Finom, krémes tejberizs, ami kihűlés után sem keményedik meg. Tehéntej mentesen, növényi tejpótlóval készül.
Hozzávalók (kb. 1 kg tejberizshez):
200 g kerekszemű fehér rizs (ez krémesebbre fő, mint a hosszúszemű)
2 dl víz
1 l alacsony kókusztartalmú kókusztej (pl. Alpro, Joya)
80 g kókuszkrém; Olyat használjunk, ami nem csak kókuszt és vizet tartalmaz, mert a kókusz- és víztartalom szétválhat egymástól, amikor a tejberizs kihűl.
egy csipet só
édesítő és vanília ízlés szerint; (Én édesszájú vagyok, 2 csapott tk. olyan édesítőt teszek bele, ami a cukornál 4x édesebb, és egy késhegynyi Bourbon vaníliaport.)
Elkészítés:
- A rizst átválogatjuk – nehogy búzaszem vagy más, gluténtartalmú gabona legyen benne -, megmossuk, majd a 2 dl vízzel folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elfő (kb. 3 perc).
- Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a kókuszkrémet, a sót, az édesítőt és a vaníliát, és a hozzávalókat jól összekeverjük.
- Kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg még híg folyadék marad a tetején, de ha megkeverjük, már érezzük, hogy sűrűbb a massza. Ezt az állapotot kb. 35 perc alatt érhetjük el, ha közben gyakran kevergetjük. A lényeg, hogy nem szabad kész, tejberizs állagúra főzni.
- Ezután levesszük a tűzről, majd kb. egy óra hosszat lefedve állni hagyjuk. Ezalatt sűrűsödik be szép krémesre.
Adjunk mellé friss gyümölcsöt, a tetejét pedig szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval. Szeletelt mandulával is díszíthetjük.