Zöldborsós sertésragu

Ez nem egy „csak három hozzávalóból” típusú étel, de a ragu lényege, hogy minél gazdagabb legyen :). Én gombát is teszek bele, de aki nem szereti, ki is hagyhatja.

Zöldborsós sertésragu

Hozzávalók (4 személyre):

400 g sertés tarja vagy comb

150 g konzerv vagy mirelit zöldborsó

150 g sárgarépa

150 g petrezselyem gyökér

150 g karalábé

150 g zeller

4 db TV paprika

3 nagy fej fehér csiperkegomba

80 g vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

kb. 4 ek. olívaolaj (a lábas méretétől is függ)

3 mokkáskanál vörösborecet

1 csapott ek. őrölt pirospaprika

1/2 mokkáskanál füstölt pirospaprika

1 ek. kakukkfű (Nem púpozott ek. A kakukkfű intenzív ízű, elég belőle egy „rendes” evőkanálnyi. Ugyanez vonatkozik a borsikafűre is.)

1 ek. borsikafű

só, őrölt fehérbors ízlés szerint, én 1 csapott tk. sót és 1 csapott mokkáskanál borsot teszek bele

10 g barna rizsliszt

4 g nyílgyökérliszt

kb. 4 dl víz

 

Elkészítés:

  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a friss zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk. A zöldségeket megmossuk. A vöröshagymát apróra, a többi zöldséget pedig, a fokhagyma kivételével kis kockákra vágjuk. (Mivel nem egyszerre teszünk mindent a lábasba, én a feldarabolás után külön szoktam tenni a hagymát a fokhagymával, külön a leveszöldségeket a paprikával, és külön a gombát.)
  2. A húst megmossuk, és kockákra vágjuk.
  3. Kevés olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
  4. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a húst és azt is pirítjuk, amíg kifehéredik (kb. 2 perc).
  5. Hozzáadjuk a sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert és a TV-paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lábas tartalmát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és az ecetet.
  6. Közepesnél valamivel kisebb lángon, lefedve főzzük addig, amíg a sárgarépa majdnem teljesen megpuhul (kb. 35-40 perc). Ekkor hozzáadjuk a gombát, és főzzük addig, amíg minden zöldség és a hús is megpuhul (kb. 15-20 perc). Ha a ragu leve már nagyon elfőtt, egy kevés vizet is hozzáöntünk, hogy oda ne égjen.
  7. Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a borsót. Ha mirelit borsót használunk, akkor mielőtt beletennénk a lábasba, egy szűrőben öblítsük át meleg vízzel, hogy a belőle kiolvadó víz ne hígítsa fel a ragut. Főzzük még kb. 5 percig, amíg a borsó átmelegszik és puha lesz.
  8. Ezután besűrítjük a ragut: a barna rizslisztet összekeverjük a nyílgyökérliszttel, majd a keverékhez adunk 1 ek. hideg vizet, és csomómentesre keverjük. A ragu levéből kiveszünk 4 evőkanálnyit, és jól elkeverjük a nyílgyökérlisztes lével. Ezután a levet a raguhoz öntjük, közben folyamatosan keverve a ragu levét. Majd az egész ragut összekeverjük (gyengéden, ne törjük össze a főtt zöldségeket). Főzzük kb. fél percig, majd kapcsoljuk le a lángot.

Fogyaszthatjuk rizzsel vagy kölessel.

Paprikás csirke

Paprikás csirke
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük