Tökmagkrém házilag

Nagyon egyszerűen elkészíthető. Kenhetjük kenyérre, vagy használhatjuk szendvicskrémekhez is.

200 g tökmagból kb. 75 ml tökmagkrém, más néven tökmagvaj készíthető. Ez kis mennyiség, de a magvaj nagyon tömény, egyszerre keveset érdemes fogyasztani belőle.

Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre.

Tökmagkrém házilag

Hozzávalók:

  • 200 g héj nélküli, pirítatlan tökmag;
  • 1 kis csipet só;
  • 2 tk. tökmagolaj (el is hagyható). Nem minden tökmagolaj egyformán ízletes. Én ezt használom, ezzel még egy kis extra tökmagízt kölcsönözhetünk a krémnek. Ha nincs otthon tökmagolaj, nem baj. Anélkül is finom lesz a tökmagkrém, csak egy kicsit jobban tapad a szánkhoz.

Elkészítés:

  1. A tökmagot száraz serpenyőben közepesnél kicsivel alacsonyabb lángon megpirítjuk. (Ez csak néhány percig tart. Addig kell pirítani, amíg egy kis aranyszínű árnyalatot kap.) Közben kevergetjük, hogy mindenütt egyenletesen piruljon. Ha a tökmag túl kesernyés ízű, akkor kis lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk pár perccel tovább. Óvatosan legyezzük magunk felé az illatát. Amikor érezzük, hogy már nem olyan kesernyés, vegyük le a tűzről, mert megég.
  2. Az aprítógépbe öntjük a tökmagot, és krémesre keverjük. Ez kb. 15-20 percig tart. Eleinte csak a száraz magot keveri a gép, majd lassan egyre nedvesebbé válik a massza. Kb. 10 perc után kezd el krémesedni. Egy idő után olyan lesz, mint egy sűrű sóskafőzelék 😊. Ha tovább keverjük, kicsit lágyabb, hígabb lesz.

FONTOS: keverés közben gyakran álljunk meg, és szedegessük le a masszát a gép oldaláról.

A sót és az olajat akkor szoktam hozzáadni, amikor a gép már apróra vágta a tökmagot.

Egyszerre max. 200 g magot érdemes az aprítógépbe tenni, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Hűtőben tartva a tökmagvaj keményebb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri az állagát.

Kókuszos-mézes ízű aprósütemény

Kókuszos mézes aprósütemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük