Tökmagkrém házilag

Nagyon egyszerűen elkészíthető. Kenhetjük kenyérre, vagy használhatjuk szendvicskrémekhez is.

200 g tökmagból kb. 75 ml tökmagkrém, más néven tökmagvaj készíthető. Ez kis mennyiség, de a magvaj nagyon tömény, egyszerre keveset érdemes fogyasztani belőle.

Az elkészítéshez szükséged lesz egy konyhai aprítógépre.

Tökmagkrém házilag

Hozzávalók:

200 g héj nélküli, pirítatlan tökmag

1 kis csipet só

2 tk. tökmagolaj (el is hagyható). Nem minden tökmagolaj egyformán ízletes. Én ezt használom, ezzel még egy kis extra tökmagízt kölcsönözhetünk a krémnek. Ha nincs otthon tökmagolaj, nem baj. Enélkül is finom lesz a tökmagkrém, csak egy kicsit jobban tapad a szánkhoz.

Elkészítés:

  1. A tökmagot száraz serpenyőben, közepesnél kicsivel alacsonyabb lángon pár perc alatt megpirítjuk. (Addig kell pirítani, amíg egy kis aranyszínű árnyalatot kap.) Közben kevergetjük, hogy mindenütt egyenletesen piruljon. Ha a tökmag túl kesernyés ízű, akkor kis lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk pár perccel tovább. Óvatosan legyezzük magunk felé az illatát. Amikor érezzük, hogy már nem olyan kesernyés, ne pirítsuk tovább, mert megég.
  2. Az aprítógépbe öntjük a tökmagot, és krémesre keverjük. Ez kb. 15-20 percig tart. Eleinte csak a száraz magot keveri a gép, majd lassan egyre nedvesebbé válik a massza. Kb. 10 perc után kezd el krémesedni. Egy idő után olyan lesz, mint egy sűrű sóskafőzelék :). Ha tovább keverjük, kicsit lágyabb, hígabb lesz.

FONTOS: keverés közben gyakran álljunk meg, és szedegessük le a masszát a gép oldaláról.

A sót és az olajat akkor szoktam hozzáadni, amikor a gép már apróra vágta a tökmagot.

Egyszerre max. 200 g magot érdemes az aprítógépbe tenni, hogy meg tudjon birkózni a sűrű masszával.

Hűtőben tartva a tökmagvaj keményebb lesz, de szobahőmérsékleten visszanyeri az állagát.

Kókuszos-mézes ízű aprósütemény

Kókuszos mézes aprósütemény

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük