Tejberizs tejmentesen

Finom, krémes tejberizs, ami kihűlés után sem keményedik meg. Tehéntej mentesen, növényi tejpótlóval készül.

tejmentes tejberizs

Hozzávalók (kb. 1 kg tejberizshez):

200 g kerekszemű fehér rizs (ez krémesebbre fő, mint a hosszúszemű)

2 dl víz

1 l alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya)

80 g kókuszkrém; Olyat használjunk, ami nem csak kókuszt és vizet tartalmaz, mert a kókusz- és víztartalom szétválhat egymástól, amikor a tejberizs kihűl.

egy csipet só

édesítő és vanília ízlés szerint; (Én édesszájú vagyok, 2 csapott tk. olyan édesítőt teszek bele, ami a cukornál 4x édesebb, és egy késhegynyi Bourbon vaníliaport.)

Elkészítés:

  1. A rizst átválogatjuk – nehogy búzaszem vagy más, gluténtartalmú gabona legyen benne -, megmossuk, majd a 2 dl vízzel folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elfő (kb. 3 perc).
  2. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a kókuszkrémet, a sót, az édesítőt és a vaníliát, és a hozzávalókat jól összekeverjük.
  3. Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg még híg folyadék marad a tetején, de ha megkeverjük, már érezzük, hogy sűrűbb a massza. Ezt az állapotot kb. 35 perc alatt érhetjük el, ha közben gyakran kevergetjük. A lényeg, hogy nem szabad kész, tejberizs állagúra főzni.
  4. Ezután levesszük a tűzről, majd kb. egy óra hosszat lefedve állni hagyjuk. Ezalatt sűrűsödik be szép krémesre.

Adjunk mellé friss gyümölcsöt, a tetejét pedig szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval. Szeletelt mandulával is díszíthetjük.

Glutén- és tejmentes tejbegríz

GM_tejbegriz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük