Tejmentes gyümölcsleves

Glutént és kukorica származékot sem tartalmaz. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, én igyekeztem olyanokat választani, amik hosszabb ideig beszerezhetők frissen. Ha friss gyümölcsöket használunk, vegyük figyelembe, hogy az egyes gyümölcsöknek eltérő lehet a főzési ideje. Csak pár perc a különbség, mert a gyümölcsök általában nagyon rövid idő alatt megfőnek, mégis figyelni kell rá, mert míg pl. a körtének 5-6 perc kell, a szilva 1-2 perc alatt szétfő. Ezért azokkal kezdjük a főzést, amik hosszabb idő alatt puhulnak meg, a többieket pedig később adjuk hozzá.

Friss gyümölcsök helyett használhatunk befőtt vagy mirelit gyümölcsöket is.

tejmentes gyümölcsleves

Hozzávalók:

220 g friss alma

250 g édes körte

250 g őszibarack

170 g szilva

8 dl langyos víz

110 ml langyos mandulatejszín (mandula főzőkrém)

1,5 csapott mokkáskanál fahéj

1 csapott mokkáskanál vaníliapor

késhegynyi szegfűszeg

1 csapott ek. rizsszirup

kb. fél mokkáskanál só

2 tk. 100 %-os citromlé

7 g nyílgyökérliszt

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a magházukat, magjukat kivesszük, majd kisebb darabokra vágjuk őket. (Én nem szoktam meghámozni a gyümölcsöket, mert úgy szebben mutatnak a levesben, és kisebb az esély rá, hogy szétfőnek. Legfeljebb az almát-körtét akkor, ha ütődések vannak a héján.)
  2. Az almát és a körtét felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot, a fahéjat, a vaníliaport, a szegfűszeget és a citromlevet. Felforraljuk.
  3. Mialatt a leves felforr, a keményítőt a mandulatejszínnel simára keverjük.
  4. Amikor forr a leves, kicsire vesszük a lángot, majd a leveshez adjuk a barackot és a szilvát is. Kiveszünk a levesből 1,5 merőkanálnyit, jól elkeverjük a keményítős tejszínnel, majd a keveréket folyamatos kevergetés közben a leveshez adjuk.
  5. Újra felforraljuk a levest, és 2-3 percig kis lángon főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és lehűtjük.
  6. Kihűlés után kóstoljuk meg és ízesítsük még, ha szükséges, mert a hideg ételekbe általában több fűszer szükséges, mint azokba, amiket melegen tálalunk.

A hideg levest díszíthetjük tejmentes tejszínhabbal (recept itt!).

tejmentes tejszínhab

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük