Íze a tehéntejből készülthöz hasonlít. Tej-, glutén- és szójamentes. Az alábbi módszerrel készítve kb. 17 % zsírtartalmú tejfölt kapunk.
Hozzávalók:
200 g kókusztejszín (Kókusztejszín alatt az olyan sűrű krémeket értem, mint pl. a Cocomas, Delcoco, stb., nem a „Cuisine” megjelölésű főzőkrémeket. Azokkal nem lesz jó íze. Olyan tejszínekkel lesz igazán krémes a tejföl, amikben nemcsak kókusz és víz van, hanem valamilyen szilárdító anyag is. Aki nem fogyaszthat kukoricát, olyan kókusztejszínt válasszon, amiben nincs xantán.)
80 ml víz
4 mokkáskanál fehér-borecet
2 mokkáskanál 100%-os citromlé
1 csipet só
4 g nyílgyökérliszt
10 g barnarizs-liszt
1 zselatinlap
Elkészítés:
- Egy lábasban összekeverjük a kókusztejszínt, a vizet, a sót, a citromlevet és a fehérborecetet.
- A nyílgyökérlisztet egy kis tálkában összekeverjük a barna rizsliszttel, majd a keverékhez hozzáadunk 2 ek. hideg vagy langyos vizet, és csomómentesre keverjük.
- A kókusztejszínes keveréket kis lángon melegíteni kezdjük. Ha csomós, egy kicsit kevergetjük, hogy a csomók feloldódjanak. Amikor gyöngyözni kezd, kiveszünk belőle egy merőkanálnyit, és alaposan elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével. Ezután a levet folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes keverékhez adjuk. Megvárjuk, hogy besűrűsödjön (max. fél perc), majd levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Amíg a kókusztejszínes masszánk hűl, előkészítjük a zselatint: a zselatinlapot pár percre hideg vízbe áztatjuk. Amikor kocsonyás lesz, leöntjük az áztatóvizet, gyengéden kicsavarjuk a zselatinlapot, majd 3 evőkanál vízzel addig melegítjük, amíg feloldódik. Megvárjuk, amíg a zselatinos folyadék kihűl.
- Amikor a zselatin is kihűlt, folyamatos kevergetés közben a kókusztejszínes masszához adjuk, és gyengéden belekeverjük (azért kell óvatosan keverni, hogy ne híguljon vissza a tejföl), majd 2,5-3 órára a hűtőbe tesszük.
- Amikor kivesszük a hűtőből, az állaga egy pudinghoz fog hasonlítani. Ha kevergetjük, krémes állagú lesz. Mindig figyeljünk arra, hogy csak gyengéden keverjük, nehogy felhíguljon. Tartsuk a hűtőben.
Érdeklődni szeretnék, hogy a rizslisztet mire lehetne lecserélni, mert azt sajnos nem fogyaszthatom! Köszönöm szépen a segítséget!
Kedves Petra!
Én eddig csak rizsliszttel készítettem el. Esetleg – ha fogyaszthat zabot – a rizsliszt felének megfelelő mennyiségű gluténmentes zabpehelyliszttel lehetne megpróbálni.