Tejmentes gyümölcsleves

Glutént és kukoricaszármazékot sem tartalmaz. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, én igyekeztem olyanokat választani, amik hosszabb ideig beszerezhetők frissen. Ha friss gyümölcsöket használunk, vegyük figyelembe, hogy az egyes gyümölcsöknek eltérő lehet a főzési ideje. Csak pár perc a különbség, mert a gyümölcsök általában nagyon rövid idő alatt megfőnek, mégis figyelni kell rá, mert míg pl. a körtének 5-6 perc kell, a szilva 1-2 perc alatt szétfő. Ezért azokkal kezdjük a főzést, amik hosszabb idő alatt puhulnak meg, a többieket pedig később adjuk hozzá.

Friss gyümölcsök helyett használhatunk befőttet vagy mirelitet is.

tejmentes gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 220 g friss alma,
  • 250 g édes körte,
  • 250 g őszibarack,
  • 170 g szilva,
  • 8 dl langyos víz,
  • 110 ml langyos mandulatejszín (mandulafőzőkrém),
  • 1,5 csapott mokkáskanál fahéj,
  • 1 csapott mokkáskanál vaníliapor,
  • késhegynyi szegfűszeg,
  • 1 csapott ek. rizsszirup,
  • kb. fél mokkáskanál só,
  • 2 tk. 100%-os citromlé,
  • 7 g nyílgyökérliszt.

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a magházukat, magjukat kivesszük, majd kisebb darabokra vágjuk őket. (Én nem szoktam meghámozni a gyümölcsöket, mert úgy szebben mutatnak a levesben, és kisebb az esély rá, hogy szétfőnek. Legfeljebb az almát, körtét akkor, ha ütődések vannak a héján.)
  2. Az almát és a körtét felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot, a fahéjat, a vaníliaport, a szegfűszeget és a citromlevet. Felforraljuk.
  3. A keményítőt a mandulatejszínnel simára keverjük.
  4. Amikor a leves forr, kicsire vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a barackot és a szilvát is. Kiveszünk a levesből 1,5 merőkanálnyit, jól elkeverjük a keményítős tejszínnel, majd folyamatos kevergetés közben a leveshez adjuk.
  5. Megvárjuk, míg újra felforr, és 2-3 percig kis lángon főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és lehűtjük.
  6. Kihűlés után kóstoljuk meg és ízesítsük még, ha szükséges, mert a hideg ételekbe általában több fűszer kell, mint azokba, amiket melegen tálalunk.

A hideg levest díszíthetjük tejmentes tejszínhabbal (recept itt!).

tejmentes tejszínhab


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük