Zöldborsós sertésragu

Ez nem egy „csak három hozzávalóból” típusú étel, de a ragu lényege, hogy minél gazdagabb legyen :). Én gombát is teszek bele, de aki nem szereti, ki is hagyhatja.

A raguhoz 1-1 ek. borsika- és kakukkfüvet használok. Ezeknek a mennyiségével vigyázzunk, ne púpozzuk a kanalat! Mindkét fűszer intenzív ízű, ezért elég belőlük egy „sima” evőkanálnyi is.

Zöldborsós sertésragu

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g sertéstarja vagy -comb,
  • 150 g konzerv vagy mirelit zöldborsó,
  • 150 g sárgarépa,
  • 150 g petrezselyemgyökér,
  • 150 g karalábé,
  • 150 g zeller,
  • 4 db tv-paprika,
  • 3 nagy fej fehér csiperkegomba,
  • 80 g vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • kb. 4 ek. olívaolaj (a lábas méretétől is függ),
  • 3 mokkáskanál vörös borecet,
  • 1 csapott ek. őrölt pirospaprika,
  • 1/2 mokkáskanál füstölt pirospaprika,
  • 1 ek. kakukkfű,
  • 1 ek. borsikafű,
  • só és őrölt fehér bors ízlés szerint (én 1 csapott tk. sót és 1 csapott mokkáskanál borsot teszek bele),
  • 10 g barnarizs-liszt,
  • 4 g nyílgyökérliszt,
  • kb. 4 dl víz.

Elkészítés:

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, majd mindet megmossuk. A vöröshagymát apróra, a többi zöldséget pedig – a fokhagyma kivételével – kis kockákra vágjuk. (Mivel nem egyszerre teszünk mindent a lábasba, én feldarabolás után külön szoktam tenni a hagymát a fokhagymával, külön a leveszöldségeket a paprikával, és külön a gombát.)
  2. A húst megmossuk, és kockákra vágjuk.
  3. Kevés olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
  4. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a húst, és azt is pirítjuk, amíg kifehéredik (kb. 2 perc).
  5. Ezután a sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert és a tv-paprikát tesszük a lábasba, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megfűszerezzük, és az ecettel ízesítjük.
  6. Közepesnél valamivel kisebb lángon, lefedve főzzük addig, amíg a sárgarépa majdnem teljesen megpuhul (kb. 35-40 perc). Ekkor következik a gomba. Ezzel addig főzzük, amíg minden zöldség és a hús is megpuhul (kb. 15-20 perc). Ha a ragu leve már nagyon elfőtt, egy kevés vizet is hozzáöntünk, hogy oda ne égjen.
  7. Amikor minden megpuhult, jöhet a borsó. Ha mirelit borsót használunk, akkor egy szűrőben öblítsük át meleg vízzel, hogy a belőle kiolvadó víz ne hígítsa fel a ragut. Főzzük még kb. 5 percig, amíg a borsó átmelegszik, és puha lesz.
  8. Ezután besűrítjük az ételt: a barnarizs-lisztet összekeverjük a nyílgyökérliszttel, majd a keverékhez adunk 1 ek. hideg vizet, és csomómentesre keverjük. A ragu levéből kiveszünk 4 evőkanálnyit, és jól elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével. Ezután a raguhoz öntjük, folyamatosan keverve annak levét. Majd az egész ragut összekeverjük (gyengéden, ne törjük össze a főtt zöldségeket). Főzzük kb. fél percig, majd kapcsoljuk le a lángot.

Fogyaszthatjuk rizzsel vagy kölessel.

Paprikás csirke

paprikas csirke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük