Nagyon sokat kísérleteztem, mire sikerült olyan tojásmentes majonézt készítenem, ami ugyanúgy néz ki és ugyanolyan ízű, mint az eredeti, de sem tojást sem szóját nem tartalmaz. Ebben a majonézben hozzáadott olaj és kókusz sincs.
Hozzávalók (140 g majonézhez):
30 g sótlan, pörköletlen kesudió
180 ml víz
1 csapott tk. nyílgyökérliszt
3 g só
4 g, a cukornál 4-szer édesebb édesítő
12 g mustár
2 tk 100%-os citromlé
Elkészítés:
1. A kesudiót nylonzacskóba tesszük. Félbehajtunk egy tiszta konyharuhát, beletesszük a zacskót, és megint ráhajtjuk. Az így becsomagolt kesudiót a vágódeszkán húsklopfolóval apróra törjük. (Azért kell a csomagolás, hogy ne repüljön szanaszét a kesudió.)
2. Az összetört kesudiót kávédarálóban addig daráljuk, amíg masszaként felkenődik a daráló oldalára.
3. A pépes kesudiót egy lábasba tesszük, hozzáadunk 180 ml vizet, és botmixerrel összeturmixoljuk.
4. A kesudiós levet egy sűrű teaszűrőn átszűrjük.
5. Ezután kis lángon, állandóan kevergetve 5 percig forraljuk. Ekkor az állaga sűrűbb, krémesebb lesz.
6. Kicsit félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a mustárt és a citromlevet, majd jól megkeverjük, hogy a hozzávalókat egyenletesen eloszlassuk.
7. Visszatesszük a tűzre, és a nyílgyökérliszttel besűrítjük.
Ha még nem sűrítettél nyílgyökérliszttel vagy keményítővel, így kell csinálni:
A nyílgyökérlisztet elkeverjük 2 tk. hideg vízben. A kesudiós levet közepes lángon melegítjük. Amikor elkezd gyöngyözni, egy kisebb merőkanálnyit kiveszünk belőle és jól elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével, majd ezt visszaöntjük a kesudiós léhez. Kb. 1-2 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, közben időnként megkeverjük. (Ne forraljuk túlságosan, mert visszahígul!)
8. Hagyjuk kihűlni, majd 3 órára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen lehűljön.
9. Amikor kivesszük a hűtőből, puding állagú lesz. Nagyon finoman, lassan kevergessük, hogy fellazuljon. Nem szabad erősen keverni, mert visszahígul! Azt ajánlom, hogy vegyünk ki akkora adagot, amit egyszerre felhasználunk, és azt keverjük simára, a többit hagyjuk az eredeti állagában.
