp csak addig, amíg feloldódnak (ne főzzük). Tegyük félre a feloldott zselatint, és várjuk meg, míg kihűl.
  2. Amikor a zselatin kihűlt, az epret a xilittel, a sóval és a fahéjjal krémesre mixeljük.
  3. A kókuszkrémet egy fazékba öntjük, és habbá verjük.
  4. Az epres masszába belekeverjük a zselatint, majd a masszát összekeverjük a habbal. Az utóbbi műveletet ajánlott kézi habverővel végezni, hogy minél habosabb legyen a desszertünk.
  5. Az eper mousset poharakba adagoljuk, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt díszítsük eperdarabokkal és/vagy szeletelt, héj nélküli mandulával.

*Ha vegán változatban szeretnéd elkészíteni a mousset, a zselatin helyett használhatsz pektint is. 3 lapzselatinnak kb. 8 g citruspektin felel meg. A pektint nem kell vízben feloldani. Először keverd össze az epres masszát a habbal (kézi habverővel), majd folyamatos keverés mellett szórd bele a pektint. Ezután érdemes még 9 ek. vizet a masszához keverni, hogy ne legyen olyan tömény.

Próbáld ki a csokimousset is!

csokimousse tejmentes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük