Nagyon laktató, emellett ez a leggyorsabban elkészíthető növényi tej. Nem kell semmit áztatni, sem főzni, pár perc alatt készen vagyunk vele. Viszont a házilag készült zabtejet nagyon könnyű elrontani: ha nem a megfelelő módszer szerint készítjük, nyálkás levet kapunk.
Én is sokat küzdöttem vele, míg a Detoxinistán rá nem találtam a megoldásra:

A recept alapján ezeket a szabályokat tartsuk be, ha nem akarjuk, hogy nyúlós legyen a zabtejünk:
- Nagy szemű zabpehelyből készítsük (a saját tapasztalatom szerint ez elsősorban akkor fontos, ha melegíteni akarjuk).
- Ne áztassuk be előzőleg a zabpelyhet.
- Ne mixeljük sokáig, legfeljebb 30 másodpercig.
- Ne magtejszűrő zacskóval, vagy pelenkával szűrjük le, hanem egy kis lyukú szűrővel. Szűrés közben ne nyomkodjuk a zabpelyhet, mert attól is ragadósabb lesz.
- Nagyon óvatosan, és csak rövid ideig melegítsük. Ha jéghidegen veszem ki a hűtőből, 1 csésze zabtejet 30 + 15 másodpercig szoktam melegíteni a mikróban, a két melegítés között pár másodperc szünetet tartva.
Hozzávalók (kb. 3,5 dl-hez):
60 g nagy szemű, gluténmentes zabpehely
450 ml hideg víz
Édesítő ízlés szerint. A zabtejhez jól illik a kókuszvirág cukor, ennek kissé karamelles íze van, ami kihangsúlyozza a zab fahéjas aromáját. Szintén jó választás még az ún. „természetes nádcukor”, enyhén mézes íze jól passzol a zabhoz.
Adhatunk hozzá vaníliát vagy fahéjat is.
Elkészítés:
- A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel összekeverjük, maximum 30 másodpercig. (Mivel a zabtej annál nyúlósabb lesz, minél jobban nyomkodjuk, én nem a botmixert ajánlom a keveréshez, hanem a turmixgépet.)
- Egy teaszűrőn vagy nagyon finom lyukú szűrőn 3-szor 4-szer átszűrjük, hogy minél kevesebb zabpehelydarabka maradjon benne. Két szűrés között öblítsük ki a szűrőt. (Ne feledjük: a zabpelyhet nem szabad nyomkodni!)
- Ízesítsük tetszés szerint.
Tartsuk a hűtőben, legfeljebb 4 napig. Fogyasztás előtt keverjük fel, mert a zabpehelydarabkák leülepednek az aljára.
A zabtejet le is fagyaszthatjuk, de csak lassan, óvatosan olvasszuk ki, nehogy nyálkás legyen.
Források: Megan Gilmore receptje a Detoxinistá-n, és a saját tapasztalataim.
